Recept: Kiwi Trilogie (deel 1) – Quinoasalade met garnaaltjes

Geplaatst op 9 oktober 2014 by Bart

Quinoasalade

Quinoasalade

De menu’s in Nieuw-Zeeland zijn over het algemeen vrij traditioneel en doen recht aan de fantastische ingrediënten die het land te bieden heeft. De invloed van verschillende culturen is echter steeds vaker zichtbaar en sijpelt heerlijk door in de restaurantjes. Aziatische, Europese en Polynesische invloeden worden gecombineerd en leveren verschrikkelijk lekkere gerechten op. Toegegeven, je moet er even naar zoeken maar je kunt deze moderne Kiwi Lekkernijen tegenwoordig overal vinden.

In het historische plaatsje Russell aten wij drie geweldige gerechtjes die samen een toplunch vormen. Grappig dat we juist hier het moderne Kiwi eten vonden aangezien Russell de eerste Europese nederzetting in Nieuw-Zeeland was. Als eerste de heerlijke, frisse, Quinoasalade.

De komende dagen volgen nog twee receptjes. Met de Kerstdiners op komst is dit misschien een leuke tip: Combineer deze quinoasalade met één van de volgende receptjes en je hebt een geweldig voorgerechtje voor je Kerstdiner!

Ingrediënten

  • 200 gram quinoa
  • 12 garnalen (ongepeld, met kop)
  • 1 winterpeen
  • 1 bleekselderij
  • 1 grote witte ui
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 3 lente-uitjes
  • 1 rode paprika
  • Paar takjes basilicum
  • Paprikapoeder
  • Cayenne peper
  • Korianderpoeder
  • Zout

Bereidingswijze

Begin met het pellen van je garnalen. Haal de kop eraf en zorg ervoor dat het darmkanaaltje verwijderd is. Gooi de schalen niet weg. Zet, in plaats daarvan, een pan op een matig vuur en zet de schalen en koppen aan met een beetje olijfolie. Voeg hier de winterpeen, bleekselderij en ui en toe en bak dit tot het begint te verkleuren. Voeg nu een liter water toe en breng dit aan de kook. Laat de bouillon zachtjes koken tot er ongeveer een halve liter over is.

Terwijl je bouillon inkookt, kun je de rest van de groenten in mooie kleine blokjes snijden en het teentje knoflook fijn hakken. Zet ook een koekenpan op een middelhoog vuur en bak je garnalen voor ongeveer 5 minuten. Voeg wat paprikapoeder, cayennepeper en korianderpoeder toe en zet de garnalen apart.

Onze lunchgerechten bij elkaar. Links de quinoasalade.

Onze lunchgerechten bij elkaar. Links de quinoasalade.

Wacht tot de bouillon voldoende is ingekookt en zeef er vervolgens de schalen en groenten uit. Daarna zet je de bouillonpan, met een dikke bodem, op een matig vuur en voeg je opnieuw wat olijfolie toe.

Fruit het teentje knoflook en het sjalotje aan in de pan en voeg de Quinoa toe. Roer het goed en giet daarna de bouillon over de quinoa. Kook de quinoa volgens de aangegeven tijd op de verpakking. Probeer je aan deze tijd te houden!

Ons uitzicht tijdens de lunch in Russell

Ons uitzicht tijdens de lunch in Russell

Giet de quinoa af en laat het vervolgens afkoelen. Daarna is het een kwestie van alles bij elkaar voegen. Alle, in blokjes gesneden, groenten, de quinoa en de garnalen voeg je bij elkaar. Snipper de blaadjes van de basilicum door de salade en voeg een snufje paprikapoeder en cayennepeper toe aan de salade.

Nu is het tijd om de salade af te maken met een goede snuf zout (proeven, proeven!!) en citroensap. Misschien wil je nog wat olijfolie toevoegen… ga je gang! Laat je fantasie de vrije loop en maak er iets prachtigs van!

Morgen komt het tweede deel van deze ‘trilogie’ van Kiwi lekkernijen online dus tot morgen! 

Tip van Ellen:

Tip van Ellen“Quinoa is een gewas dat voornamelijk uit Zuid-Amerika komt, maar tegenwoordig overal populair is. De Inca’s gebruikten quinoa al en veel mensen denken dat het een graansoort is. Quinoa is echter een groente (familie van spinazie!) en komt in verschillende vormen (blank, rood, groen en zwart) die allemaal hetzelfde smaken. Het zit bomvol vitaminen en mineralen en bevat nauwelijks calorieën. Het zit barstensvol proteïne waardoor het snel vult en dat zorgt er weer voor dat je minder snel trek hebt in een ‘slecht’ tussendoortje. Echt superfood!”

Op zoek naar meer kookinspiratie? Bekijk onze andere recepten: