Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Recept: Kiwi Trilogie (deel 3) – Kokos-ceviche | a world of food

Recept: Kiwi Trilogie (deel 3) – Kokos-ceviche

Geplaatst op 30 oktober 2014 by Bart

De kokos-ceviche

De kokos-ceviche

Deel 3 van onze trilogie met moderne Nieuw-Zeelandse gerechten is niet direct typisch Kiwi. De associatie met ceviche is toch meer Zuid-Amerika en bij kokos denken mensen toch sneller aan Zuid-Oost Azië. En inderdaad, ceviche is tegenwoordig een nationaal Peruaans symbool, maar de oorsprong van het gerecht ligt in Polynesië. De Maori’s brachten vergelijkbare Polynesische visgerechten mee naar Nieuw-Zeeland en met al die verse vis moet dit wel populair geweest zijn.

Ceviche lijkt in eerste instantie op een rauwe visschotel maar het is eigenlijk gemarineerde vis. Door de vis in een zuur te marineren geef je het een soort ‘garing’. Het zuur verandert de proteïne en zorgt voor een stevigere, vaste vis. Het is wel super belangrijk dat je verse vis koopt voor dit gerecht, maar je keuze is reuze. Naast zalm, tong, zeebaars en kabeljauw kun je ook prima koolvis, schelvis of zwaardvis gebruiken.

Vraag vooral aan je visboer wat hij vers heeft liggen en maak dit gerecht. Het is supersimpel, licht en verfrissend!

Ingrediënten

  • 200/300 gram verse visfilet
  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 verse, zoete mango
  • 1 chilipeper
  • 1 lentui
  • Gember
  • 200 ml ongezoete kokosmelk
  • Verse waterkres
  • Verse peterselie

Bereidingswijze

Supersimpel! Snij je visfilet in mooie, hapklare, stukjes van 1,5 bij 1,5 centimeter. Doe dit in een kom met het sap van één limoen, één citroen en de geraspte schil van een sinaasappel. Voeg hier een klein beetje fijngesneden gember en één eetlepel olijfolie aan toe. Dek het af en laat het ongeveer 3 uur, in de koelkast, marineren.

Rasp nu een duimpje gember fijn en voeg dit, samen met de kokosmelk, toe aan een grotere kom. Dek ook deze kom af en zet het in de koelkast. Na 1,5 uur moet je vis even goed doorscheppen zodat alle stukjes evenveel in de marinade liggen.

Onze lunchgerechten bij elkaar. Links de quinoasalade, de amuse met coquille in het midden en rechts de ceviche.

Onze lunchgerechten bij elkaar. Links de quinoasalade, de amuse met coquille in het midden en rechts de ceviche.

Haal na 3 uur alles uit de koelkast en haal de stukjes vis met een zeef uit de marinade. Laat dit vervolgens in die zeef goed uitlekken. Ondertussen snij je de lenteui in kleine ringetjes en hak je de chilipeper fijn. Voeg dit toe aan de kokosmelk en voeg vervolgens zout en peper toe. Wil je je gerecht iets minder pittig verwijder dan de zaadjes uit de chilipeper, voordat je hem fijnhakt.

Onderweg met de boot naar Russell voor de lunch

Onderweg met de boot naar Russell voor de lunch

Voeg de uitgelekte vis toe aan de kokosmelk en schep het goed rond. Proef de ceviche! Snij de mango in blokjes en voeg de blokjes toe aan het geheel. Voeg waar nodig wat extra zout en peper toe. Hak nu de peterselie en de waterkres in grove stukken en voeg dit toe aan de ceviche. Besprenkel het voor het serveren met een beetje sinaasappelsap.

Serveer het met een lekkere quinoasalade en je hebt een licht, verfrissende en gezonde maaltijd.

Smakelijk weekend!

 

Tip van Ellen

Tip van Ellen“Kokosmelk bevat vrij veel verzadigd vet en veel calorieën. Het advies is om het niet al te vaak in grote hoeveelheden te eten. Aangezien de rest van dit gerecht zeer gezond is, kun je met een gerust hart dit gerecht bereiden. Ben je echter bewust van de hoeveelheid kokosmelk en laat het eventueel weg. Gebruik wat van de limoen/citroen marinade als extra saus.”

 

De andere delen van de Kiwi Trilogie vind je hier: