Kerst recept: Hoofdgerecht – Marokkaanse pastilla met fazant

Geplaatst op 23 december 2015 by Lia

De herfst en winter zijn in Nederland natuurlijk de tijd van wild en gevogelte. Er wordt vaak door velen met argwaan naar gekeken, maar dit vlees is zwaar onderschat. Het is gezond, makkelijk en vaak erg goedkoop. Bovendien straalt het toch een bepaalde luxe uit en laat dat nu juist perfect passen bij Kerstmis. Met deze speciale Marokkaanse pastilla met fazant maak je het helemaal speciaal.

Recept Marokko marokkaans pastilla

Klaar om gegeten te worden!

We aten dit gerecht alweer een tijd geleden in het Marokkaanse Essaouira. Het kustplaatsje heeft fantastische vis, maar staat ook bekend om zijn mooie pastilla’s. Dit zijn in principe hartige taarten met een klein vleugje zoetigheid. Het contrast maakt ze vrijwel onweerstaanbaar en het feit dat je vrijwel alles van tevoren kunt klaar maken maakt het ideaal voor het kerstdiner.

Ingrediënten

  • 1 fazant (2/3 wilde duiven of 1 soepkip)
  • 3 tomaten
  • 4 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • Rozijnen
  • Gekonfijte dadels
  • Ingelegde citroenen
  • Gemalen komijnpoeder
  • Gemalen gemberpoeder
  • Saffraan
  • 2 biologische scharreleieren
  • 1 pakje filodeeg
  • 300 gram amandeltjes
  • 80 gram bruine suiker
  • 1 theelepel gemalen kaneel

 

 

 

Lekker puffy

Lekker puffy

Bereidingswijze

Begin met je fazantjes en leg deze opzij. Hak vervolgens de ui en knoflook fijn en fruit dit in aan in een hoge pan. Haal het vervolgens uit de pan, voeg een klontje boter toe, en bak de fazant (eventueel in stukken) mooi bruin. Voeg de uien en knoflook weer toe en voeg nu een theelepel gemalen komijn en een theelepel gemberpoeder toe. Voeg vervolgens de tomaten (fijngehakt), rozijnen en dadels toe. Hak twee ingelegde citroentjes fijn en voeg ook deze toe. Schenk vervolgens een half kopje kippenbouillon in de pan en breng het aan de kook. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag, en laat het minimaal twee tot drie uur zachtjes stoven. Is er te weinig vocht, voeg dan een klein beetje water of bouillon toe.

Neem na twee tot drie uur de deksel van de pan en haal de fazant uit de pan. Zet eerst het vuur hoger en laat het mengsel ongeveer 15 minuten inkoken.  Zet het vuur uit en blijf nu goed roeren in de pan terwijl je één voor één de eieren toe voegt. De eieren binden het geheel maar mogen uiteraard niet stollen.

De pastilla vanbinnen

De pastilla vanbinnen

Laat de fazant afkoelen en haal vervolgens al het vlees van de botten. Dit is even een werkje maar ik beloof je dat het resultaat er echt mag zijn. Doe al het vlees terug in de pan en laat het geheel helemaal afkoelen.

Terwijl de fazant afkoelt kun je mooi het amandelmengsel maken. Zet een koekenpan op een middelhoog vuur en rooster de amandeltjes tot ze een gouden kleur krijgen. Stop ze vervolgens in een keukenmachine en maal ze grof fijn. Voeg nu de bruine suiker en een halve theelepel kaneel toe en maal het helemaal fijn.

Nu is het eigenlijk heel makkelijk. Zet de oven aan op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat boter. Beleg de schaal met ongeveer de helft van het filodeeg en schep hier de fazant op. Voeg vervolgens het amandelmensel toe en beleg het met de andere helft van het filodeeg. Knijp de overhangende randen bij elkaar tot een mooie ‘taart’ ontstaat en besmeer de bovenkant eventueel met wat geklopt ei voor een mooie glans.

Met m'n pastilla in Marokko

Met m’n pastilla in Marokko

Zet hem in de oven en gaar hem in ongeveer 45 minuten goudbruin. Serveer hem meteen met een verse salade!

Smakelijke Kerst!

 

Andere kerstrecepten: