Recept: Briljante tapenade trio (3 recepten in één)

Geplaatst op 6 november 2015 by Bart

De feestdagen komen er weer aan. Lekker zonnig hier en (hopelijk) lekker koud in Nederland. Tijd om je familie en vrienden uit te nodigen voor een lekker etentje en een lekkere borrel. Daar horen natuurlijk brood, snackjes en dipjes bij. Wat is er lekkerder dan een verse tapenade met brood en een koud biertje?

Je kunt de dipjes en tapenades natuurlijk in de winkel kopen, maar geloof me als ik zeg dat het veel beter is om ze zelf te maken. De komende tijd drie van onze favoriete tapenades.

REcept guacemole roquefort

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 lente ui
  • 1 teentje knoflook
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 1 limoen
  • Gorgonzola
  • Verse peterselie

Snij de avocado’s doormidden en haal de pit er uit. Lepel vervolgens het vruchtvlees eruit en prak dit met vork tot je een mooie structuur hebt.

Hak nu de knoflook zo fijn mogelijk en stamp dit in een vijzel tot een pasta en voeg dit aan de guacamole toe. Hak de lenteui, de zongedroogde tomaatjes fijn en voeg dit toe met een eetlepel limoensap en een snuf zout.

REcept guacemole roquefort 2

Klaar om gehakt en gesneden te worden

Neem nu de gorgonzola uit de verpakking (je hebt echt maar 50-100 gram nodig) en prak dit voorzichtig fijn met een vork alvorens ook dit door de guacamole te mengen.

Voeg wat versgehakte peterselie toe en eventueel wat zout en peper naar smaak.

Smakelijk weekend!


 

Tapenade 2 – Met tomaten en zongedroogde tomaten

Ingrediënten

  • 4 verse tomaten
  • 1 potje zongedroogde tomaatjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 chilipeper
  • 200 ml rode portwijn
  • 50 ml kippenbouillon
  • 2 kleine ingelegde citroentjes
  • 5 gekonfijte dadels
  • Paprikapoeder
  • Verse peterselie

Hak de tomaten en de zongedroogde tomaten fijn en zet ze in een zeef apart. Hak vervolgens de ui, de chili en de knoflook fijn en fruit dit zachtjes aan in een koekenpan. Voeg na vijf minuutjes de tomaten toe en zet het vuur iets hoger. Voeg een halve theelepel paprikapoeder toe (eventueel kun je wat gemalen komijn of kardemom toevoegen naar smaak) en roer dit goed.

Voeg nu de portwijn toe en laat het vuur op hoog staan. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur vervolgens iets lager. Laat het geheel lekker pruttelen! We gaan het namelijk inkoken tot er een dikke tapenade over blijft.

Hak de twee ingelegde citroentjes en de dadels fijn en voeg ook deze toe. Voeg de kippenbouillon toe, breng het opnieuw aan de kook en laat dit verder pruttelen.

Hou je ogen op de pan en roer het voldoende. Je wil niet dat het aan gaat branden maar kook het in tot er nauwelijks nog vocht aanwezig is.

Laat het geheel afkoelen, voeg wat verse peterselie toe en eventueel nog wat zout en peper naar smaak.

En opnieuw…. Smakelijk Weekend!


 Tapenade 3 – Olijven en zongedroogde tomaten

Ingrediënten

  • 150 gram groene olijven, zonder pit
  • 1 potje zongedroogde tomaten
  • 1 potje gegrilde paprika’s
  • 1 sjalotje
  • 2 verse tomaten
  • 1 teen knoflook
  • Verse peterselie

Je kunt tegenwoordig overal zongedroogde tomaatjes en gegrilde paprika’s kopen. Ze worden verkocht in potjes met olijfolie en zijn vaak lang houdbaar en superlekker.

Neem een potje zongedroogde tomaten en een potje gegrilde paprika’s en hak het in grove stukken. Gooi dit allemaal in een maatbeker. Doe hetzelfde met de olijven, het sjalotje en de knoflook.

Pel vervolgens de tomaat (inderdaad gewoon als een aardappel) en snij ze doormidden. Haal de pitjes eruit en hak ze in grove stukken. Hak een handvol peterselie fijn en voeg ook dit toe aan de maatbeker.

Voeg een flinke scheut olijfolie, zout en peper toe en pureer dit tot een mooie tapenade. Hoe grof of hoe fijn laat ik aan jou over.

Schenk de tapenade in een zeef en laat het ongeveer 5 minuutjes ‘uitlekken’.  Het teveel aan vocht kun je opvangen en gebruiken voor over vlees of vis (dikke tip!).

Proef de tapenade! Voeg nog wat citroensap, zout en peper toe naar smaak en serveer!

Smakelijk weekend!