Kerst recept: Bijgerecht – Khatta Aloo (Indiase aardappeltjes)

Geplaatst op 18 december 2014 by Bart

India aardappelen

Het resultaat!

Wat te doen met het kerstdiner? Je wilt zeker niet de hele avond in de keuken staan en je komt niet verder dan soep vooraf en een lekker biefstukje? Misschien kunnen wij je inspireren.  Vandaag een superlekker bijgerecht wat fantastisch past bij het hoofdgerecht van gisteren. Aardappelen, een Kerst favoriet, Indiase stijl.

Het beste kun je voor dit gerecht zo vers mogelijke aardappelen nemen. Zijn die er niet, neem dan een licht kruimende variant.

Ingrediënten

  • Halve kilo aardappelen
  • Knoflook
  • 2 witte uien
  • Chilipeper
  • Gember
  • Gemalen komijn
  • Gemalen korianderpoeder
  • Gemalen kurkuma
  • Gemalen kardemom
  • Gemalen cayenne peper
  • Verse koriander
  • Limoen

Bereidingswijze

Zet een ruime pan water op, schil de aardappeltjes en kook deze beetgaar. Ze moeten niet helemaal gaar zijn en hun vorm nog behouden. Giet de aardappelen af, snij ze eventueel in hapklare stukken, en zet ze apart in koud water.

India aardappelen Khatta Aloo

In de pan!

Zet een kleine koekenpan op een klein vuur. Wacht tot de pan warm is en voeg er vervolgens een halve theelepel komijn, een theelepel korianderpoeder, een halve theelepel kurkuma en een snufje gemalen kardemom aan toe. Voeg ook een mespuntje cayennepeper toe al kun je wat meer of minder toevoegen als je het gerecht wat meer of minder pittig wilt maken. Wacht tot de specerijen geuren en zet ze apart.

Neem nu grote koekenpan of een wok en zet deze op een groot vuur. Hak twee teentjes knoflook, een duimpje gember en de witte uien grof fijn. Voeg wat plantaardige olie toe aan de pan en voeg alles toe. Zet het vuur wat lager en fruit alles rustig tot de ui glazig is. Voeg nu een flinke klont boter toe. Giet de aardappelen af, laat ze helemaal uitlekken, en voeg deze aan de pan toe. Zet het vuur zo hoog mogelijk en bak de aardappeltjes mooi bruin.

India street food

Indiaas straateten

Neem nu de specerijen en voeg deze aan de aardappelen toe. Zorg dat alle aardappelen een mooi laagje specerijen hebben. Maak het geheel af met een flinke snuf zout, een extra klontje boter en grofgehakte koriander.

Simpel maar ooh zo lekker, smakelijke kerst!

Onze andere recepten voor Kerstmis: