Recept: Indonesische lekkernijen (deel 3) – Satay Orob (Kipsaté)

Geplaatst op 4 maart 2016 by Bart

Waarom we in Nederland bij het woord saté meteen aan pindasaus denken, is mij echt een raadsel. Satay is namelijk het Indonesische verzamelwoord voor alles wat op een spies geregen gegrild wordt. Dat daar vaak een saus op basis van pinda’s bij geserveerd wordt, is zeker waar. Maar de spiesjes zijn, op zichzelf, echt hemels. Dat komt vooral door de prachtige kleine, lange barbecue’tjes waar de spiesjes op geroosterd worden. De kooltjes worden gloeiend heet gehouden door een stellage met daarop een klein ventilatortje gemonteerd. Wat een feest om naar te kijken.

Op de markt in Ubud

Op de markt in Ubud

 Er zijn uiteraard duizenden recepten voor satay en deze is gebaseerd op de Satay Orob die we net buiten Ubud (Bali) gegeten hebben. Lia had honger en vroeg de chauffeur om op een goede plek te stoppen. Dat de chauffeur zelf ook heel wat spiesjes verorberde, is het bewijs dat deze superlekker waren.

Ik maak zelden tot nooit gebruik van ‘normale’ kipfilets. Zeker die van de supermarkt zijn vaak waterige, droge hompen vlees zonder smaak. Probeer als alternatief eens kipdijfilet of drumstickfilets. Deze bevatten iets meer vet en zijn vaak iets minder mooi gevormd, maar ze bevatten veel meer smaak en zijn goedkoper.

Ingrediënten

  • 500 gram kipdijfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 duim gember
  • 1 kaffir limoenblaadje
  • ½ stengel citroengras
  • Gemalen kurkuma
  • Gemalen chilipoeder
  • Nootmuskaat
  • Kecap (Ketjap) Manis
  • Limoensap

Bereidingswijze

Het belangrijkste aan dit gerecht is dat je een dag van tevoren begint. De kip moet een nacht in de koelkast marineren voor het echte gewenste effect. Ook van belang is een gloeiend (maar echt gloeiend) hete gril (het liefst een barbecue). Maak je de satay op een grilpan, laat deze dan minimaal vijf minuten op een hoog vuur heet worden.

Check de ventilator :D

Check de ventilator :D

Snij je kipdijfilets in stukken van ongeveer anderhalf bij twee centimeter. Hak de knoflook, gember, citroengras en het limoenblaadje fijn en stamp het in een vijzel met een klein beetje zout tot een moes. Zet een kleine koekenpan op een laag vuur en voeg hier één theelepel kurkuma, halve theelepel chilipoeder en wat gemalen nootmuskaat aan toe. Rooster de specerijen tot ze licht geuren. Voeg ze toe aan de vijzel en stamp ze door de moes. Voeg een eetlepel kecap manis toe en roer goed.

Meng nu het specerijen mengsel door de kip en voeg het sap van één limoen toe. Dek het af en zet het in de koelkast. Hoe langer je het laat marineren hoe beter het wordt! Ongeveer twee uur voor het grillen moet je je houten satay stokjes in lauw water leggen om ervoor te zorgen dat ze niet aanbranden.

Laat je gril of je barbecue zo heet mogelijk worden en verwijder zoveel mogelijk marinade van de kip. Spies de stukjes aan de stokjes maar maak je spiesjes niet te groot. Als er één ding is wat ik geleerd heb in Indonesië dan is het dat Satay kleine spiesjes zijn. Vaak zelfs maar één hap groot.

De markt in Ubud

De markt in Ubud

Gril je kipspiesjes door ze veelvuldig te draaien rondom bruin. Wees niet bang voor een paar zwartere plekjes!

Besprenkel ze simpelweg met wat limoensap en val aan! Uiteraard kun je ze met de beroemde satay saus serveren maar op deze simpele wijze zijn ze even onweerstaanbaar.

Smakelijk weekend!

De andere Indonesische lekkernijen staan hier: Deel 1: Bali sambal en Deel 2: Babi Kecap