En route door Nieuw-Zeeland: Noordereiland

Geplaatst op 26 februari 2016 by Lia

Huka Falls nabij Taupo

Huka Falls nabij Taupo

Nu we in Australië wonen, is Nieuw-Zeeland ons favoriete vakantieland. Iedereen die er al geweest is, snapt waarom: Wat een mooi land! We deelden al eerder onze route over het geweldige Zuidereiland. Vandaag onze route over het kleinere Noordereiland.

Onze route op het Noordereiland

Onze route op het Noordereiland

Op het kaartje hieronder zie je onze route over het Zuidereiland. Ik zal de route per stad/dorp kort doornemen en wat we wel of juist minder leuk vinden aan deze plaats.

Auckland (3 nachten)

Wij woonden in Auckland, in een appartement met geweldig uitzicht, dus wij kenden deze leuke stad al. Als je van je jetlag af wilt komen, zijn er genoeg leuke koffie- en lunchtentjes waar je rustig kunt bijkomen. Liever wat actiefs doen? Pak de ferry naar Devonport waar zangeres Lorde vandaan komt. Mooi uitzicht op de skyline en een leuke buurt voor een wandeling.

Skyline van Auckland met de haven

Skyline van Auckland met de haven

Matamata (lunch)

Behalve dat het een bijzondere plaatsnaam is, is er nog iets anders bijzonders aan het dorp: De Lord of the Rings films zijn namelijk net buiten Matamata opgenomen. Het stikt dus van de LotR-fans en er zijn heuse LotR-tours die je naar de filmlocaties brengt. Die hebben wij overgeslagen, want we zijn beiden geen grote LotR-fans en de tours zijn prijzig (rond de $60 p.p.).

Het toeristenbureau van Matamata is in Hobbit-stijl.

Het toeristenbureau van Matamata is in LotR-stijl.

Rotorua (1 nacht)

Regen, regen, regen. Dat was zeg maar onze dag in Rotorua. Onderweg, toen we er waren… Van ellende zijn we maar gaan Zorben, daar werd je ook nat van maar dat was in ieder geval leuk. Ook zijn we de pub ingedoken, je moet wat toch?

De dag erna was het weer beter en konden we naar de thermale baden, de hot springs net buiten Rotorua en naar Craters of the moon. Daar ging de zon weer schijnen en dan is het ineens een stuk prettiger om buiten te zijn.

Samen in de zorb

Samen in de zorb

Taupo (2 nachten)

Het Taupomeer is vooral prachtig bij zonsondergang, maar het dorpje erbij is ook leuk. Wij hebben een flinke hike gedaan naar de Huka Falls en de volgende dag een ontbijtpicknick gedaan in Spa Thermal Park (dat is op de route naar de Huka Falls).

Ontbijt picknick in Taupo

Ontbijt picknick in Taupo

Zonsondergang bij Lake Taupo

Zonsondergang bij Lake Taupo

 

 

 

 

 

 

Ohakune (3 nachten)

Ohakune is een dorpje van niks, maar de omgeving, daar is van alles te doen. Wij kwamen er om te skiën maar de eerste dag regende (uiteraard) de hele dag. Het weer was goed genoeg om te mountainbiken dus we zijn de paden op, de lanen in gegaan. Heel gaaf! Ook nog een dag kunnen skiën op een vrij rustige piste.

Met dreigende wolken in de lucht gingen we toch mountainbiken

Met dreigende wolken in de lucht gingen we toch mountainbiken

Whanganui (lunch)

Het voordeel van Nieuw-Zeeland ten opzichte van Australië is dat het veel kleiner is. Wij zitten altijd in de Aussie modus van ‘vroeg gaan rijden dan zijn we er aan het einde van de middag wel.’ Na een kleine week in NZ kwamen we er dus achter dat we ook een toeristische route kunnen doen en dan alsnog op tijd aankomen. En zo reden we van Ohakune naar Whanganui voor lunch en via de Forgotten World Highway (Stateway 43) naar Waitomo. Een hele mooie route over soms wel ‘bijzondere’ wegen: Onverhard, heel smal, door smalle of door donkere tunneltjes. Alleen voor als je tijd hebt, maar dan zeker leuk om te doen!

Met mijn chowder, eten maar!

Bart met z’n chowder, eten maar!

Bart deed in Whanganui (je spreekt het uit als Fanganoei) inspiratie op voor een recept.

Waitomo (2 nachten)

Nog zo’n dorp waar eigenlijk niks te doen is, maar waar het toch druk is. Dat komt door de glowworm caves (gloeiwormgrotten). De tours naar die grotten zijn stuk voor stuk duur. Je kunt het nog duurder maken door te gaan abseilen in die grotten. Wij deden een ‘gewone’ caving tour: Met een grote rubberen band en in drysuit al springend, klauterend en zwemmend door de grotten. Super vet! Niet voor mensen met claustrofobie trouwens. Helaas mocht de GoPro niet mee de grot in dus geen foto’s behalve deze.

Klaar om de Waitomo Cave in te gaan

Klaar om de Waitomo Cave in te gaan

Hamilton (lunch)

Wij waren weer onderweg naar huis (Auckland) en zijn in een keer doorgereden, maar als je er toch bent: Even lunchen in Hamilton. En laat ons even weten of het een aanrader is en we alsnog een keer naar Hamilton moeten :D

Andere blogs over Nieuw-Zeeland: