Recept: Gebroken komkommersalade met hoi-sin saus en pinda’s

Geplaatst op 2 april 2015 by Bart

Als je in Singapore bent voor een langere tijd, zal je één ding niet ontgaan. Alle inwoners houden van eten! In de hawker stalls worden lekkere gerechten uit allerlei keukens bereid. Het is er vaak druk en warm maar de stalletjes worden wekelijks gecontroleerd en worden ingedeeld in klasses om te bepalen wie er het meest hygiënisch te werk gaat. Je kunt hier dus prima salades en andere verse, rauwe gerechten eten en één daarvan is een heerlijk bijgerecht dat ik altijd bestel als ik weer eens heerlijke spiesjes ga eten bij het Lau Pau Sat Hawker Center op Raffles Quay. Een komkommersalade!

Recept Singapore komkommer salade

Ready to eat!

 

Ingrediënten

  • 1 grote komkommer
  • 1 teen knoflook
  • 3/4 bosui
  • Handje verse munt
  • Handje verse koriander
  • Sichuan pepper korrels
  • Hoi-Sin saus
  • Pindakaas
  • Sesamolie
  • Sesamzaadjes
  • Handje ongezouten pinda’s
  • Lichte sojasaus
  • Chinese zwarte azijn
  • 1 limoen

Bereidingswijze

Begin met het fijn stampen van één teen knoflook in een vijzel. Voeg één eetlepel sesamolie, één eetlepel Hoi-Sin saus en ongeveer een halve eetlepel pindakaas toe. Roer dit goed en voeg vervolgens één eetlepel lichte sojasaus en één eetlepel Chinese zwarte azijn toe. Doe de dressing in een apart kommetje.

Mooie komkommers voor de salade

Mooie komkommers voor de salade

Neem vervolgens een kleine koekenpan en voeg hier ongeveer 6 tot 8 Sichuan peperkorrels aan toe en zet het op een middelhoog vuur. Rooster de korrels voor ongeveer één minuut en stamp ze daarna fijn in de vijzel en zet ze apart.

Rooster daarna meteen twee theelepels sesamzaadjes in dezelfde pan. Let op dat ze niet verbranden en zet ook deze apart.

Pluk nu de munt en koriander tot je alleen nog kale steeltjes hebt. Voeg de blaadjes toe aan je salade kom en hak de steeltjes zo fijn mogelijk en voeg ook die toe.

Neem nu je komkommer en plet deze met de platte kant van je mes. Door de komkommer te kneuzen neemt hij straks meer dressing op! Hak hem vervolgens in grove stukken, besprenkel deze met wat zout en leg ze in een zeef. Laat ze 10 minuten uitlekken.

De gebroken komkommer

De gebroken komkommer

Voeg na 10/15 minuten de komkommer en de  dressing toe, mix de salade goed en voeg vlak voor het serveren de Sichuan peperkorrels, de sesamzaadjes en wat fijngehakte pinda’s toe.

Niet alleen heerlijk als bijgerecht bij heerlijke saté, maar ook zeker als licht hoofdgerecht met gestoomde rijst.

Smakelijk weekend!

Andere recepten voor een salade: Lia’s put it all together salade, Vietnamese salade 1, Vietnamese salade 3, Quinoasalade.

 

Tip van Ellen!

Tip van Ellen“Niet alleen is dit een heerlijk bijgerecht voor bij saté, maar het is ook zeer geschikt om als licht hoofdgerecht te eten. Serveer het met wat koude, dunne, rijstnoodles en maak er een heerlijke, gezonde noodlesalade van! Super voor je balansdag!”