‘Gezond begin’ recept: Vis met Chinese zwarte bonensaus

Geplaatst op 23 januari 2015 by Bart

China vis met zwarte bonen

Het eindresultaat

 

Fish with Chinese black beansauce. Het is één van de heerlijke lekkernijen die je in China op veel kaarten vindt (al kun je die niet lezen vanwege het schrift). De lekkerste aten we in Shanghai in een oud straatje, niet ver van the Bund. Zo simpel, maar toch zo gecompliceerd. Zo snel en toch zo verfijnd. Het is één van die gerechten die ik telkens weer opnieuw maak, zo ook gisteren, en die elke keer anders smaakt. Nooit precies zoals in Shanghai, maar toch iedere keer lekker! Klik verder om te lezen hoe je dit heerlijke gerecht zelf kunt maken.

Wat Nederlanders, over het algemeen, verstaan onder Chinees eten wordt bepaald door de afhaal- ‘chinezen’. En dat is mijlenver verwijderd van de verse, interessante, verrassende gerechten die je in China zelf kunt vinden. Laat je niet uit veld slaan door de verschillende ingrediënten. Ze zijn makkelijk te verkrijgen en te gebruiken. Wil je daar meer over weten, kijk dan eens hier: Tips over Aziatische ingrediënten en Aziatisch koken.

Ingrediënten

  • 2/3 koolvisfilets (of een andere verantwoorde witvis)
  • 4 tenen knoflook
  • Duimpje gember
  • 2 chilipepers
  • Halve prei
  • Shaoshing rijstwijn
  • Lichte sojasaus
  • Sesamolie
  • Rauwe suiker (sucanat)
  • Zwarte bonensaus (verkrijgbaar in de toko)
  • Citroen
  • Lenteui

Bereidingswijze

Eigenlijk is dit een recept opgedeeld in twee fases. Eerst maak je de saus die vervolgens over de gebakken visfilets schenkt. Het zorgt ervoor dat de vis een goede garing heeft en niet overgaar wordt door hem in de saus te koken. Wil je de vis op de barbecue bereiden, zorg er dan voor dat deze heet is voordat je aan de saus begint.

Zet een wok op het vuur en laat deze bloedheet worden. Hak ondertussen de knoflook, gember en chilipepers fijn. Snij de prei in stukken van een centimeter en vierendeel deze stukjes. Voeg wat arachideolie aan de wok toe en wok alles voor ongeveer 30 seconden. Voeg nu drie eetlepels rauwe suiker toe en een scheutje Shaoshing rijstwijn.

China vis met zwarte bonen 2

Close-up van het gerecht

Zet je vuur wat lager en laat de suiker en de wijn even goed koken. Als het langzaam stroperig begint te worden voeg je drie eetlepels lichte sojasaus en een theelepeltje sesamolie toe. Zet het vuur wat hoger en breng het aan de kook.

Voeg nu ongeveer anderhalve eetlepel zwarte bonensaus toe en roer goed. Je zult zien dat de saus meteen wat dikker wordt. Voeg een klein beetje water toe om alle smaken goed bij elkaar te brengen.

Zet het vuur nu weer laag en laat het ongeveer 3 tot 4 minuten pruttelen.

Ondertussen kun je de visfilets gaan grillen. Dit kan op de barbecue, wat een heerlijke rokerige smaak oplevert, of in een grilpan. Eventueel kun je ook een grote koekenpan gebruiken. Besprenkel de filetjes met een heel klein beetje olie en gril ze ongeveer 1 minuut aan iedere kant.

China vis met zwarte bonen 3

Leg de visfilets op een mooi groot bord. Zet de wok weer op een hoog vuur, verwarm de saus en schenk deze lekker dikke, plakkerige saus over de visfilets. Hak nu nog wat lenteui in grove stukken en leg die er bovenop.

Serveer het met een kom, dampende, zilvervliesrijst en je hebt een lekker gezonde, exotische maaltijd.

Smakelijk weekend!