Inside information: Autorijden in Australië

Geplaatst op 17 november 2016 by Lia

Waarom een blog over autorijden in Australië, zou je denken. Omdat autorijden hier totaal anders is dan in Nederland. Dat heeft met verschillende factoren te maken dus dat komt aan bod. Als je dus van plan bent om hier te gaan rijden, dan kan het zeker geen kwaad om dit te lezen.

Meligheid na vele uren rijden

Meligheid na vele uren rijden vanuit Queensland

 • Het belangrijkste: 1800 km hier is niet te vergelijken met 1800km in Europa. Er zijn hier alleen een paar snelwegen bij de steden. Verder bestaat het wegennetwerk vooral uit ellenlange, supersaaie tweebaanswegen.
 • Deze tweebaanswegen zijn meestal dwars door een dorp of stadje gelegd. Als je door zo’n dorpje komt moet je flink afremmen, want daar mag je maar 50 km/u. Buiten het dorp mag je ‘maar’ maximaal 110 km/u. 110 km/u is sowieso de maximale snelheid in heel Australië.
 • Bij schemering moet je stoppen met rijden of in ieder geval vaart minderen tot je een stopplaats gevonden hebt. Bij schemer komen de kangoeroes tevoorschijn en die wil je echt niet op je motorkap.
De kangoeroe die voor de kamper voor ons sprong...

De kangoeroe die voor de kamper voor ons sprong…

 • In het donker rijden is onmogelijk, want het is echt pikkedonker buiten de steden.
 • Als je (min of meer) bewoond gebied verlaat, dan heb je geen bereik maar. En dat is soms zo voor de volgende 100/200 kilometer.
 • In het landelijke gebied zijn alle faciliteiten beperkt: Weinig tankstations, weinig hotels, restaurants enzovoort. Wees hier op voorbereid en zorg dat je altijd water en eten bij je hebt. Al zijn het maar koekjes of een zakje chips of vies lauw water, het is beter dan niets.
 • 50 graden terwijl we zelf in de auto zitten!

  Onderschat de temperaturen hier niet

 • De meeste verkeersongelukken in Australië (buiten de stad) worden veroorzaakt door mensen die achter het stuur in slaap zijn gevallen. Als je alleen in de auto zit en je moet 400 km over saaie tweebaanswegen rijden, dan kan het gebeuren dat je ‘even’ wegzakt. Dat moet je dus niet hebben. Dus als het even kan: Ga niet alleen en zorg voor vermaak!
 • Rijden in de Australische steden betekent goed opletten. De Australiërs vinden zelf dat ze heel goed auto kunnen rijden, maar Europeanen zoals wij denken daar anders over. Ze leren hier namelijk het autorijden van hun ouders en niet zoals wij met een theorie, tientallen lessen met een instructeur enz.
AUS SA Adelaide auto

Oh ja, wel links rijden!

 • Iedereen moet hier een X aantal uren rijden en in een logboek noteren. Speciale verrichtingen zoals wij die geleerd krijgen, leren ze hier niet echt. Hellingtrek? Straatje achteruit of straatje keren? Nee, kunnen ze niet of dramatisch slecht. Dus goed blijven kijken en niet schrikken als ze je aan beide kanten inhalen. Het mag officieel niet, maar het gebeurt heel vaak.
 • Schrik niet als je fietsers op de vluchtstrook ziet op snelwegen. Die fietsen daar legaal en eerlijk gezegd is het één van de weinige plekken waar je als fietser in Australië redelijk veilig en ongehinderd kunt fietsen.

Dit is wel een aardige samenvatting. Bart rijdt elke dag aardig wat kilometers, ik maar weinig maar ik rijd in ieder geval. We kennen hier genoeg Europeanen die niet rijden. Maar zo erg is het nou allemaal ook weer niet! Gewoon opletten, voorzichtig zijn, je goed verzekeren en onthouden ‘boem is ho, plons is water’. Dan komt alles goed! :D

Andere blogs over Australië: