Recept: Limburgse rijstevlaai

Geplaatst op 23 juli 2015 by Bart

Dit weekend was onze vriendin in Sydney jarig. Hiep hiep hoera! En daar hoort natuurlijk taart bij. Maar laat Tamara, net als ikzelf, een heel erg groot fan zijn van een Limburgse rijstevlaai. De perfecte reden om eens even goed uit te pakken en lekker melancholisch over Nederland te babbelen.

recept limburg rijstevlaai Tamara taart

Een mooie goudbruin vlaai

Ingrediënten

  • 150 gram dessertrijst (of risottorijst)
  • 1,1 liter melk
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 eieren
  • 250 gram bloem
  • 14 gram gist
  • 20 gram boter
  • snuf zout

Bereidingswijze

Begin met het deeg en de rijst. Voeg één liter melk toe aan een pannetje en zet dit op het vuur. Laat het langzaam aan de kook komen en voeg vervolgens 100 gram suiker en de rijst toe. Zet het vuur laag en laat het minimaal een uur pruttelen. Schraap de vanillestokjes leeg en voeg de zaadjes toe aan de rijst. De overgebleven stokjes kunnen er ook in.

Zeef 200 gram bloem, voeg een mespunt zout toe, en maak een kuiltje in het midden. Verwarm één deciliter melk tot deze lauw is en voeg hier het gist aan toe. Breek een ei in het kuiltje van de bloem, voeg de handverwarmde boter toe en voeg vervolgens langzaam de melk toe.  Kneed dit tot een mooi, soepel deeg op een bestuifd blad. Gebruik wat van de overgebleven bloem om het deeg wat vaster te kneden.

recept limburg rijstevlaai stukMaak er een mooie bal van en leg deze op een warme plek bedekt met een vochtige theedoek. Laat het een uur rustig rijzen tot het verdubbeld is in omvang.

 

Roer vooral niet te veel in je rijst. Laat het rustig koken tot de rijst helemaal zacht is. Neem nu een klein beetje melk, voeg hier een eetlepel bloem aan toe en maak een papje. Voeg dit al roerend toe aan de rijstvulling. Laat het vijf minuten verder pruttelen, haal de vanillestokjes eruit en zet vervolgens het vuur uit. Laat het geheel afkoelen.

Kneed het gerezen deeg heel even en rol het vervolgens uit voor een vlaaivorm van ongeveer 30 centimer. Bekleed de vorm en zet apart.

Begin ondertussen met het scheiden van de twee overgebleven eieren. Klop de dooiers schuimig met 50 gram suiker en schep dit door de afgekoelde rijst. Klop het eiwit stijf en schep de helft (voorzichtig) door de rijst.

Prik nu wat gaatjes in de bodem van het deeg en schep de helft van de rijst in de vlaaivorm. Roer nu het overgebleven eiwit door de rest van de rijst en voeg een tweede laag toe.

Tamara met het eindresultaat

Tamara met het eindresultaat

Bak de vlaai, in een voorverwarmde oven, goudbruin op ongeveer 200 graden voor 30-40 minuten. Maak de taart af door wat slagroom stijf te kloppen en die bovenop de taart te scheppen. Garneer met nog wat chocoladeschilfers.

Smakelijk (snoep!) weekend!

 

Tip van Ellen:

Tip van Ellen“Het blijft natuurlijk gebak en je moet het zeker niet iedere week eten, maar als je de slagroom weglaat heb je een redelijk verantwoorde vlaai. Vergeleken bij veel andere soorten gebak bevat deze vlaai relatief weinig boter en suiker.”