Plaatsen op de wereld die je wat ons betreft kunt overslaan (en een alternatief)

Geplaatst op 27 oktober 2015 by Lia

Reizen is super en we hebben al veel prachtige plekken gezien. Toch kom je soms ook plaatsen waarvan je denkt: Hm, hier wil ik zo snel mogelijk weg! Een vriendin vertelde over een minder leuke plek op haar vakantiebestemming en zo kwamen wij ook op dat onderwerp en bespraken we welke plaatsen wij allebei of apart van elkaar echt geen aanrader vonden. En we geven een alternatief van plaatsen die wel leuk zijn.

Ga WEL naar Assilah en NIET naar Tanger

Ga WEL naar Assilah en NIET naar Tanger

Tanger, Marokko (B+L)

Tanger is de havenstad die Marokko met Europa verbindt en het is een echte doorvoerplaats voor van alles en nog wat. We kwamen vanuit het bergplaatsje Chefchaouen (wat wél heel leuk is) en moesten overstappen in Tanger op de bus naar Assilah.

We lunchten buiten in de schaduw en konden de haven goed aanschouwen. Mens, dier, autowrak, troep, andere spullen… Alles kwam voorbij, niet per se allemaal even legaal denken wij, en er hing een onprettige sfeer. De mensen waren onvriendelijk tegen ons en, misschien het ergste, het eten was niet lekker. Ik heb geen foto van Tanger, omdat ik de sfeer dermate onprettig vond dat ik er weinig voor voelde om m’n camera tevoorschijn te halen.

Alternatief: blauwe stad Chefchaouen en kustplaatsje Assilah.

Marokko Chefchaouen blauwe stad

Blauwe stad Chefchaouen

Rio Gallegos, Argentinië (L)

De bus vanuit Puerto Madryn naar Ushuaia had dikke vette vertraging waardoor mijn reisgenootjes en ik onze aansluiting in Rio Gallegos misten. Dit betekende dat we in een nachtje in Rio Gallegos moesten slapen. Het busbedrijf regelde een hotel en zelfs onze fles wijn, die we om 15:00 ’s middags hadden besteld uit verveling, betaalden ze. Verveling? Ja, verveling! Er is namelijk echt helemaal niks Rio Gallegos. We hebben een rondje gelopen, ergens geluncht en nog een rondje gelopen, maar het was echt een doodse stad. Ja, een stad want er wonen bijna 100.000 (!) mensen. Géén idee waarom en wat ze er doen.

Alternatief: De enige reden dat je in Rio Gallegos bent, is omdat je op doorreis bent naar Ushuaia of Puerto Madryn. Ga daar ook zo snel mogelijk naar toe :)

Zelfs die hond verveelde zich...

Zelfs die hond verveelde zich…

Jaipur, India (B)

Jaipur is onderdeel van de beroemde golden triangle van India. Samen met New Delhi en de Taj Mahal zijn dit zogezegd de must sees in India en elk jaar zijn er ook daadwerkelijk duizenden/miljoenen die deze plaatsen bezoeken. Volgens Bart is het fort van Jaipur, de grote trekpleister, valt tegen en ligt in een deel van de stad dat niet leuk is en soms zelfs onveilig voelt.

Alternatief: Jodhpur daarentegen, ook wel de blauwe stad genoemd, heeft geweldig fort met een prachtig uitzicht over de blauwe stad.

Blauwe stad Jodhpur

Blauwe stad Jodhpur

Serendipity Beach in Sihanoukville, Cambodja (B+L)

In 2009 heb ik heel veel tijd doorgebracht op dit strand en omgeving. Ik werkte op Serendipity Road, toen een stoffig zandpad met diepe kuilen, een paar winkeltjes en een klein hotelletje, maar dat was het. ’s Avonds konden wij, de dames, beter niet alleen over dat zandpad lopen. Ik kon me niet zo goed voorstellen waarom, maar deed het braaf.

Het zandpad in 2009

Het zandpad in 2009

Hoe anders was het 5 jaar later. Ik had Bart altijd verteld over dat fijne strand en de leuke tijd die ik daar heb gehad. Maar toen de tuktuk stopte bij het zandpad, of naja op de plek waar het ooit was, viel mijn mond open van verbazing. Ik kan me zelden een ander moment herinneren dat ik zo sprakeloos was.

Het 'zandpad' in 2014

Het ‘zandpad’ in 2014

De veranderingen waren goed voor veel mensen: met toeristen is meer geld en dus voor velen een beter leven. Toch zagen we nog steeds kinderen dingen verkopen op het strand (met die kinderen werkte ik in 2009) en veel bedelaars. Cambodja staat bovendien bekend om z’n illegale prostitutie en dat zal hier nu ook zeker (meer) gebeuren dan in 2009. Toen was er tevens wat verscheidenheid in restaurants, nu doen ze allemaal hetzelfde en verkopen ze hetzelfde.

Otres Beach

Otres Beach

Het is nog steeds een leuke plek voor een biertje, maar helaas zijn er vooral heel veel jongeren die zich avond aan avond klemzuipen voor een prikkie.

Alternatief: Wij zijn ‘gevlucht’ en hebben in een schattig hutje op Otres Beach geslapen, waar het net zo was als Serendipity in 2009.

Onze vaste stek op Otres Beach

Onze vaste stek op Otres Beach

Retiro bustation in Buenos Aires, Argentinië (L)

De meeste openbaar vervoerplekken in Argentinië kun je beter overslaan, omdat ze niet veilig zijn. De metro’s in Buenos Aires gaan niet voor niets om 20:30 ’s avonds dicht. Het centrale busstation in Buenos Aires is ook zo’n plek waar je niet dood gevonden wilt worden, maar die je bijna niet kunt ontwijken omdat de langeafstandsbus het nummer 1 vervoersmiddel in Argentinië.

Als je toch met de bus gaat, let dan verschrikkelijk (maar echt!) goed op je spullen en vertrouw niemand. Ook niet die man die aan jou komt vragen of je geld kunt wisselen. Waarom kwam die man namelijk uitgerekend naar mij, de enige niet Argentijnse op het perron? Vast niet, omdat de communicatie zo makkelijk gaat.

Ik verliet het busstation in een bus met al m’n spullen, maar voor ik daar blij om kon zijn, moest ik eerst nog de bustocht door de sloppenwijken van BA uitzitten. Wat een ellende zie je daar.

De bingokaart van Andesmar

Bingo spelen in één van de Argentijnse langeafstandsbussen

Alternatief: Tja, het busstation is nu eenmaal de plek van waar zo’n beetje alle bussen vertrekken en aankomen. De kleine busstations zijn niet veel veiliger dus gewoon opletten.

Phuket, Thailand (B)

Bart is hier op zijn eerste Thailandreis geweest en wilde nooit meer terug. Dronken mensen, overal prostitutie, geen fijne sfeer…. Gewoon overslaan.

Alternatief: Wij vinden vorig jaar new kid on the block Koh Mak heel leuk.

Koh Mak

Vanaf onze veranda op Koh Mak

Andere reistips van ons vind je hier: