Recept: Chinese ‘Beerfish’ uit Yangshuo

Geplaatst op 13 maart 2015 by Bart

Yangshuo, aan de Li-rivier in het Karstgebergte, had niet op een mooiere plek gebouwd kunnen worden. Het dorpje en haar omgeving zijn zo fotogeniek dat je je camera eigenlijk continue in je handen moet houden. Dat zorgt uiteraard voor een enorme hoeveelheid toeristen en eerlijk is eerlijk, daar wordt Yangshuo niet leuker en authentieker van. Het levert wel veel restaurantjes op en ondanks dat er veel middelmatig eten verkocht wordt, hoef je niet lang te zoeken naar echte pareltjes. Sluip simpelweg een steegje in en ga op zoek naar een tentje met verse vis (meestal zwemmen ze nog). Bestel daar de plaatselijke lekkernij ‘beerfish’ en proef…. het echte China!

Recept China vis beerfish

Zo krijgen wij het geserveerd in Yangshuo

De vis uit de Li-rivier is uiteraard zoetwatervis maar deze is niet altijd even lekker. De vissen zwemmen rond in een vervuilde, modderige rivier en dat proef je. Het zijn de tentjes waar ze verse vis (zoet- of zoutwater) hebben waar het echt lekker is. Doe dat zelf ook! Kies een verse vis en ga daarmee aan de slag. Vraag je visboer wat hij aan verse vangst heeft liggen.

Ingrediënten

  • 2 middelgrote visjes (makreel is heel erg lekker!)
  • 1 ui
  • 5 tenen knoflook
  • 2 chilipepers
  • 1 duim gember
  • 2 tomaten
  • 1 kleine paprika
  • 1 bosui
  • Verse koriander
  • 1 fles bier (het liefst een iets donkerder bier. Bokbier werkt super!)
  • Rauwe suiker (sucanat)
  • Lichte sojasaus
  • Oestersaus
  • Chinese Shaoshing wijn
  • Donkere sojasaus
  • Maizena

Bereidingswijze

Zorg dat je visjes goed schoongemaakt zijn en spoel ze even onder de kraan. Laat ze uitlekken en laat ondertussen een flinke hoeveelheid (1 dl) olie heet worden in je wok.

Bak de vissen in de olie mooi bruin en knapperig. Hoe groter de vis hoe langer hij nodig heeft natuurlijk maar je hoeft de vis nog niet helemaal gaar te laten worden. Dat doen we later in de saus.

Recept makreel vis

Twee verse makreel

Haal de vissen uit de pan en leg ze op wat keukenpapier om uit te lekken. Hak ondertussen de ui in grove stukken en hak de knoflook, chili en gember fijn. Verwijder vrijwel alle olie (op één eetlepel na) en zet het op een hoog vuur.

Wok nu de ui, knoflook, chili en gember voor ongeveer 30 seconden en voeg vervolgens 2 eetlepels rauwe suiker toe. Wacht tot de suiker stroperig wordt en voeg een scheutje Shaoshing wijn toe om het af te blussen.

Voeg nu ongeveer driekwart van je fles bier toe. Breng dit geheel aan de kook zodat de alcohol kan verdampen. Voeg nu twee eetlepels lichte sojasaus, vier eetlepels oestersaus en twee eetlepels donkere sojasaus toe en roer goed.  Proef even! Voeg naar eigen smaak wat extra zout toe indien nodig.

Recept makreel vis beerfish china

Beerfish in de pan

Bind de saus door in een kommetje een beetje water en twee theelepeltjes maizena tot een papje te roeren en roer dit voorzichtig door je saus. Wacht tot het geheel wat dikker wordt alvorens de tomaten en de paprika in grove stukken te hakken. Voeg deze toe aan de saus en zet het vuur laag.

Laat de saus nu 10 minuutjes zachtjes pruttelen en roer het zo nu en dan door. Voeg daarna de visjes toe aan de saus.De vis heeft ongeveer 10 minuten nodig om mooi gaar te worden. Na 5 minuten kun je de visjes daarom het beste omdraaien.

China Yangshuo Karstgebergte

Het prachtige karstgebergte nabij Yangshuo

In principe is het gerecht nu klaar. Voor diegene die gruwelen van graatjes is er natuurlijk de mogelijkheid om de vis voor het serveren te fileren. Haal de visjes uit de pan en fileer het visvlees en voeg dit terug toe aan de saus. Zorg er in ieder geval voor dat je wat vers gehakte lente-ui over het gerecht strooit voordat je het serveert met witte rijst!

Smakelijk weekend!

Andere Chinese recepten van onze hand: