Recept: Mexicaanse ‘Kip Tulum’

Geplaatst op 3 april 2014 by Bart

Samen met mijn goede vriend Rick heb ik een aantal maanden in Midden Amerika gereisd. Gelukkig is Rick net zo’n liefhebber van heerlijk werelds eten als Lia en ik  en allebei zijn we verzot op een goede gegrilde kip! Met z’n tweeën hebben we tot op het schandalige af kip gegeten op alle mogelijke plekken. Zo hebben we een gebarbecuede kip op uit een plastic zak op ons kleine hotelkamertje om één uur ’s middags in Valladolid en hebben we op de hoek van de straat in Mexico Stad een hele kip verorberd.

De allerbeste kip was toch wel de spatchcock kip van de barbecue die we aten in een oude autogarage in het Mexicaanse badplaatsje Tulum. De ‘garage’ was alleen aan het begin van de middag open en bestond uit niet meer dan een paar plastic tafels en stoelen en een enorm rokende barbecue. De eigenaar was echter een kippenmagiër die echt fantastisch werk leverde.

  P1020738

Spatchcock kip is een manier om je kip plat te maken zodat hij boven een open vuur kan worden gebarbecued. In met name Mexico hebben ze deze techniek geperfectioneerd en samen met de onmisbare Achiote pasta, die de kip zijn geweldige smaak geeft, is het werkelijk een fenomenaal recept.

Ingrediënten:

  • 1 Biologische (liefst vette) maiskip.

Voor de Achiote pasta:

  • ½ kopje arachideolie
  • ¼ kopje annato zaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde koriander zaadjes
  • 1 eetlepel oregano (liefst vers, gedroogd mag ook)
  • 1 eetlepel komijn
  • ½  eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • 2 stuks kruidnagel
  • 3 theelepels zout
  • 5/6 tenen knoflook (gepeld)
  • 1 ui
  • ½ kopje, half witte azijn, half sinaasappelsap.

P1020737

Doe de zaadjes, de oregano, de komijn , de pepers en de kruidnagel in een vijzel en stamp tot er een poeder ontstaat. Doe dit poeder, samen met de andere ingrediënten in een kom en maak er met een staafmixer (je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken) een mooie gladde pasta van.

Pak je kip en leg haar op haar borst. Knip nu met een schaar van de nek af langs één kant van de ruggengraat naar beneden tot aan de staart. Nu kun je de kip openvouwen als een boek en hem platleggen. Maak met een scherp mesje aan beide kanten een sneetje in het achterste deel van de kip zodanig dat u de drumstick (het achterpootje) er doorheen kunt trekken. Nu heeft u de kip op z’n Mexicaans gespatchcocked.

Wrijf de kip in met ongeveer driekwart van de pasta en laat deze het liefst een hele nacht maar minimaal twee uur marineren in de koelkast. Barbecue de kip op een medium temperatuur tot hij helemaal door en door gaar is (je kunt hem bijvoorbeeld voor het barbecueën eerst een uur in een oven van 120 graden zetten) en helemaal uit elkaar valt. Gebruik de overgebleven pasta (eventueel verdunt met nog wat olie) om de kip ieder kwartier mee in te kwasten!

 P1020090

Serveer de hete kip met een verse salade en warme tortillas en, als je kunt, met een Corona of Sol biertje.

Smakelijk weekend!