Recept: Kiwi Trilogie (deel 2): Gebakken coquilles met gesneden bietjes

Geplaatst op 16 oktober 2014 by Bart

Amuse van coquille op een bedje van rode bietjes

Amuse van coquille op een bedje van rode bietjes

Deel 2 van deze trilogie moderne Kiwi-gerechten! We blijven opnieuw (hoe kan het ook anders in Nieuw-Zeeland) dicht bij de zee. Op het Noordereiland worden heerlijke schelpen naar boven gehaald. De coquilles hier zijn weliswaar iets kleiner dan wij in Europa gewend zijn, maar ze zijn zeer vol van smaak en een absolute aanrader. Je vindt ze onder andere in een chowder. Wij vinden de coquilles het lekkerst als ze gebakken zijn, bijvoorbeeld als amuse op een lepel op een bedje van rode bietjes…. klinkt lekker toch?

Zoals al eerder gezegd, kun je deze trilogie van gerechtjes heel goed combineren en er vrij gemakkelijk een heerlijk, licht voorgerecht van maken. Super voor tijdens het Kerstdiner (voor iedereen die er al over aan het nadenken is).

Ingrediënten

  • 10 mooie, verse coquilles
  • Roomboter
  • Olijfolie
  • 2 rode bietjes
  • 1 lenteui
  • Gerookte paprikapoeder
  • Grof zeezout

Bereidingswijze

Het kan echt niet makkelijker dan dit gerecht en dus is het opnieuw heel erg belangrijk om verse ingrediënten in huis te halen. Koop je coquilles (of Sint Jakobsschelpen) dan ook in de schelp en maak ze zelf schoon. Dat is overigens heel simpel. Breek de schelp voorzichtig open met een oestermes (begin aan de zijkant en wrik niet teveel). De coquille is het mooie witte rondje in het midden. Haal het witte, ronde gedeelte (de spier) uit de schelp, maar gooi het oranje (koraal) niet weg.

coquilles

Verse coquilles

Voordat je met het schoonmaken begint was je de bietjes en leg je ze op een stuk alluminiumfolie. Voeg nu zout, peper, wat gesneden lenteui en een gekneusd teentje knoflook toe. Doe er een klein klontje boter bij en pak de bietjes nu goed in. Leg ze in een voorverwarmde oven op ongeveer 200/220 graden voor ongeveer 40/45 minuten. Ligt een beetje aan de grote van je bietjes.

Zet, terwijl je de coquilles schoon maakt, een ruime koekenpan op een hoog vuur. Als al je coquilles schoon zijn voeg je een ruime scheut olijfolie toe. Laat deze heet worden en leg nu één voor één de coquilles in de pan. Voeg meteen twee ruime klonten boter toe en zet de pan op een iets lager vuur.  Een gemiddelde coquille heeft ongeveer 1 minuut aan iedere kant nodig. Langer is eigenlijk vrijwel nooit goed want een coquille hoort een mooi bruin korstje te hebben maar ligt roze van binnen te zijn. Besprenkel ze op het laatst met een klein beetje paprikapoeder. Haal je coquilles uit de pan en leg ze apart.

Onze lunchgerechten bij elkaar. Links de quinoasalade, de amuse met coquille in het midden en rechts de ceviche.

Onze lunchgerechten bij elkaar. Links de quinoasalade, de amuse met coquille in het midden en rechts de ceviche.

Verwijder de boter uit de pan, zet hem opnieuw op het vuur en voeg wat olie toe. Bak nu het koraal van de coquilles samen met wat fijngesneden knoflook en een sjalotje voor ongeveer 2 à 3 minuten. Je bietjes zijn nu waarschijnlijk genoeg afgekoeld om ze in mooie reepjes van twee bij één centimeter te snijden. Dunner mag! Blokjes mag! Wat jij lekker vindt! Kijk vooral eens naar de kleur, fantastisch!

Snij de rest van de lente-ui fijn en voeg dit toe aan de bietjes. Proef een klein beetje en voeg wat zout en peper toe naar smaak. Voeg dit aan het gebakken koraal toe en schep het voorzichtig door elkaar.

Neem nu een amuselepel en begin met een ‘bedje’ van bietjes. Voeg wat grove stukken zeezout toe en leg daar één coquille bovenop. Zo kun je dus 10 mooie lepels maken. Besprenkel ze eventueel nog even met wat peterselie en wellicht vind je wat citroensap lekker.

Smakelijk weekend!

Kijk voor meer kookinspiratie hier eens: