Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Recept: Coupe Philomena – Hangop met vers fruit | a world of food

Recept: Coupe Philomena – Hangop met vers fruit

Geplaatst op 5 maart 2015 by Bart

Wij zijn niet echt dessert mensen… als we de keuze hebben, kiezen we vaker voor een lekker hartig voorgerecht in plaats van een zoet nagerecht. Maar er is voor mij één nagerecht waar ik je me altijd voor kunt wakker maken: Het nagerecht dat mijn moeder en ik, zeer liefkozend, naar mijn oma vernoemd hebben omdat zij de lekkerste versie maakte. De Coupe Philomena, oftewel lekkere Nederlandse hangop met vers fruit.

Zo wordt magere yoghurt een heerlijke dessert!

Zo wordt magere yoghurt een heerlijke dessert!

Kies voor dit gerecht lekkere verse yoghurt en ga voor kakelverse! biologische eieren. Wanneer je eieren echt dagvers zijn, is het risico van het eten van rauwe eieren te verwaarlozen. Mocht je echt geen risico willen lopen, laat het opgeklopte eiwit dan weg.

Ingrediënten

  • 1 liter magere yoghurt
  • 1 dl slagroom
  • 2 biologische scharreleieren
  • Rauwe suiker (sucanat)
  • 1 mango
  • 1 banaan

Bereidingswijze

Het is zooooo makkelijk dat het eigenlijk niet eens een echt recept is. Begin in ieder geval de nacht voor je de coupe wil gaan eten. Neem een grote pan en een vergiet en leg hier een schone theedoek in. Plaats het vergiet, met de theedoek, in de pan en giet hier alle yoghurt in. Dek het af en zet het in de koelkast.

Laat dit een nacht ‘uitlekken’. Het weiwater in de yoghurt druipt in de pan en de yoghurt wordt heerlijk dik en lobbig. Eigenlijk zou je alle yoghurt altijd zo moeten eten.

Met mijn oma

Met mijn oma

Ongeveer een half uurtje voor je het opdient, neem je een grote kom en voeg je de slagroom toe. Gebruik een garde (of een mixer of keukenmachine) om de slagroom mooi lobbig te slaan. Stop wanneer de slagroom dik genoeg is en mooie punten vormt.

 

Neem nu twee kleine kommetjes en split de twee eieren. Bewaar de dooiers voor de volgende ochtend! Fantastisch om daar een omeletje mee te maken voor ontbijt. Gooi het eiwit vervolgens in een grote kom en sla ook deze met een garde stijf. Je weet dat je het genoeg hebt gemixed als je de kom, op zijn kop, boven je hoofd kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.

NL recept hangop yoghurt detail

Neem nu de yoghurt en voeg hier drie tot vier eetlepels rauwe suiker aan toe. Roer het met een grote lepel goed door totdat de suiker zo goed als opgelost is. Schep er vervolgens eerst de slagroom en daarna het eiwit doorheen. Doe dit voorzichtig, je wilt immers niet dat alle lucht er weer uit verdwijnt. De kunst is om je hangop zo ‘luchtig’ mogelijk te maken.

Snij nu de banaan en mango in stukjes en schep ook dit door de hangop. Je kunt het natuurlijk ook prima apart serveren!

Smakelijk weekend!

Tip van Ellen:

Tip van Ellen“Het mooie van dit gerecht is dat het een mooi rijk en gevulde smaak heeft maar eigenlijk maar weinig vet bevat. Zorg ervoor dat je ook magere slagroom gebruikt en voeg eventueel wat minder suiker toe en wat meer fruit. Wat desserts betreft is dit één van de meest gezonde keuzes!”

 

Onze andere recepten voor desserts: