Recept: Indonesische lekkernijen (deel 1) – Bali Sambal

Geplaatst op 28 januari 2016 by Bart

Voor onze (heerlijke) huwelijksreis zijn we naar het Indonesische eiland Bali geweest. In een prachtige villa, omgeven door allerlei lekkers, werd er door een Indonesische staff voor ons gekookt. Dat bleek een geweldige bron van inspiratie te zijn. Fantastisch om over de schouders van deze twee vrouwen mee te mogen kijken en het echte Balinese koken te leren kennen.

Het was een waar feest! Een fantastisch aromatisch, simpele en (soms) pittige keuken met veel invloeden waar wij niet eerder aan gedacht hadden. Aromatisch door het gebruik van allerlei heerlijke specerijen en je kunt de gerechten pittiger maken met de fantastische sambals. Deze is geweldig makkelijke Bali Sambal is lekker pittig en heerlijk bij vis.

Zo ziet de Balinese versie eruit

Zo ziet de Balinese versie eruit

Ingrediënten

  • 4 kleine rode chilipepers
  • 1 rode chilipeper
  • Garnalenpasta (verkrijgbaar bij de Toko)
  • 1 verse limoengrasstengel
  • 1 limoen
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook

Bereidingswijze

Snij je sjalotje doormidden en dan in vieren. Snij het nu in zo dun mogelijke reepjes en besprenkel met wat zout. Zet ze apart en laat ze 10 tot 15 minuten staan.

Rol de limoen over je snijplank en snij hem doormidden. Pers al het sap in een kommetje en voeg hier de gepelde, genkeusde knoflookteen aan toe. Pak de limoengras en snij er de onderkant af. Hak nu ongeveer een derde van de stengel in kleine ringetjes en voeg ook die toe aan de limoensap. Laat ook dit 10 tot 15 minuten staan.

Snij je kleine chilipepers zo fijn mogelijk en de grotere rode chilipeper in grove ringen. Zet nu een kleine koekenpan op een middelhoog vuur en bak anderhalve theelepel van de garnalenpasta (zonder olie) tot het begint te verkleuren.

Vooraan, naast het biertje, staat de sambal

Vooraan, naast het biertje, staat de sambal

Haal de knoflookteen uit de limoensap en hak de helft zo fijn mogelijk. Voeg de gehakte chili’s en de ui toe en mix. Voeg nu de garnalenpasta toe en roer dit door elkaar.
Voeg op het laatst twee tot drie theelepels limoensap toe en mix het nogmaals. Voeg eventueel nog wat koriander toe.

En nu wachten tot het volgende Indonesische recept waar deze sambal perfect bij past!

Smakelijk Weekend!

 

Andere recepten uit Zuid-Oost Azië: