Recept: Kampot Peper krab

Geplaatst op 15 mei 2014 by Bart

Kep en Kampot zijn twee kleine plaatsjes in Zuid Cambodja aan de Golf van Thailand. In de Franse tijd waren het twee kustpareltjes die bekend stonden om twee dingen; krab en peper. In vrijwel geen enkel Frans restaurant kon je om de milde, smaakvolle Kampot peper heen en de krab uit Kep was wereldberoemd. Het mooie is dat deze twee ingrediënten de basis vormen voor één van de meest verfijnde gerechten uit deze regio. Bijkomend voordeel is dat we in Nederland over uitstekende Noordzee krab beschikken die zeer schappelijk geprijsd is tegenwoordig!

 

Kep Krab 02

Zowel Kep en Kampot zijn heerlijk relaxte plaatsjes. Alleen in Kampot is een pinautomaat te vinden en voor de rest is het genieten van mooie zonsondergangen en lekker eten. De krab die hier geserveerd wordt is kleiner dan wij gewend zijn maar zeer smaakvol. Sowieso is Krab een prachtig product waar we veel te weinig mee doen. Onze visboeren hebben geweldige krab die veel te vaak wordt overgeslagen. Probeer het eens! Koop eens twee (levende!) krabben en ga ermee aan de slag. Het is helemaal niet moeilijk. Ingrediënten:

 • 2 mooie Noordzee krabben (1 per persoon)
 • Een hand vol groene, hele, peperkorrels

Als je echte Kampot Peper wil kun je die tegenwoordig hier bestellen!

 • 4 tenen knoflook
 • 1 duim gember
 • 1 ui
 • 2 tomaten
 • Oestersaus
 • Lichte sojasaus
 • Vissaus
 • Suiker
 • Koriander
 • Limoen

Leg de krabben ongeveer een uur voordat je begint in je vriezer. Hierdoor raken ze een beetje verdoofd zodat ze straks beter gekookt kunnen worden. Ondertussen kun je een pan met ruim water opzetten. Voeg hier eventueel wat zout en peper aan toe.

Na een uur in de vriezer kun je de krabben koken. Bedenk dat de kooktijd van krab ongeveer 5 minuten per kilo is. Zorg dat het water goed kookt wanneer je de krab toe gaat voegen en zorg er ook voor dat het water langzaam blijft koken. Het is dus van belang om de krab van te voren even te wegen (of vraag je visboer om dat te doen) om zo de juiste kooktijd te bepalen.

Haal de krab na het koken uit het water en spoel ze af met koud water. Leg ze vervolgens even apart. Tijdens het koken kun je natuurlijk al beginnen met het fijnhakken van de gember en de knoflook. Snij de ui, net als de tomaten, in grove stukken.

Neem nu een kop of een mok en voeg hier limoensap van een halve limoen aan toe. Voeg nu ongeveer één eetlepel suiker toe en roer goed. Voeg nu twee eetlepels oestersaus, één eetlepel lichte sojasaus en één eetlepel vissaus toe. Roer goed en zet apart.

Kep Krab 01Nu is het tijd om een mooie grote wok op het vuur te zetten. Laat dat ding bloed- en bloedheet worden. De kern van wokken is directe hitte dus wacht echt tot hij bloedheet is.

In de tussentijd kun je de krabben kraken. Als het je lukt kun je de krab in twee stukken hakken en vervolgens de grote scharen los halen.

Voeg nu twee eetlepels plantaardige olie toe aan de wok en voeg hier de krabstukken aan toe. Schep dit ongeveer 30 seconden goed om en voeg vervolgens de gember, knoflook en peperkorrels toe. Roerbak nog eens 20/30 seconden en voeg dan het kopje met saus toe. Zet nu het vuur uit en schep het allemaal nog eens goed om. Voeg de grofgesneden ui en tomaat toe en besprenkel met limoensap en enkele blaadjes koriander.

De manier om dit te eten is door jezelf te veranderen in een Aziaat! lik de saus van de krabpoten, zuig het krabvlees eruit en wees zeker niet bang voor het oranje-achtige krabvlees in de kop want dit is namelijk het allerlekkerste! Het enige onderdeel wat je niet kunt eten van de krab zijn de kieuwen (ook wel dodemans-vingers genoemd). Ze zijn grijs en goed te onderscheiden van de rest van de krab. Trek ze eruit en gooi ze weg! Simpel toch?

Wie durft er dit weekend een Aziaat te zijn en gaat ervoor!? Laat ons weten wat je ervan vond want wij (ja zelfs Lia had vieze handen en was aan het slurpen) zijn absoluut fan! Smakelijk weekend!

 

Tip van Ellen!

Ellen 02Bij sommige gerechten is er nu ook een tip van Ellen. Met meer dan 25 jaar ervaring als diëtiste geeft Ellen bij sommige gerechten een tip om het gerecht een gezonde twist te geven zonder dat dit de smaak aantast

“Hier hoef ik eigenlijk geen tip bij te geven. Krab is gezond, het krabvlees bevat veel vitamines, mineralen en eiwitten. Het vlees is mager en bevat goede (onverzadigde) vetten. Samen met een salade is dit daarom een zeer aan te raden gerecht. Let wel op met de hoeveelheden. Schaal- en schelpdieren zijn welliswaar mager maar bevatten soms cholestrol.”