Inside information – Singapore

Geplaatst op 17 juni 2014 by Lia

sentosa fun
Onze twee weken in Singapore zitten erop. Jammer, want er is hier genoeg te doen en te beleven. De metropool biedt allerlei vertier, zoals de dierentuin en de beroemde Night Safari, Universal Studios en natuurlijk Sentosa Island. In deze blog vind je een aantal inside information tips die je bezoek aan Singapore nog leuker en/of makkelijker maakt.

1. Koop een prepaid simkaartje met databundel

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip van allemaal dus laten we daarmee beginnen. Aziaten zijn verslaafd aan hun telefoon. Serieus, daar zijn wij Nederlanders niets bij. Dit betekent dat zo’n beetje alles in Singapore gedaan wordt/kan worden via de telefoon. Dan is het wel zo handig dat jij als tijdelijke bezoeker dat ook kunt.

Via SingTel kun je een prepaid simkaartje kopen. Ik (Lia) had bijv. een nano simkaart voor $38 (€ 22). Dat is inclusief $38 beltegoed en 7 dagen gratis 4G (!) data. In de metro moet je het helaas met een goed werkend 3G netwerk doen :) Je kunt overigens ook een goedkopere simkaart kopen en daar een databundel (Data Plan) bij kopen. Na die 7 dagen kun je van hetzelfde beltegoed weer een nieuwe databundel kopen. Alles uit één potje dus.

Uitzicht vanaf ons dakterras

Uitzicht vanaf ons dakterras

2. Download de app Gothere.sg

In Singapore is het hebben van een auto belachelijk duur. Daarom doet iedereen alles met het OV. Het openbaar vervoer is dus goed en goedkoop. Als je toch dat simkaartje met databundel hebt, moet je echt deze app downloaden. Wij hadden de lite versie, die is prima. Je kunt invullen waar je bent en waar je heen wilt en de app toont 4 opties: Bus, Metro, Taxi of de auto. Inclusief route en prijzen. En, het allerfijnst, je kunt realtime je locatie volgen (als je dat even aanzet op je telefoon). Je kunt dus precies zien wanneer je op het knopje voor de bushalte moet drukken. Het maakt je verblijf en het reizen door Singapore zoveel makkelijker dat het écht alle centjes van je databundel waard is.

gothere app

Screenshot van Gothere.sg app

3.  Reis met de EZ-Link

De EZ-Link is de Singaporese equivalent van onze OVchipkaart. In- en uitchecken, opwaarderen enz. het werkt precies hetzelfde. Met de EZ-Link kun je ook betalen in de taxi, wel vaak tegen een extra fee, maar je kunt ‘m ook gebruiken in de supermarkt. Je koopt de EZ-Link gewoon op een metrostation en ’t pasje is in heel Singapore te gebruiken.

4. Eet bij een Hawker centre

Je vindt weinig streetfood in Singapore. Dat komt omdat alle verkopers van streetfood bij elkaar zitten in zogenaamde hawker centers. In Chinatown zit bijvoorbeeld Hong Lim Food Centre. Een gebouw vol met Chinees eten. Wij woonden bij metrostation Novena dus gingen we vaak naar Newton Hawker Centre bij metrostation Newton. Onze favoriet was Indian Palace, daar hadden ze echt de állerlekkerste naanbrood!

newton hawker indian palace

Bart met noodles. Op de achtergrond onze favo Indian Palace. De noodles kwamen overigens van een ander tentje.

5. Betaal met je creditcard

In Azië is het heel gebruikelijk om met je creditcard te betalen in winkels en restaurants. Aziaten gebruiken hun card namelijk net zoals wij onze pinpas. Het hangt natuurlijk af van wat voor creditcard je hebt, maar het kan lucratief zijn om met je creditcard te betalen in plaats van telkens geld te pinnen (en daar een fee over te betalen). Check dus bij jouw bank of dit ook met jouw creditcard kan.

Clarke Quay

Clarke Quay

6. Houd je aan de regels

‘Singapore is a fine country, because you can get a lot of fines’, zei een Singaporees tegen ons. Het land is niet voor niets zo georganiseerd, gestructureerd en schoon: er zijn heeeeel veel regels. Je mag geen kauwgom eten of importeren (haal het dus uit je tas voor je de grens overgaat), je mag niet eten en drinken in de metro, je moet de wc doortrekken (ja, echt!). En houd je je er niet aan? Dan zijn de boetes niet mals. $500 als je in de metro eet of drinkt, niet doortrekken kost je ook $500. Er zijn overal camera’s dus denk niet dat je niet in de gaten wordt gehouden. Oh ja, nagemaakte/neppe producten zijn verboden in Singapore dus je vindt hier alleen the real deal. Meer weten? Deze sites (nummer 1, nummer 2, nummer 3) schrijven nog wat meer over de Singaporese wetten.

Eén van de vele waarschuwingsborden in Singapore

Eén van de vele waarschuwingsborden in Singapore

7. Ga niet in het weekend naar shopping malls

Singapore is shopping mall walhalla. Voor ieder budget is er wel een mall. Shoppen is dan ook één van de favoriete tijdsbestedingen van Singaporezen. Op zondag zie je hele families door de malls slenteren. En dat is precies de reden waarom jij de malls in het weekend moet vermijden. Het is er gewoon te druk. Bovendien slenteren Singaporezen in plaats van te lopen, dat vonden wij super irritant. Dus, als je een keuze hebt, ga dan lekker op dinsdagmiddag ofzo. Onze favoriete malls:

  • Ion Orchard -tja, je bent pas in Singapore geweest als je naar Orchard Road bent geweest. Deze mall is mooi, groot, heeft Westerse merken, en de prijzen zijn prima.
  • Mustafa Centre – you name it, they have it. Vergelijkbaar met MBK in Bangkok, maar dan met alleen maar echte merken. Goede plaats om toiletartikelen te kopen.

    mustafa

    Nog een bepaald type scheermes nodig? Je vindt het bij Mustafa!

8. Voor langere tijd in Singapore? Slaap in een serviced apartment

Wij waren twee weken in Singapore. Best wel lang. Dan is het fijn om iets meer en andere faciliteiten te hebben dan in een hotel. Een serviced apartment is dan een goede optie. Je hebt dan de faciliteiten van een hotel (housekeeping, ontbijt, zwembad enz.), maar ook eigen appartement. Wij hadden een studio met een (mini) keukentje met o.a. toaster, waterkoker, grote koelkast en vriezer. Wij verbleven bij The Forest by Wangz. Modern, zwembad en gym aanwezig, een heel fijn dakterras, vriendelijk personeel en een goede locatie.

studio wangz

Onze studio bij The Forest by Wangz

Heb je vragen over onze tips of wil je meer over iets weten? Laat gerust een reactie achter, stel je vraag op Twitter of stuur een mailtje. Wil je meer over Singapore lezen? Check dan deze blogs eens:

Misschien vind je deze inside information ook wel interessant: