Recept: Chinese zoet-zure pinda’s

Geplaatst op 11 juni 2015 by Bart

Twee weken geleden waren we terug in Shanghai. We kunnen er maar niet over uit hoe vet deze stad is en hoe geweldig het eten hier is. Of het nu op straat, in een shopping mall of in een chique restaurant is;  overal worden je smaakpapillen tot het uiterste gedreven. Wij kwamen terug met zoveel ideeën dat de komende weken in het teken staan van Chinees eten!

Het eerste recept is een geweldig bijgerecht (of borrelhapje) dat ons al eerder was opgevallen. Zoetzure, gemarineerde pinda’s. Heerlijk, simpel en heel erg lekker. Hier kun je mensen echt mee verrassen.

China Shanghai recept pinda's noten

Gewoon pinda’s eten met stokjes

De kunst is om de pinda’s eerst te frituren in een paar eetlepels olie. Hiervoor kun je het beste rauwe pinda’s gebruiken waar het vliesje nog omheen zit.

Ingrediënten

  • 250 gram rauwe pinda’s
  • Arachideolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • rauwe suiker (suganat)
  • Lichte sojasaus
  • Chinese zwarte azijn
  • Verse koriander

Bereidingswijze

Voeg twee eetlepels arachide olie toe aan de wok en laat dit op een middelhoog vuur heet worden. Voeg de noten, met schilletje, toe en beweeg ze door de pan. Proef zo nu en dan een nootje en na ongeveer 5 minuten moeten ze mooi krokant zijn. Haal de noten uit de olie en verhit dit opnieuw.

Hak de knoflook en de chilipeper fijn en voeg dit toe aan de olie. Roerbak voor ongeveer 20 seconden en voeg vervolgens anderhalve eetlepel rauwe suiker toe en één eetlepel water. Roer goed tot de suiker verkleurd en voeg vervolgens één eetlepel lichte sojasaus toe.

China Shanghai recept zoetzure pinda's

Dit is onze eigen versie

Zet het vuur nu laag en voeg drie eetlepels Chinese zwarte azijn toe. Zet het vuur wat hoger en breng dit zachtjes aan de kook. Haal het uit de wok, zet opzij en laat het even afkoelen.

Hak wat koriander in grove stukken en voeg de pinda’s bij de saus. Besprenkel met wat koriander en serveer meteen.

Smakelijk weekend!