Kerst recept: Voorgerecht – Verse loempia’s met gegrilde eendenborst

Geplaatst op 11 december 2014 by Bart

Wat te doen met het Kerstdiner? Je wilt zeker niet de hele avond in de keuken staan en je komt niet verder dan soep vooraf en een lekker biefstukje? Misschien kunnen wij je inspireren! Vandaag een lekker voorgerechtje dat je vrijwel volledig van tevoren kunt klaar maken maar met toch een grote AAH OOH factor.

Spring rolls

Spring rolls

Wij aten deze mega lekkere loempia’tjes uiteraard in Vietnam. Je krijgt ze vrijwel altijd met kip of garnalen geserveerd maar als Lia ook maar ergens eend, duck of canard ziet staan wordt dat besteld. Zo ook deze loempia’tjes en dat was geen slechte keuze. De smaak van gegrilde eendenborst past perfect bij rauwe ingrediënten.

Ingrediënten:

  • 1 eendenborstfilet
  • Rijstvellen
  • 1 wortel
  • 1 krop ijsbergsla
  • 2 bosuitjes
  • Handje taugé
  • 3 tenen knoflook
  • 2 chilipepers
  • 1 duim gember
  • 1 limoen
  • Rauwe bruine suiker
  • Vissaus
  • Lichte sojasaus
  • Chinese Shaoshing rijstwijn
  • Chinese fivespice poeder
  • Sesamolie

Bereidingswijze

Het lijkt allemaal erg moeilijk maar het is eigenlijk een heel simpel gerecht. Begin op tijd en je hebt bijna geen werk tijdens het diner!

Het beste is om een dag van tevoren te beginnen. Dat maakt alles een stuk makkelijker. Begin het fijnhakken van de tenen knoflook, de chilipepers en de gember voor de marinade. Voeg dit toe aan een vijzel en voeg hier 1 theelepel rauwe bruine suiker aan toe. Stamp dit goed totdat een pasta onstaat. Voeg nu het sap van een halve limoen toe. Voeg 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel lichte sojasaus en 1 eetlepel rijstwijn toe. Roer goed totdat alle suiker is opgelost. Voeg nu twee eetlepels sesamolie toe en roer opnieuw.

De binnenkant

De binnenkant

Ondertussen zet je een kleine koekenpan op een klein vuur. Wacht tot de pan warm is en voeg dan 2 volle theelepels fivespice poeder toe. Dit kun je tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten en toko’s krijgen. Rooster de kruiden totdat ze beginnen te geuren en voeg ze dan toe aan de marinade.

Pak nu je eendenborst en snij er voorzichtig het vetrandje vanaf.  Gooi het vet niet weg! Stop de eendenborst in een compacte vriezerzak en voeg er één a anderhalve eetlepel marinade aan toe. Knoop de zak dicht zonder er al te veel lucht in te laten. Leg het in de koelkast en laat het minimaal een nacht marineren. Voeg de rest van de marinade toe aan een klein pannetje en breng dat langzaam aan de kook. Laat dit 5 minuutjes pruttelen en zet het dan in de koelkast.

De volgende dag kun je de eend gaan garen. Dit kan prima op Kerstochtend of de dag ervoor! Neem opnieuw een kleine koekenpan en zet hem op een laag vuur. Zet ondertussen je oven aan op ongeveer 80/90 graden. Bak het vet van de eend langzaam uit. Niet te hard want dan verbrand het meteen. Wanneer het vet vrijwel verdwenen is kun je het vuur iets hoger zetten.

Yum!

Yum!

Bak de eendenborst in het vet om en om bruin en leg het in een ovenschaal. Voeg wat van de marinade en het vet toe en zet het in de oven, bedekt met aluminiumfolie. Laat de eend nu langzaam garen voor ongeveer 2/3 uur. Je kunt dit ook op een barbecue doen! Leg de eend zo ver mogelijk van de warmtebron (kooltjes of gasbrander) en sluit de deksel.

Na 2/3 uur is de eendenborst heerlijk mals en gaar. Je kunt hem waarschijnlijk helemaal uit elkaar trekken. Het is nu tijd om hem nog een klein beetje te grillen. Zet je gril aan of verplaats de eend op de barbecue naar de warmtebron. Zorg ervoor dat hij om en om goed bruin is. Haal het vlees nu uit de oven en laat het afkoelen.

Nu komt het leukste gedeelte. Trek de eendenborst helemaal uit elkaar! Het mooiste is om lekkere, hapklare, reepjes eend te hebben. Gooi het in een klein kommejte en voeg de gekookte marinade uit de koelkast toe en zet het apart. Snij nu je wortel, bosui en ijsbergsla in mooie hapklare reepjes/stukjes. Zorg ervoor dat dit ongeveer dezelfde grote heeft als de reepjes vlees. Voeg dit, samen met de taugé bij het vlees en hussel het voorzichtig door elkaar. Voeg nog wat limoensap toe en proef het geheel. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Spring rolls

Wij eten ze gewoon uit het vuistje ;)

Neem nu een aantal rijstvellen en leg deze, om en om, ongeveer 15 seconden in koud water. Hierdoor worden ze zacht en kun je ze makkelijk rollen. Voeg een volle eetlepel vulling toe en rol de loempia’s tot mooie pakketjes. Dit doe je door de vulling in het midden te leggen en de zijkanten naar binnen te vouwen. Rol de loempia vervolgens strak over de vulling. Leg ze op een bord waar je vershoudfolie over heen hebt gespannen.

Besprenkel de loempia’s vervolgens met een klein beetje water (een plantenspuit werkt geweldig!) en dek ze meteen af met vershoudfolie. Je kunt ze nu direct serveren maar op deze manier kun je ze ook een aantal uren in de koelkast bewaren.

Serveer ze met een dipsausje van vissaus, chilipeper en sesamolie!

Smakelijke Kerst!

Andere Vietnamese recepten vind je hier: