Recept: ‘Knödje’ het Limburgse gehaktbrood

Geplaatst op 26 februari 2015 by Bart

Vorige week was ik even terug in Nederland. Even lekker de kou op zoeken in het mooie Brabant. Mijn moeder en haar familie zijn echte Limburgers. Ze wonen inmiddels al 40 jaar in Brabant, maar ze zijn allemaal nog steeds trots op hun afkomst. Door deze afkomst ben ik opgegroeid met een aantal Limburgse klassiekers. Door de ligging van Limburg is er een heerlijke eigen keuken ontstaan met invloeden uit Duitsland, Frankrijk en België.

Eén van de leukste recepten is het Limburgse gehaktbrood, ook wel knödje/kneudje genoemd. Het komt bij mijn ouders altijd rond carnaval op tafel. Hele plakken gehaktbrood worden de gehele carnaval in Tullepetaonestad verorberd. Heerlijk, makkelijk en ook lekker buiten de carnaval om.

Carnaval 2014 als Koekiemonster en Pipi Langkous

Carnaval 2014 als Koekiemonster en Pipi Langkous

Ga bij een recept als deze altijd voor verse en mooie ingrediënten. Koop je gehakt bij de slager en laat het daar draaien.

Ingrediënten

 • 500 gram rundergehakt
 • 500 gram varkensgehakt
 • 2 biologische eieren
 • 2 beschuitjes
 • 2 sjalotjes
 • Mosterd
 • blikje tomatenpuree
 • Verse bieslook
 • Gedroogde oregano
 • Paprikapoeder
 • Augurken

Bereidingswijze

Eigenlijk is het knödje één grote gehaktbal. Maar dat is juist het slimme aan het recept. Door er één grote gehaktbal van te maken blijven de sappen veel beter in het vlees zitten.

Meng het gehakt (je kunt de hoeveelheden naar eigen inzicht aanpassen) en de eieren in een grote kom. Verkuimel nu de beschuiten tot een fijn poeder en voeg dit toe. Het geheel moet een fijne structuur hebben die goed aan elkaar plakt maar zeker niet ‘te nat’ is. Voeg eventueel meer beschuit toe.

Hak ondertussen twee sjalotjes fijn en fruit deze, in een klein pannetje, aan.

Voeg de gefruitte ui, 1 theelepel oregano, 2 theelepels paprikapoeder, 1 eetlepel mosterd en  2 eetlepels tomatenpuree toe en meng het goed. Kijk opnieuw of het gehakt niet ‘te nat’ is geworden. Je moet er immers een grote gehaktbal van kunnen draaien.

Limburgs knödje

Limburgs knödje

Bestuif vervolgens je aanrecht met een beetje bloem en neem al het gehakt uit de kom. Leg het op je aanrecht en kneed het alsof je een brood aan het kneden bent. Doe dit voor ongeveer 5 minuten en maak er vervolgens een mooie ovale bal van.

Neem nu een grote braadpan, zet deze op een middelhoog vuur en voeg hier een ruime hoeveelheid olijfolie aan toe. Laat dit heet worden en voeg vervolgens twee tot drie klontjes roomboter toe. Zet het vuur op een klein tot middelhoog vuur en voeg nu de gehaktbal toe en begin met braden.

Zorg dat de bal om en om goed bruin wordt maar zet het vuur niet te hoog. Schep met een lepel de boter steeds weer over het knödje zodat het lekker sappig blijft. Draai het knödje na ongeveer 15 minuten voorzichtig om (zorg dat hij niet breekt) en blijf draaien tot hij gaar is. Dit duurt ongeveer 45 minuten.

Wow! Serveer het knödje op een snijplank en snij er mooie plakken van. Je kunt het warm eten met roggebrood, mosterd en augurk maar je kunt het ook prima bewaren. Koud is hij minstens zo lekker!

Smakelijk weekend!

Andere traditionele recepten: