Recept: Lasagne met zalm

Geplaatst op 27 augustus 2015 by Bart

Ik ben niet echt een groot fan van de huis-tuin-en-keuken lasagne die je vaak voorgeschoteld krijgt. Gehakt, tomatensaus uit een pot en geraspte kaas. Niet echt appetijtelijk! Ik ben wel fan van echte Italiaanse lasagne. Het eeuwenoude gerecht met platte laagjes deeg en verse vulling uit de oven. Die verse vulling is belangrijk en op de markt in Rotterdam liep ik een aantal jaren geleden eens tegen een prachtig stuk zalm aan. Ik kon niet weten dat dit gewone zalmmootje de opmaat zou zijn tot één van Lia’s favoriete gerechten. Mijn lasagne met zalm!

recept lasagne italiaans zalm

 

Ingrediënten

  • 1 grote, verse zalmmoot
  • 1 pakje lasagnebladeren
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 rode chilipeper
  • Halve venkel
  • 1 paprika
  • 1 blik hele, ontvelde, tomaten
  • Visbouillon
  • Bloem
  • Melk
  • Roomboter
  • Verse dille
  • Verse peterselie

Bereidingswijze

Neem je zalmmoot en snij er voorzichtig het velletje van af. Snij vervolgens de graat uit het midden en voel met je vingers of er geen graatjes achtergebleven zijn. Natuurlijk kun je ook zalmfilet gebruiken maar een moot is goedkoper en bovenal, vetter en dus lekkerder! Vraag bij je visboer ook om wat overgebleven graten of een vissenkop.

Gooi de graten in een pan met ongeveer een liter water en laat het een half uurtje koken. Haal de graten uit de bouillon en zet het vuur wat hoger. Kook de bouillon een beetje in, voeg wat zout toe en zet het apart. Zet ondertussen de oven aan op 180 graden.

recept lasagne italiaans zalm 3

Zet een koekenpan op het vuur en fruit in wat olijfolie de fijngehakte knoflook, ui en chili op een laag vuur tot ze mooi glazig en fruitig zijn. Snij ondertussen een halve (kleine) venkel in kleine stukjes (vergeet de kern er niet uit te snijden) en voeg ook deze toe. Laat dit ongeveer 10 minuten rustig fruiten in de pan.

Hak ondertussen de paprika in grove stukken en voeg deze toe aan een maatbeker met vier tot vijf ontvelde tomaten en wat van het tomatenvocht. Pak een staafmixer en pureer dit tot een grove saus en voeg dit toe aan de pan. Zet het vuur hoger, voeg een lepel visbouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Als de boel kookt, zet je het vuur zo laag mogelijk en laat je de tomatensaus 15 minuten rustig pruttelen. Je zult zien dat het een echte saus wordt! Ondertussen kun je je bechamelsaus maken. Laat in een steelpannetje een flinke klont boter smelten en wacht tot de boter verkleurd. Voeg vervolgens anderhalve eetlepel bloem toe, roer dit door de boter en zet het vuur laag. Er ontstaat nu een soort bal die de Fransen een roux noemen. Voeg nu een grote lepel visbouillon toe en roer goed.

recept lasagne italiaans zalm 2

Uit de oven en klaar om gegeten te worden!

Zet het vuur wat hoger en wanneer het geheel langzaam begint te koken wordt de saus dikker. Zet het vuur weer laag en voeg voorzichtig telkens een scheutje melk toe. Voeg voldoende melk toe tot je een mooie dikke, lobbige saus hebt. Proef de bechamel en voeg eventueel nog wat zout toe.

Nu is de assemblage lijn geopend! Neem een ruime ovenschaal en pak je lasagnebladen. Neem de tomatensaus van het vuur, snij de zalm in mooie stukken en voeg deze toe aan de saus. Voeg nu een klein beetje tomatensaus toe aan de schaal gevolgd door een laag lasagnebladen. Maak vervolgens laagjes van tomatensaus, bechamel, lasagnebladen, tomatensaus, bechamel etcetera, etcetera. Eindig met een lekkere dikke laag bechamel en dek dit af met aluminiumfolie.

Zet de schaal in de oven en gaar de lasagne in ongeveer 40 minuten. Zet vervolgens de oven uit en laat de lasagne, zonder het aluminiumfolie, nog zeker 15 minuten in de oven staan. De lasagne moet namelijk tot rust komen en een beetje indikken.

Haal de schaal uit de oven en snij er een mooi stuk uit. Besprenkel met wat vers gehakte dille en peterselie, een schijfje citroen en een simpele salade.

Smakelijk weekend!

Andere Mediterraanse recepten: