Recept: Australische Kangaroo Sanga (sandwich)

Geplaatst op 4 september 2014 by Bart

Lia met haar Sanga Roo (Aussie voor Sandwich met kangoeroevlees

Lia met haar Sanga Roo (Aussie voor Sandwich met kangoeroevlees)

‘Skippy! Skippy the bushkangaroo!’ Lia keek vroeger wel altijd naar die vreselijke serie, maar gelukkig zijn we allebei niet zo sentimenteel, want kangoeroe is lekker! Bij één van onze favorieten in Adelaide, Street ADL, aten we zachtgegaard kruidig kangoeroevlees. Wow, een topper en aangezien kangoeroe prima te vervangen is door ander vlees ook een echte aanrader. Benieuwd naar het recept, check de blog!

Veel mensen zullen de kangoeroe biefstuk wel eens ergens op de kaart hebben zien staan. Maar de andere delen van dit wilde beest zijn ook zeer smakelijk. Bij de grote horecawinkels in Nederland kun je tegenwoordig prima kangoeroevlees krijgen. Ga eens naar de Makro, Sligro of ISPC en vraag naar dit speciale vlees.

Je kunt kangoeroe ook vervangen door ander vlees. Met de herfst en winter op komst in Nederland zijn diverse stukken wild een super alternatief. Vraag je slager of poelier eens naar stukken wildzwijn of hert die geschikt zijn voor langzame garing of ga bijvoorbeeld voor fazant. Maar je kunt ook kiezen voor mooie doorregen runderriblappen. Vraag je slager naar een goedkoop stuk rundvlees wat je langzaam kunt garen.

Kangoeroevlees en ander exotisch vlees op de Adelaide Central Market

Kangoeroevlees en ander exotisch vlees op de Adelaide Central Market

Ingrediënten (voor 3 tot 4 personen):

  • 600/700 gram kangoeroevlees (of alternatief)
  • 4 verse, zachte puntbroodjes
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote wortel
  • 1 kleine prei
  • 2 ansjovisfilets
  • Halve fles rode wijn
  • 1 kopje kippenbouillon (of alternatief)
  • 4 theelepels gemalen kardemom
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 3 eetlepels gedroogde oregano
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • Bloem
  • Peterselie

Bereidingswijze

Zoals bijna altijd met gestoofde gerechten is het eigenlijk allemaal super simpel als je de ingrediënten bij elkaar hebt. Begin met het vlees. Snijd het in blokken van ongeveer 2,5 bij 2,5 centimeter. Doe wat olie in een hete pan en braad alle stukken mooi bruin. Eventueel kun je de stukken vlees van tevoren met wat bloem insmeren.

Hak tijdens het braden de ui, knoflook, wortel en prei in grove stukken. Je wilt deze niet te klein anders verliest het alle textuur op het einde. Voeg deze bij het vlees toe als het mooi bruin is. Voeg nu ook twee ansjovisfiletjes toe. Maak je geen zorgen deze zullen geen vissmaak aan het geheel geven.

Voeg nu een klein beetje extra olie (ongeveer 1 theelepel) toe en voeg alle gedroogde specerijen één voor één toe. Zet je vuur wel op klein en blijf het geheel goed omscheppen anders verbranden de specerijen. Voeg nu een goede snuf zout toe.

Australië kangoeroe bord

Voeg vervolgens twee eetlepels bloem toe en roer dit voorzichtig door de groenten en het vlees totdat het niet meer zichtbaar is. Nu voeg je de rode wijn toe en breng dit aan de kook. De saus zal nu meteen dikker worden en dat is precies wat je wil. Voeg het kopje kippenbouillon toe en vervolgens ook de rozemarijn. Laat het takje gewoon heel! Je kunt het op het einde zo eruit halen.

Nu kun je twee dingen doen. Of je doet alles in een vuurvaste pan/schaal en zet het in de oven of je zet je vuur op de aller- echt allerlaagste stand. De oven kun je op ongeveer 70 graden zetten. Zorg dat je genoeg tijd hebt want het stoven van dit gerecht duurt zo’n 4 à 5 uur. Het ligt er uiteraard aan welk vlees je gebruikt maar het is pas goed als je het helemaal uit elkaar kunt trekken. Het moet echt draadjesvlees zijn.

Daarnaast moet de saus een dikke, kruidige substantie hebben en het vlees als het ware ‘aan elkaar plakken’. Proef de saus en trek met een vork al het vlees uit elkaar. Verwijder eventuele botjes en roer alles goed door elkaar. Voeg eventueel nog wat zout, suiker of honing toe en maak het af met vers gehakte peterselie.

Verwarm je puntje even in de oven en voeg een goede hoeveelheid vlees toe!

Smakelijk weekend!

 

Tip van Ellen!

Tip van Ellen“Wild is over het algemeen een hele goede keuze. Het is vaak een mager maar zeer smaakvol vlees en met deze bereidingswijze is het vrijwel nooit taai. Bovendien zijn alle kruiden en specerijen ook harstikke goed voor je. Een prima keuze dus!

 

 

Vond je dit een leuk recept? Kijk hier voor andere Australisch getinte recepten:

Recept: Vissoep uit Adelaide 

Recept: Eendensouvlaki uit Melbourne