Inside information: 10 budgettips voor reizen in Australië

Geplaatst op 22 november 2017 by Lia

Het is niet de eerste keer dat we het zeggen: Reizen in Australië is duur. Inmiddels lopen we al een tijdje rond in ‘Straya dus hebben we zeker wat tips om hier en daar wat op dingen te kunnen besparen. 

Midden in de haven van Sydney

Midden in de haven van Sydney

1. Drink water uit de kraan
Jep, je kunt hier gewoon water uit de kraan drinken. Het is niet zo lekker als in Nederland.  Zeker in Adelaide was de kwaliteit echt minder, maar als het water koud is, is het prima.
In Nederland wordt altijd ontzettend moeilijk gedaan over kraanwater in horeca, maar hier kun je overal gratis kraanwater krijgen in restaurants en koffietentjes. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je wat bestelt, maar verder is het echt ok om erom te vragen. Maar op een warme dag om een glaasje water vragen, is ook wel geaccepteerd. Het kan hier gewoon heel warm zijn dus het zit in de cultuur dat water drinken belangrijk is.

Zonsondergang in West-Australië

2. Ga naar Aldi en/of dollarshops
Ben je in Nederland geen Aldi of Lidl-bezoeker? Misschien word je dat toch in Australië. Aldi opent elk jaar meer en meer filialen en is echt een stuk goedkoper dan Coles en Woolworths, zeg maar de AH en Super de Boer van Australië. Luxeproducten zoals olijven, kaasjes en dips zijn lekker bij Aldi, maar ook de echte basisproducten: Olijfolie, melk, wattenschijfjes, wasmiddel enz. zijn er prima.
Ook in een dollarshop (een soort Action) kun je allerlei spullen voor een kleine prijs vinden. Denk aan keukenspullen, elektronica (kabels, stekkerdozen), ansichtkaarten, reisspullen (nekkussen, oordoppen) of EHBO-dingen. En anders kun je altijd nog je slag slaan bij grote winkels als K-Mart, The Reject Shop of Target.
3. BYO
Dit zijn drie belangrijke letters in dit land. Ze staan voor Bring Your Own en daar wordt alcohol mee bedoeld. Als dit op de deur van een restaurant staat, dan kun je je eigen alcohol meenemen en drinken. Je betaalt dan corkage (een kleine bijdrage ter compensatie) per persoon en kunt gewoon je eigen alcohol drinken.

Wijnproeven, kopen en daarna meenemen naar een BYO restaurant

Alcohol is duur hier, maar het is altijd nog net wat goedkoper door het in een slijterij (bottle shop) te kopen en mee te nemen dan een fles wijn in het restaurant te bestellen. Als je dus on a budget bent, zoek dan de BYO restaurants uit.
4. Barbecue in het park
Uit eten gaan is leuk, maar je kunt ook barbecuen in het park. In bijna alle parken staan openbare barbecues die je gratis kunt gebruiken. Neem dus alle lekkere dingen mee en ‘eet bijna de deur’ (is dat iets Brabants om te zeggen?) en betaalbaar.

Bart aan het bbqen op een van de openbare barbecues.

5. Aziatische restaurants
Als je toch liever uit eten gaat, ga dan naar Aziatische restaurants. Op Anzac Parade, een hele lange straat, in Sydney heb je tussen de wijken Kensington en Kingsford tientallen Aziatische restaurants die heel betaalbaar zijn. Of gewoon in Chinatown in Sydney. Ook in andere steden, zoals Melbourne en Adelaide, zijn kleine Aziatische tentjes heel betaalbaar.
6. Kamperen
Je kunt je reis in Australië zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wilt en kamperen is dan zeker de goedkoopste optie. Je kunt zelfs op plekken staan waar je niets betaalt of maar een paar dollar per nacht, maar daar zijn dan ook praktisch geen faciliteiten. Als je lang in Australië bent, dan is dit wel een goed idee. Ben je hier maar voor een paar weken dan is iets meer comfort misschien beter :)

Dit was zo’n camping zonder faciliteiten. Kosten: $3,60 per nacht per persoon op een toplocatie namelijk de Devil’s Marbles (NT)

7. Kook zoveel mogelijk zelf
Inkoppertje denk ik he? Op veel campings zijn goede faciliteiten die gratis te gebruiken zijn, zoals een mooie campingkeuken. Hier kun je dus je eigen maaltje koken. Je kunt dan bijvoorbeeld een grote pan pasta koken en die bewaren en nog later opwarmen als je wat minder tijd hebt.

Bart aan het koken op z’n vuurtje in Litchfield NP (NT)

Ook lunchten we vaak in de camper. A) Omdat er geen restaurant in de buurt was of B) Omdat het veel sneller was dan bij een restaurant. Ons vaste campergerecht was dan worstjes in een pan en die op broodjes met een lekker sausje. Of wraps. Hamburgers zijn ook top kampeervoedsel :)
8. Koop groots in
Hoe verder je de bewoonde wereld uitgaat, hoe duurder het wordt. Koop dus groots in als je in grote steden bent. Dit geldt vooral voor droog voedsel: Chips, pasta, nootjes, koekjes, pindakaas, Nutella, crackers enzo. Ook alcohol kun je het beste in grote steden kopen, bijvoorbeeld bij Dan Murphy’s of Liquorland.

Bart met een biertje en z’n nieuwe drinkmaatje

9. Stop met roken
Bart en ik hebben nog nooit gerookt, maar zelfs wij weten dat roken verschrikkelijk duur is. Dus mocht je het al een tijdje overwegen: Stop met roken voor je down under komt.
10. Word lid van Dutchies in Australië Facebook groepen
Gebruik de ervaringen van anderen om je eigen trip nog beter en leuker te maken. Deze Facebookgroep is ook handig als je op zoek bent naar reismaatjes, een auto om je roadtrips mee te maken, de beste reistips, baantjes in de grote steden etc.
 Andere inside information blogs: