‘Gezond begin’ recept: Mexicaanse pompoensoep

Geplaatst op 8 januari 2015 by Bart

Nu de kerstdagen achter de rug zijn en de goede voornemens al weer bijna de deur uit zijn is het tijd voor wat gezonde inspiratie. In deze januarimaand daarom een aantal gezonde recepten die makkelijk, lekker en interessant zijn. Deze week een pompoensoep met een Mexicaanse twist. Je zou denken dat we dit recept voor eerst aten in een afgelegen straatje ergens in een afgelegen Mexicaanse regio, maar niets in minder waar. Dit toprecept komt uit Australië, waar Mexicaans eten superpopulair is. Je kunt dit prima als super gezond hoofdgerecht serveren.

Mexico pompoensoep

De flespompoen is tegenwoordig bijna overal te krijgen en (zolang je hem niet aanraakt) heel erg goed te bewaren. Het is dus een ideaal versproduct om als gezond alternatief in huis te hebben. Het schoonmaken is eigenlijk heel simpel. Snij de pompoen in de lengte doormidden en verwijder met een theelepel de zaadjes. Halveer deze stukken weer en schil deze stukken met een scherp mesje. Snij deze stukken in mooie stukjes die ongeveer even groot zijn.

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 1 liter bouillon
  • 1 rode ui
  • 1 chilipeper
  • 3 teentjes knoflook
  • Selderij
  • Gerookt paprikapoeder
  • Vers gemalen kaneel
  • Vers gemalen komijn
  • Tequila (wat je nog over hebt van het weekend)
  • Verse magere yoghurt
  • 1 limoen
  • Verse munt
  • Verse koriander

Bereidingswijze

Maak je eigen bouillon! Ik zal het nog een keer zeggen; maak je eigen bouillon! Het is geen werk en het zorgt ervoor dat de soep van lekker naar buitengewoon lekker gaat. Zet gewoon een pan op met anderhalf tot twee liter water en voeg hier, kip, rundvlees of groenten aan toe. Laat het minstens een uur (liever iets langer) zachtjes koken en verwijder dan de deksel van de pan. Zet het vuur iets hoger en kook de bouillon in tot je nog een liter over hebt. Pak vervolgens een zeef en een lege pan en zeef de stukken eruit. Vergeet al dat geneuzel over het helder maken van bouillon en het door een theedoek halen. Dit is prima voor een soep als deze.

Pruttelend in de pan

Pruttelend in de pan

Neem een pan met een dikke bodem en zet deze op een middelhoog vuur. Hak ondertussen de rode ui, de knoflook, de chili en één stengel selderij (of knolselderij!) grof fijn. Voeg wat olijfolie toe aan de pan en zet het vuur laag. Voeg alles toe en laat dit ongeveer tien minuten rustig fruiten in de pan. Door een zo laag mogelijke temperatuur worden dit een heerlijk zoet prutje.

Voeg nu twee theelepels paprikapoeder, een half theelepeltje kaneel en een half theelepeltje komijn toe en roer dit er doorheen. Wacht tot dit heerlijk gaat geuren, zet het vuur hoog en blus dit af met een goede scheut tequila. Natuurlijk is het top als je een echte Mexicaanse tequila of mezqal kunt vinden maar als dit niet lukt vervang het dan met een scheutje whiskey.

Voeg nu de pompoen toe en vervolgens voldoende bouillon om de pompoen voor driekwart onder te zetten. Breng het geheel aan de kook en laat dit ongeveer 40 minuten rustig pruttelen. Roer iedere tien minuten een keer in de pan.

Mexico pompoensoep 2

De koriander als finishing touch kan ook weg als je niet zo van koriander houdt ;)

De pompoen is gaar en lekker als je een blokje met een vork fijn kunt prakken. Pak een kommetje en vul dit met één of twee lepels pompoen. Neem nu een staafmixer (of voeg alles, afgekoeld, toe aan een blender) en pureer de rest van de soep tot het een mooie gladde, dikke substantie heeft. Voeg het kommetje weer toe aan de soep en roer goed. Laat dit nog tien minuten rustig pruttelen op een laag vuur.

 

Ondertussen kun je een handje koriander en een handje munt grof fijn hakken. Haal de soep van het vuur en voeg driekwart van de verse kruiden en het sap van een halve limoen toe. Roer goed en serveer de soep in mooie, grote kom. Voeg een lepel magere yoghurt toe en besprenkel het met de overgebleven verse kruiden en limoensap.

Serveer het met wat tortillachipjes en een lekker koud biertje (al is dat niet helemaal gezond natuurlijk)!

Smakelijk weekend!

Het eindresultaat!

Het eindresultaat!

Tip van Ellen:

Tip van Ellen“Pompoensoorten zijn heerlijke, gezonde groenten. De oranje kleur krijgen ze van de stof betacaroteen wat ook in wortels voorkomt en dat is erg goed voor je huid en je ogen. Daarnaast bevatten pompoenen veel vitamine c en calcium. Pompoenen bevatten relatief veel koolhydraten en zijn daarom bij uitstek geschikt als ‘maaltijdgroente’. Ze geven je een vol en warm gevoel wat met name in de winter heel goed van pas komt.”

 

Een ander recept met pompoen: Marokkaanse tajine met flespompoen
Andere soeprecepten: 
Chowder met zeevruchten en vissoep uit Adelaide.