De 5 mooiste kustroutes in Australië en Nieuw-Zeeland

Geplaatst op 10 november 2015 by Lia

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Inmiddels hebben we zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland al veel gezien en gedaan. We zijn groot fan van de kustlijnen van beide landen, ook al zijn de landen totaal verschillend. In deze blog delen we onze vijf favoriete kustroutes.

1 Coromandel Peninsula, Nieuw-Zeeland

NZ Noordereiland Coromandel Peninsula

Coromandel Peninsula

Wat ons betreft, de mooiste die we tot nu toe hebben gezien. Dit schiereiland ligt op ongeveer twee uur rijden van Auckland en is zowel langs als in het binnenland prachtig. Wij bezochten de Coromandel in een weekendje, maar je kunt er zeker een paar dagen doorbrengen.

NZ Coromandel peninsula uitzicht

Overal waar je kijkt, zie je water, rotsen, groen en kliffen.

2 Great Ocean Road, Australië

Aus Victoria Great Ocean road twelve apostles

De beroemde Twelve Apostles

Dit is waarschijnlijk de beroemdste van dit hele rijtje. Mede daarom vonden wij ‘m minder leuk: Het was zó druk! En we waren er niet eens in het hoogseizoen (zomer). Je zou denken dat in een groot land als Australië een kustroute als deze vele kilometers lang is. Wij waren verrast toen we ontdekten dat de ‘echte’ Great Ocean Road maar 243 kilometer is (van Torquay naar Kennett River).

Aus Vic bimbi park koala

Langs de Great Ocean Road kom je zeker deze fluffy friends tegen (als je goed in de bomen kijkt)

We begonnen in Melbourne en reden door naar Adelaide via Grampians National Park en Little Desert National Park, beide zeker het bezoeken waard! Als je dus die kant opgaat en tijd hebt, raden we je absoluut aan deze twee stops mee te pakken. Vanaf Adelaide kun je naar je volgende bestemming vliegen/rijden.

3 Great Coast Road (Greymouth naar Haast), Nieuw-Zeeland

Great Coast Road

Great Coast Road

Nieuw-Zeeland in de winter is prachtig! Misschien nog wel betoverender dan in de zomer: Witte bergtoppen, witte landschappen. Op deze route hebben we bijna continu met onze mond open gezeten. We kwamen vanaf Mount Hutt en ging via Arthur’s Pass richting de Franz Josef Glacier. Die weg is wel geen kustroute maar ook absoluut een must do. Mooie meren, waaronder Lake Pearson, en kleine bergdorpjes waar je de kea (vogel) van dichtbij kunt bekijken.

De kea, een soort papegaai

De kea, een soort papegaai

4 Queensland, Australië

Rainbow Beach is ook wel de strandsnelweg voor 4x4wd's

Rainbow Beach is ook wel de strandsnelweg voor 4x4wd’s

Als je wilt, kunt je vanaf Sydney nagenoeg volledig naar het Noorden rijden met de zee rechts naast je. Dat is niet de kortste route, wel een mooie route. Op onze heenreis hebben we dat ook gedaan en kwamen we onder andere langs Rainbow Beach, waar alle vierwielaangedreven auto’s overheen scheuren.

Wij sliepen ook vaak bijna op het strand. Zeker in Hervey Bay konden we kruipend naar het strand. Niet verkeerd als het elke dag 30+ graden is.

Aus QLD Hervey Bay strand

Het strand van Hervey Bay

5 Fleurieu Peninsula, Australië

Victor Harbor - Fleurieu Peninsula

Granite Island – Fleurieu Peninsula

Dit is zeker geen voor de hand liggende route: Van Adelaide naar Victor Harbor over Fleurieu Peninsula. Wij kwamen daar tijdens ons weekend op de boerderij en waren blij dat we die kant op waren gereden: Mooie kustlijn en niet zo druk. Je komt ook op Fleurieu Peninsula als je vanaf Adelaide naar Kangaroo Island rijdt. De foto is gemaakt op Granite Island, een klein eilandje met pinguïns waar je via een brug vanuit Victor Harbor kunt komen.

Welke kustroute in Australië en/of Nieuw-Zeeland vind jij mooi of lijkt je mooi?

Andere blogs over de natuur in Australië en Nieuw-Zeeland: