Recept: Chinees gestoofde aubergines

Geplaatst op 7 november 2014 by Bart

Gestoofde aubergines - Chinese style

Gestoofde aubergines – Chinese style

Deze week een echte klassieker! Een authentiek Chinees gerecht die je keer op keer kunt maken. Zoals wij eigenlijk nog steeds naar China verlangen. Als je een gerecht als dit aan de oevers van de Li-rivier eet met het mooie Karstgebergte om je heen, dan wil je eigenlijk niks anders meer. Dat is de kracht van China en Chinees eten. Het is mooi, energiek en anders dan al het andere. Dat maakt het juist zo interessant.

Wij zijn beiden fan van aubergines. Groot, klein, donker of licht, ze hebben allemaal een eigen karakter en smaak. Je zult bij aubergines misschien niet direct aan China of Azië denken, maar dat is niet terecht. De aubergine komt van origine voor op Indiase subcontinent en bleek relatief makkelijk te verbouwen. Nu vind je verschillende soorten in vrijwel alle belangrijke keukens ter wereld. Zo ook in China waar ze er een prachtig stoofgerecht mee hebben gemaakt. In het kleurrijk versierde plaatsje Yangshuo kun je dit gerecht overal krijgen en het is echt een gerecht dat blijft hangen.

Ingrediënten

  • 1/2 middelgrote aubergines (je kunt gewoon de Europese variant kopen)
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • duim gember
  • 1 chilipeper
  • 1 lente ui
  • Lichte sojasaus
  • Chinese chilibonensaus (Chili bean paste)
  • Chinese zwarte azijn (Black vinegar)
  • Chinese Shaoshing wijn
  • Bruine suiker
  • Koriander
  • Aziatisch basilicum (je kunt ook de Europese variant gebruiken)
  • Maizena

Bereidingswijze

Begin met het fijnhakken van de knoflook, gember en de chilipeper. Als je het gerecht iets minder pittig wilt maken kun je de zaadjes uit de peper snijden. Zet vervolgens een wok op het vuur en laat deze superheet worden.

Snij nu de ui in grove stukken en de aubergine in plakken van 2 bij 1 centimeter. Giet twee eetlepels plantaardige olie in de wok en wok de knoflook, gember en chili voor ongeveer 30 seconden. Voeg de ui en de aubergine toe en roerbak dit voor ongeveer 1 minuut.

Aziatisch-koken-04

Deze sauzen heb je nodig.

Zet het vuur lager en voeg twee eetlepels bruine suiker en één eetlepel water toe. Blijf de aubergines bewegen tot ze een beetje kleur krijgen. Voeg nu één theelepel chilibonensaus toe. Kijk uit dat de suiker niet verbrand en blus het af met een scheutje Shaoshing wijn en zet het vuur weer hoger.

Voeg nu 3/4 eetlepels lichte sojasaus en 3 eetlepels zwarte azijn en een klein scheutje water toe. Breng het aan de kook en zet de wok op het kleinste vuur dat je hebt. Maak in een kopje een papje van één theelepel maizena en wat water. Voeg dit toe en roer tot de saus een dikke substantie krijgt. Proef vervolgens de saus. Voeg eventueel nog wat sojasaus, azijn of suiker toe om de smaken te balanceren.

Het Karstgebergte nabij Yangshuo

Het Karstgebergte nabij Yangshuo

Laat dit ongeveer 20 minuten op het kleinste vuurtje pruttelen. Hak een handje koriander en een handje basilicum in grove stukken en snij de lente ui in mooie ringetjes. Haal de wok van het vuur, doe alles in een mooie kom en sprenkel de kruiden en de lente ui er over.

Serveer met een kom dampende rijst en bedenk er het Karstgebergte bij…..

Smakelijk weekend!

 

Tip van Ellen!

Tip van Ellen“Aubergines zijn niet alleen lekker, maar ook heel erg gezond. Ze bevatten veel vezels en zijn rijk aan kalium, magnesium en vitamine B9. Ze bevatten ook het krachtige antioxidant anthocyaninedie dat volgens enkele onderzoeken de kans op hartaandoeningen doet afnemen. Eet aubergines overigens nooit rauw aangezien bepaalde stoffen maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Verder bevat dit gerecht weinig vet en veel gezonde voedingsstoffen en als je minder lichte sojasaus gebruikt, kun je dit gerecht ook prima in een zoutarm dieet opnemen. Vervang het door wat ongezoute bouillon toe te voegen bijvoorbeeld”.

Andere recepten met aubergine: