Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Ontbijt recept: Gepocheerde eieren met zalm en abrikozenchutney | a world of food

Ontbijt recept: Gepocheerde eieren met zalm en abrikozenchutney

Geplaatst op 6 februari 2015 by Bart

Gepocheerde eieren als ontbijt!

Gepocheerde eieren als ontbijt!

Lia en ik zijn groot fan van een goed ontbijt. Vooral op zaterdag en zondag vinden we het leuk om wat extra aandacht te geven aan dit ondergewaarde moment van de dag. Daar horen uiteraard ook eieren bij. Er zijn weinig dingen lekkerder dan een mooi, zachtgekookt, biologisch eitje op een stuk vers brood. Je kunt je eitje natuurlijk in zijn schaal koken maar als je hem gaat pocheren, kun je er ontzettend leuke dingen mee doen.

Deze versie aten we op een eiland ten zuiden van Melbourne, Phillip Island. De ingrediënten werken echt super samen en we waren allebei verkocht. Dit is, opnieuw, een blijvertje!

Zorg altijd dat je kakelverse, biologische of scharreleieren hebt. Deze zijn weliswaar iets duurder maar smaken zo veel beter. Bovendien blijven ook deze eieren één van de goedkoopste soorten van ‘broodbeleg’ in de supermarkt.

Ingrediënten

 • 4 grote verse eieren
 • 50 gram verse, gerookte zalm
 • 4 sneedjes vers, donker brood (kies wat jij lekker vindt)
 • 6 tot 8 abrikozen
 • 20 gram pijnboompitjes
 • 1 sjalotje
 • Duimpje gember
 • Witte azijn
 • Rauwe suiker
 • Kruidnagel
 • Kardemom

Bereidingswijze

Je kunt de abrikozenchutney natuurlijk van tevoren maken. Dikke tip als je niet te lang in de keuken wilt staan terwijl de lieftallige wederhelft in bed ligt te wachten. Voor een chutney is het sowieso goed om hem lang van tevoren te maken. Door hem in een afgesloten pot in de koelkast te zetten trekken alle smaken goed in.

 

Ontdoe de abrikozen van de pit en hak ze, samen met het sjalotje, in stukjes. Zet een steelpannetje op het vuur en voeg hier 4 eetlepels suiker en 3 eetlepels azijn aan toe. Laat dit rustig aan de kook komen en voeg vervolgens één kruidnageltje toe. Roer goed en voeg dan een mespunt gemalen kardemom toe. Voeg nu de abrikozen, het sjalotje en de pijnboompitten toe.

Laat de chutney ongeveer 20 minuten tot een half uur rustig pruttelen tot het een mooie, dikke, saus is geworden. Schenk alles in een afsluitbare pot en zet deze in de koelkast. In principe kun je deze chutney zo’n 4 tot 5 weken bewaren.

Voor de eitjes neem je een klein kommetje en vershoudfolie. Leg een ruim stuk folie in het kommetje en besmeer dit met een piepklein beetje olijfolie. Breek nu, voorzichtig, één ei in het kommetje. Voeg zout en peper toe (en eventueel wat verse kruiden! Dille bijvoorbeeld) en knoop vervolgens het vershoudfolie dicht. Doe dit op zo’n manier dat het ei ‘gevangen’ zit in de folie. Herhaal dit voor alle eieren.

Close-up van het gepocheerde ei

Een goed en vullend ontbijt

Zet een pannetje op met water en wacht tot langzaam begint te koken. Ondetussen kun je je brood roosteren en/of besmeren met wat boter. Drappeer hier de gerookte zalm op en natuurlijk wat abrikozenchutney.

Als het water bijna kookt zet je het vuur uit (of heel laag) en laat je de zakjes er voorzichtig in glijden. Pocheer je eitjes in ongeveer 3 tot 5 minuten (kijk goed of je kleine of grote eieren hebt) zachtgaar.

Haal je eitjes uit het water en knip het folie aan de bovenkant open. Laat nu één ei op ieder sneetje brood glijden. Besprenkel met wat zout, peper en eventueel wat citroensap.

Smakelijk weekend!

Andere blogs die ontbijtgerelateerd zijn: