Recept: Lia’s ‘put it all together’ salade (Vegetarisch)

Geplaatst op 7 augustus 2014 by Lia

Alles in de slakom, klaar om gemixt te worden!

Alles in de slakom, klaar om gemixt te worden!

Trouwe lezers, en de mensen die ons kennen, weten dat de recepten van Barts hand zijn. Om het kort en krachtig te zeggen: ik kook niet, ik eet wel graag! Dus Bart is chef keuken & koken en ik ben chef lekker op eten :) Maar ja… als Bart out of town is, moet ook ik er aan geloven. Het weer wordt beter hier (als je het nog niet wist: het waren regenachtige winterweken hier) en bij jullie is het al weken prachtig weer. Daarom, een recept voor een lekkere salade!

We hebben natuurlijk de recepten voor Vietnamese salades. Dit is een ‘gewone’ salade, uiteraard wel heel lekker! Wat zo leuk en lekker is aan een salade: je kunt er van alles in doen. Dat heb ik gisteravond ook gedaan. Er lag van alles in onze koelkast en het is een salade geworden van de dingen die ik lekker vind of die op moesten.

Ingrediënten:

 • rucola
 • ijsbergsla
 • avocado (moest op)
 • zongedroogde tomaatjes
 • ui
 • taugé
 • witte bonen (moest op)
 • citroen
 • basilicum (moest op)
 • olijfolie
 • en natuurlijk peper en zout

Snijd als eerste de sla. Dit hoeft trouwens niet, maar ik snijd de sla altijd wat kleiner, want ik vind het vervelend om grote bladeren te eten. Ben geen konijn toch? Snijd daarna de andere dingen: avocado, tomaatjes, ui en basilicum. Ik heb expres geen hoeveelheden erbij gezet: van de dingen die je heel erg lekker vindt, neem je gewoon iets meer. En je maakt zoveel salade als je nodig hebt. Anders geldt altijd op = op nog.

Tip
Het is soms lastig te bepalen of een avocado rijp is of niet. Snijd daarom eerst het topje eraf (zie foto). Bij groen is ‘ie top. Bij bruin/grijs is eigenlijk te rijp en niet meer zo lekker. Even proeven dus voor je ‘m gebruikt.

Adelaide avocado snijden

De avocado links is goed. De rechter is al bruin/grijs en niet lekker meer.

Tip 2
Snijd de avocado over de lengte open. Haal de pit eruit. Snijd met een mes ‘vakjes’ in de avocado. Niet door de schil, gewoon alleen het groene gedeelte. Hier kun je peper en zout over heen strooien en dan met een klein lepeltje alles uit de schil lepelen en in je salade gooien. Doordat de avocado al gesneden is, krijg je mooie kleine blokjes en het snijdt makkelijker zo dan zonder schil.

Zie tip 2: zo snijd je makkelijk een avocado

Zie tip 2: zo snijd je makkelijk een avocado

Als alles is gesneden, kan het bij elkaar in de slakom. Als laatste knijp je de citroen uit (of citroenen, whatever you like) en voeg je naar smaak olijfolie toe. Dan goed mixen en klaar! Resultaat: een super gezonde makkelijke ‘put it all together’ salade! Eet smakelijk!

Gemixt en wel, eet smakelijk!

Gemixt en wel, eet smakelijk!

Wil je nog meer recepten voor salades? Kijk dan hier.

ps. ik wilde de salade eigenlijk de gooi-het-allemaal-door-elkaar salade noemen. Omdat we in Australië zijn, is het een Engelse titel geworden.
ps2. ik heb die hele bak in mijn eentje opgegeten, ben ik toch een konijntje! :)