Recept: Aine’s fantastische chocolade soufflé

Geplaatst op 11 september 2014 by Bart

Soufflé'sEén van de meest fantastische dingen aan Australië is dat de mensen hier zo gastvrij zijn. Zo werden wij twee weken geleden uitgenodigd om bij een familie in Adelaide lekker te komen eten (en misschien ook een beetje borrelen). Een super ervaring want zo kom je natuurlijk het best te weten wat de gemiddelde Australiër op zaterdagavond eet. Het bleek een waar feestmaal waarbij (uiteraard) de barbecue en het rundvlees de hoofdrolspelers waren. Dat bij elkaar was al geweldig maar de dochter des huizes, Aine, had nog een prettige verassing in petto…. een geweldige chocolade soufflé. Dat moeten jullie ook proeven, dus hier is het recept.

Nu zijn wij allebei niet direct nagerecht mensen, maar Lia is wel gek op chocolade! En dus trokken we de stoute schoenen aan en vroegen om het recept. Dank je wel Aine, een super recept!

Ingrediënten:

  • 200 gram goede pure chocolade
  • 250 gram ongezouten boter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • Cacaopoeder
  • 4 eieren
  • 4 eidooiers
  • Karamel saus

Hoe te bereiden:

Om dit goed te doen heb je soufflé malletjes nodig en die kun je tegenwoordig overal krijgen (bijv. bij Action, lekker goedkoop). Als je de malletjes hebt, weeg dan 50 gram boter af en leg de rest opzij. Deze 50 gram moet je langzaam smelten. Dan kun je au-bain-marie (bakje op een pan met warm water) of in de magnetron doen. Vet vervolgens de mallen van onder naar boven in en zet deze in de koelkast. Als de boter is afgekoeld, voeg je nog een laagje toe.

Neem nu de cacaopoeder en bestuif de binnenkant van de mallen tot die een dun laagje cacaopoeder hebben. Eventueel overtollig poeder kun je er voorzichtig uit schudden. Zet vervolgens de oven alvast aan en verwarm deze tot 180 graden.

Neem nu een metalen kom die precies op een pan past. Voeg hier de rest van de boter en de chocolade aan toe. Zet een pan, met een beetje water, op en wacht tot dit aan de kook komt. Zet je kom nu op de pan en laat de chocolade en boter langzaam smelten terwijl je door de kom roert. Haal de kom van de pan en zet het apart.

Lia's favoriete chocolade van Aldi is minder geschikt (want melk). De pure variant is wel goed bruikbaar.

Lia’s favoriete chocolade van Aldi is minder geschikt (want melk). De pure variant is wel goed bruikbaar.

In een andere kom voeg je de eieren, de eidooiers en de suiker toe. Met een mixer of met de hand klop je het geheel tot het een dik en glad geheel is. Nu kun je (gezeefde) bloem toevoegen en het voorzichtig door elkaar vouwen.

Als de chocolade ongeveer 10 minuten heeft kunnen afkoelen, kun je dit aan het ei-bloem mengsel toevoegen. Giet de chocolade voorzichtig bij de bloem en vouw dit opnieuw rustig door elkaar. Zorg ervoor dat er één glanzend geheel ontstaat.

Eigenlijk is de rest supersimpel! Giet het deeg in een kan en verdeel het over de ingevette mallen. Het mooie is dat je deze mallen nu prima kunt invriezen! Maak er dus een paar meer dan kun je altijd een vers dessert op tafel zetten. Plaats de mallen op een bakplaat en zet deze in de oven. Bak de soufflés in ongeveer 10-15 minuten goudbruin. Ze zijn goed als de bovenkant een mooi korstje heeft.

Je kunt de soufflés nu afmaken met een lekkere karamelsaus. Verwarm 75 gram boter in een steelpan en voeg 200 gram bruine suiker toe als deze gesmolten is. Verwarm dit op een klein vuurtje tot de saus kleur krijgt en voeg vervolgens 3 eetlepels melk toe.

Smakelijk weekend!

Zoek je een ander recept voor een dessert? Probeer deze pannenkoekjes eens! Of de smoothie-flip met aardbei en mango.