Recept: Indonesische lekkernijen (deel 2) – Babi Kecap

Geplaatst op 25 februari 2016 by Bart

Voor onze (heerlijke) huwelijksreis zijn we naar het Indonesische eiland Bali geweest. In een prachtige villa, omgeven door allerlei lekkers, werd er door een Indonesische staff voor ons gekookt. Dat bleek een geweldige bron van inspiratie te zijn. Deel 1 staat hier.

Zo maakten de dames op een avond een heerlijk geurend stoofgerecht met varkensvlees. Het bleek om het bekende Babi Kecap te gaan. Maar wel totaal anders dan je ooit hebt gegeten en…..  super makkelijk!

Babi kecap saus - versie Bart

Babi kecap saus – versie Bart

Vraag aan vier koks wat voor soort varkensvlees ze gebruiken voor stoofschotels en je krijgt vijf verschillende antwoorden. Voor mij is het belangrijk dat het vlees en goede vet-vlees verhouding heeft. Niet teveel vet maar zeker ook niet te weinig. In dat opzicht is varkensschouder een mooie middenweg.

Ingrediënten

  • 500 gram varkensschouder
  • 300 ml kippenbouillon (of ieder andere bouillon)
  • 2 sjalotjes (of 1 ui)
  • 5 tenen knoflook
  • Flinke duim gember
  • 2 rode chilipepers
  • Gemalen komijnpoeder
  • Gemalen korianderpoeder
  • Gemalen Kurkuma
  • Chilipoeder
  • Gemalen nootmuskaat
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 1 stengel limoengras
  • Tamarindewater
  • Verse koriander
  • Verse lente-ui
  • Limoen

Bereidingswijze

De lijst hierboven lijkt erg lang en ingewikkeld maar dat is het zeker niet. Wie de tijd heeft begint een dag van tevoren (of ’s ochtends voor je naar je werk gaat) en stamp in een vijzel één teentje knoflook, één chilipeper, een duim gember tot een pasta en voeg vervolgens één theelepel komijn, koriander en kurkuma poeder toe. Knijp een halve limoen uit en voeg wat zout toe en marineer het vlees, (in grove stukken gesneden) in deze pasta, in de koelkast. Haal het vlees ongeveer een half uur voor bereiding uit de koelkast.

Neem een hoge pan met een dikke, zware bodem en zet deze op een middelhoog vuur. Hak je sjalotjes, de rest van de knoflook en chilipepers fijn en voeg dit toe met één eetlepel olie. Hak vervolgens twee flinke duimen gember fijn en stamp dit in een vijzel tot een moes. Voeg ook dit toe aan de pan en fruit het aan voor ongeveer vijf minuten.

Work in progress

Babi kecap saus – versie Iluh

Haal dit nu uit de pan en zet apart. Voeg opnieuw wat olie toe en laat dit heet worden. Schraap nu zoveel mogelijk marinade van het vlees en bak dit aan alle kanten mooi bruin.

Zet het vuur nu laag en voeg één theelepel komijn, koriander en kurkumapoeder toe. Voeg ook een mespunt gemalen nootmuskaat toe. Hou je van pittig dan voeg je nu ongeveer een halve theelepel chilipoeder toe maar dit kun je prima achterwege laten. Roer dit goed om en voeg vervolgens de knoflook, ui, chili en gember weer toe. Voeg nu één eetlepel ongerafineerde suiker toe samen met een klein beetje water. Blijf roeren en laat dit ongeveer drie minuutjes pruttelen.

Voeg nu ongeveer een half kopje (goede!) ketcap manis toe en ongeveer 300 ml kippenbouillon. Het vlees moet net onder staan. Breng dit aan de kook en zet het vuur vervolgens zo laag mogelijk. Voeg de kaffir limoenblaadjes toe en plet de limoengras stengel en voeg ook deze toe. Proef nu de saus en voeg ongeveer twee eetlepels tamarindewater toe aan het geheel.

De tuin bij ons paradijselijke villa op Bali

De tuin bij ons paradijselijke villa op Bali

Laat het vlees nu ongeveer 45 minuten tot een uur op een klein vuurtje pruttelen. Het vlees moet uiteindelijk mals en zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Het verschilt per stuk vlees hoe lang het precies moet koken dus kijk regelmatig even in je pan….. en vergeet niet zo nu en dan te proeven.

Haal tien minuten voor tijd de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger. Kook de saus voorzichtig in tot het een mooie, dikke saus is geworden. Zet het vuur uit en haal de limoenblaadjes en de limoengras eruit. Knijp de andere helft van je limoen uit, voeg een handvol vers gehakte koriander toe en eventueel wat geroosterde, gemalen pinda’s.

Serveer met heerlijk stomende rijst!

Smakelijk weekend!

 

Deel 1 van onze Indonesische recepten vind je hier.