7 Dingen die we hebben geleerd over Nederland

Geplaatst op 24 november 2015 by Lia

Er zijn van die dingen waar je totaal niet bij stilstaat als je in Nederland bent. Van die dingen die normaal voor je zijn en waar niemand je ooit over vertelt dat het typisch Nederlands is. Als in: De rest van de wereld doet dat niet/vindt dat raar. Daarvoor moet je blijkbaar een tijdje het land uit en veel met mensen uit andere culturen omgaan. Dit soort gesprekken zijn eye-openers en vooral heel erg leuk. Lees en laat ook jouw eyes openen.

Willemstad (NB)

Willemstad (NB)

Kalender op de wc

Dit vind ik de meest hilarische. Volgens mij hangt op bijna elke wc in Nederland wel een wc-kalender. Zo’n scheurgeval of gewoon een verjaardagskalender. Wij hebben er in Sydney zelfs twee, haha! Maar echt, NIEMAND op de wereld heeft dat behalve wij Nederlanders.

Onze kalenders in Sydney

Onze kalenders in Sydney

Drie zoenen

Iedereen die me kent, weet dat dit een doorn in het oog is voor mij: Die stomme drie zoenen geven. Nergens ter wereld wordt dit gedaan behalve in Nederland. Het betekent niks en het voegt niks toe. Ik ben dus een voorstander van de one kiss policy, veel efficiënter en minder gedoe voor de vrouwen. [irritatiemodus uit ;) ]

Felle kleuren

‘Sorry, may I ask you something?’ Yes. ‘Are you Dutch?’ Uh yes. Ik had een neonkleurige sjaal, neonkleurige oorbellen en een roze shirtje aan. De man had een paar jaar in Nederland gewoond en vond dat wij ons altijd zo kleurig kleedden. Ik bevestigde dit met mijn kledingkeuze van die dag. Dit is trouwens de enige keer dat iemand me qua uiterlijk als Nederlands inschatte :)

Lia's sjawl matcht mooi met de bloemen

Met mijn gele sjaal

Ook de Nederlandse mannen zijn fan van kleuren. Iedereen kent wel de wat oudere mannen met rode of gele (Dockers-) broeken. En Bart heeft zelfs een roze korte broek en das. Bart heeft sowieso vaak kleurige dingen aan, ook op werk. Zijn collega’s vinden ‘m altijd zeer gewaagd.

 

Het weer

We wisten het wel, maar het valt ons nog meer op nu we niet in Nederland wonen: Wat zijn wij obsessief met het weer bezig! Als je een Nederlander vraagt: ‘Hoe is het?’ is er een zeeeer grote kans dat er ‘goed, jammer van het weer/goed, mooi weer/ goed hoor, eindelijk geen regen’ of iets van die strekking zeggen.

Aus NSW Sydney cbd opera house harbour bridge wolken weer

Sydney met donkere wolken

Onze Skypegesprekken beginnen ook vaak over het weer alhoewel wij steeds vaker zeggen: Het weer checken we wel op de app, vertel eens hoe het met JOU gaat :D Er wordt namelijk ook altijd gevraagd hoe het weer hier is, haha. Daarom hebben we tegen onze ouders gezegd: ‘Ga ervan uit dat het weer hier goed is. Dat is meestal zo. Zo niet, dan zeggen we het wel.’

Het weer is nooit goed genoeg

Dit hangt volledig samen met het vorige punt: Het is ook nooit goed wat het weer betreft. Eerst is het: ‘Dit is toch geen zomer? Regen, kou, bleeeegh’. Dan is het mooi weer en is het weer te warm, te benauwd enz.

Eerlijk gezegd zijn wij niet de enige ter wereld die klagen over het weer. De Aussies kunnen er ook wat van.

thailand pai souvlaki lia bart

Nederlandse vrouwen en sjalen, het hoort blijkbaar bij elkaar.

Sjaals en vrouwen

Vriendin in Australië: ‘Oh, let me guess: You’ve got a scarf in your handbag?’ Uh ja. ‘All Dutch women I know carry a scarf with them. Always’. In de zomer gebruik ik ‘m voor als het kouder wordt of binnen vanwege de airco. In de winter gebruik ik ‘m sowieso.

Ik ben rond gaan vragen aan andere Nederlandse dames hier en zij toverden ALLEMAAL een sjaal uit hun tas. Toen ik zei, dat iemand me vertelde dat alleen the Dutchies dat deden, waren ze net zo verbaasd als ik. Is toch juist fijn: als het kouder wordt, even je sjaal erbij pakken? :D

Zelfs in de lente is iets op/om je hoofd (zoals een sjaaltje) een goed idee.

Multifunctioneel, zo’n sjaal. In plaats van om je nek kan ‘ie ook op je hoofd :)

Sarah/Abraham zien

Eerlijk gezegd ben ik niet op de hoogte van hoe de Aussies hun 50e verjaardag vieren. Een ding weet ik wel: Niet met een pop aangekleed als bejaarde in de tuin. Dat is echt iets Nederlands en onze verhalen hierover doen het goed down under.

Voor iedereen die zich aangesproken voelt: Ik weet dat ik erg generaliserend ben geweest dus logisch dat niet iedereen zo is.

Naast deze 5 dingen over Nederland heb ik ook 15 dingen over Australië op een rij gezet. En wat cultuurverschillen tussen Australië en Nederland beschreven.