Recept: Cambodjaans Lok Lak rundvlees

Geplaatst op 22 mei 2014 by Bart

SAM_0704De laatste keer dat we samen in Cambodja waren hebben we vooral de ‘gebaande’ paden bewandeld. Niets mis mee als je weet dat Cambodja onder meer het achtste wereldwonder herbergt. Alleen is het jammer, zoals zo vaak in Azië, dat daar waar veel toeristen eten het eten er over het algemeen niet beter op wordt. Daarom hebben we deze keer de toeristische trekpleisters overgeslagen en zijn we op zoek gegaan naar echte Khmer Cuisine. En dan stuit je vanzelf op Beef Lok Lak!

In Phnom Penh heeft Lia een aantal jaren geleden gewoond en vrijwilligerswerk gedaan. Dat geeft je natuurlijk een voorsprong als je op zoek bent naar authentiek eten. Nu wil het geval dat de organisatie ook een klein restaurantje heeft. In The Four Ladies Kitchen werken vier arme vrouwen die één ding gemeen hebben. Ze kunnen geweldig koken en de Lok Lak is absoluut geweldig. Wil je meer weten over dit prachtige project klik dan hier

SAM_0739

Lok Lok is eigenlijk niks meer dan gemarineerd rundvlees wat daarna wordt geroerbakt. Het geheim zit hem in de marinade en duur van het marineren. Hoe meer tijd je neemt hoe beter het gaat worden.

Ingrediënten:

  • 300/400 gram malse runderlende
  • 2 eieren

Voor de marinade:

  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels rijstwijnazijn (of natuurazijn)
  • 1 eetlepel tomatenpuree (of ketchup)
  • 4 tenen knoflook
  • 1 theelepel gemalen verse peper
  • 2 eetlepels plantaardige olie

Voor de garnering:

  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 grote rode ui
  • Een paar blaadjes sla

Voor de dipsaus:

  • 1 limoen
  • 2 theelepels gemalen verse peper
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel vissaus

Het is eigenlijk zo simpel! Snij het rundvlees in mooie dunne plakjes. Bekijk je vlees eerst even. Kijk goed naar de structuur van het vlees en bedenk dat je altijd haaks op de naad moet snijden om het vlees mals te houden.

Neem een grote vijzel en voeg hier de knoflook, peper en suiker aan toe. Stamp dit tot een soort moes en voeg vervolgens de vissaus en azijn toe. Roer dit goed tot de suiker is opgelost en voeg dan de rest van de ingrediënten toe en uiteraard het vlees. Laat dit zo lang mogelijk marineren, het liefst een hele nacht!

Snij de komkommer en tomaten in plakjes (of doe er iets creatiefs mee) en leg die, samen met de sla, op een bord. Zet, terwijl je dit doet, een wok op het vuur en laat deze bloedheet worden.

SAM_0705

Met Shanneat bij The Four Ladies Kitchen in Phom Penh

Neem vervolgens weer je vijzel en voeg de ingrediënten voor de dipsaus bij elkaar en meng dit goed. Doe het daarna in een klein kommetje en zet dit op tafel.

Laat het vlees in een zeef uitlekken en zorg dat het niet te vochtig is van de marinade. Voeg één eetlepel olie toe aan je wok en daarna het vlees. Roerbak het vlees voor ongeveer één à anderhalve minuut. Haal het uit de pan en leg het op het gegarneerde bord.

Haal nu een beetje keukenpapier door de wok, voeg opnieuw één eetlepel olie toe, en bak nu twee eitjes ‘sunny side up’. Leg deze gebakken eieren boven op het vlees en serveer met rijst

Smakelijk weekend!

 

Tip van Ellen!

Ellen 02Bij sommige gerechten is er nu ook een tip van Ellen. Met meer dan 25 jaar ervaring als diëtiste geeft Ellen bij sommige gerechten een tip om het gerecht een gezonde twist te geven zonder dat dit de smaak aantast.

“Weinig olie, weinig vet. Als je nu ook nog kiest voor een mager stukje rundvlees zit je helemaal gebakken. Een gezond en lekker gerecht!”