Recept: Griekse Eendensouvlaki uit Melbourne

Geplaatst op 14 augustus 2014 by Bart

thailand pai souvlaki

Je vliegt de halve wereld over en je komt uit in één van de meest interessante steden ter wereld aan, Melbourne. En wat doe je dan? Precies! Je gaat meteen voor een traditionele Griekse Souvlaki….. Klinkt gek? Nou eigenlijk niet want door de straten (en de mensen) in Melbourne stroomt veel Grieks bloed. De Griekse immigranten die hier in de jaren na de tweede wereldoorlog neer streken waren ver van huis en hun familie. De beste manier om het gemis van het vertrouwde op te vangen was natuurlijk eten! Traditioneel eten! En laat de Souvlaki nou traditioneel Grieks zijn en de liefde van de Australiër voor barbecue combineren. Een top recept voor het mooie weer!

Van alle traditionele gerechten is de Souvlaki absoluut blijven hangen in Melbourne. Het is één van de favorieten in de fast-food industrie maar in de moderne Griekse restaurants wordt er ook steeds vaker terug gegrepen op deze klassieker. De reden is dat een goede Souvlaki echt heel erg lekker is en absoluut niet moeilijk is wanneer je goede producten gebruikt

Nu kun je een Souvlaki natuurlijk zien als een droog stuk vlees van een stokje dat je bij je lokale Griek eet maar dit is andere koek. Hier krijg je heerlijke Souvlaki’s van zachte krab, lokale vis, varken en onze favoriet eend! De beste manier om het te serveren is in een heerlijke Pita. Ga eens naar een Turkse winkel (of een Griekse natuurlijk) of bakker en vraag eens om een vers plat brood. Ze zijn vaak goedkoop, vers en fantastisch!

Ingrediënten:

  • 1 eendenborstfilet
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Gemalen komijn
  • Gemalen paprikapoeder
  • Gemalen zwarte peper
  • 1 Citroen
  • Handje vol sla
  • Paar grote groene olijven

Kan het nog simpeler? Neem de eendenborst en leg deze in een marinade van drie eetlepels olijfolie, twee eetlepels citroensap, 1 gekneusde knoflookteen, één theelepel komijnpoeder, één theelepel paprikapoeder en een goede snuf zout. Laat dit marineren voor minimaal 2 uur maar liever overnacht.

Snij vervolgens de eendenborst diagonaal in stukken van ongeveer 2 centimeter dik maar zorg ervoor dat ieder stuk een mooi stukje vet aan de onderkant heeft. Spies deze stukken, met de vetrandjes aan de dezelfde kant, aan een paar spiezen.

Verhit je barbecue (of een pan natuurlijk) en leg hier een dichte plaat op (of een grilpan). Verhit je barbecue niet te hoog en leg de spiezen met de vetrand naar beneden op de plaat. Laat dit nu een paar minuten grillen totdat een deel het vetrandje een mooie kleur heeft en er lekker krokant uitziet.

Lia in het Griekse Gazi restaurant in Melbourne

Lia in het Griekse Gazi restaurant in Melbourne

Draai je spiezen nu voorzichtig en bak ze, kort maar krachtig, aan alle kanten. Pas op dat je de eend niet te lang laat grillen. De stukken vlees moeten rose zijn vanbinnen maar liever rood dan te gaar.

Neem nu je verse Pitabrood en leg hier wat sla, vers gesneden ui en gehalveerde olijfjes op. Leg het brood in je hand en leg de spies op het brood. Trek nu het vlees van de spies door het brood om de spies te knijpen. Niet dat dit iets aan de smaak doet maar het staat gewoon leuk!

Strooi er een flinke snuf zout, peper en een goede kneep citroensap over en serveer het, natuurlijk, met deze Tzatziki!

 

Smakelijk weekend!

 

Tip van Ellen!

Ellen 02“Eendenvlees is gezond om te eten. Het vlees bevat een gezond percentage aan eiwitten, mineralen en ijzer. Veel mensen weten dat niet maar het wordt door producenten vaak toegevoegd aan bijvoorbeeld Margarines. Laat je niet afschrikken door het bleke vel dat de filet omhult want dit geeft juist een fijne smaak. Zoals altijd met vlees, geniet met mate!”

 

Wil je toch iets anders koken? Zoek hier een lekker recept uit!
Heb je een gerecht van a world of food gemaakt? Laat het ons weten via een reactie (hieronder te plaatsen) of stuur een tweet. Je kunt natuurlijk ook een foto van je eigen saus op Instagram zetten! Of post je foto op onze Facebook Pagina.