Recept: Chinees ingelegde komkommer met Hoi-Sin saus

Geplaatst op 18 juni 2015 by Bart

We waren weer even terug in Shanghai. We kunnen er maar niet over uit hoe vet deze stad is en hoe geweldig het eten hier is. Of het nu op straat, in een shopping-mall of in een sjiek restaurant is,  overal worden je smaakpapillen tot het uiterste gedreven. Wij kwamen terug met zoveel ideeën dat de komende weken in het teken staan van Chinees eten!

China Shanghai recept komkommer 2

Komkommer met hoi-sin saus

Ingelegde komkommer met een dipsausje. Het is opnieuw een geweldig makkelijk recept dat toch meteen doet denken aan China. Het ideale, frisse bijgegerecht. Wij houden van komkommer omdat het een frisse aanvulling is op veel maaltijden en omdat het de smaken zo mooi kan absorberen. Deze versie vind je overal in Shanghai. Dit recept is gebaseerd op een versie die ik at in een piepklein restaurantje in het stadje Qing Pu, net buiten Shanghai.

Ingrediënten

  • 4 kleine, of 2 grote komkommers
  • 1 teentje knoflook
  • 1 duimpje gember
  • 1 chilipeper
  • Sesamolie
  • Rauwe suiker (sucanat)
  • Lichte sojasaus
  • Rijstazijn
  • Chinese Hoi-Sin saus
  • Verse koriander

Bereidingswijze

Hoe makkelijk kan het zijn? Snij de komkommers in de lengte doormidden en vervolgens, opnieuw in de lengte, in vieren. Snij nu het middelste, vochtige gedeelte eruit en snij de komkommer in mooie reepjes. Bestrooi dit met zout, voeg alles toe aan een zeef en zet het tien minuten apart. Dit is om wat vocht uit de komkommers te trekken. Leg ze na tien minuten op een droge theedoek en dep ze voorzichtig droog.

Voeg in een kom één eetlepel lichte sojasaus, twee eetlepels rijstazijn en één eetlepel suiker bij elkaar. Roer dit goed door elkaar tot de suiker is opgelost. Hak vervolgens de knoflook en gember fijn en stamp dit tot een moes in een vijzel. Voeg ook dit toe aan de marinade.

China Shanghai recept komkommer

Komkommers, drooggedept en wel

Neem de komkommers en de marinade en stop alles in een grote vriezerzak. Knoop de zak dicht, leg het in de koelkast en laat het daar 20 minuten marineren.

Hak ondertussen de koriander in grove stukken en doe de Hoi-Sin saus in een kommetje.

Haal de komkommer uit de koelkast en doe ze opnieuw in de zeef en laat het ongeveer 5 minuutjes uitlekken. Besprenkel ze met wat sesamolie en koriander en serveer met de Hoi-Sin saus.

Smakelijk weekend!

Andere Chinese recepten: