Recept: Nieuw-Zeelandse Chowder met zeevruchten

Geplaatst op 2 oktober 2014 by Bart

Wij zijn nu een aantal weken in Nieuw-Zeeland en als je hier in een restaurantje binnenstapt, vallen je een aantal dingen op. Allereerst de porties! Die zijn niet normaal zo groot en een voorgerecht is dan ook vaak een overbodige luxe. Maar dat is eigenlijk meteen ook weer jammer, want vaak mis je dan de ‘Seafood Chowder’ op de kaart. Deze dikke soep, met aardappelen, is zeer traditioneel en smaakvol. Je krijgt vaak zo’n groot bord dat je het prima als hoofdgerecht op kunt en wij vinden dit dan ook een ideaal recept voor de koudere herfstdagen die eraan komen.

Zeevruchten chowder

Zeevruchten chowder

Wat je zeker moet doen voordat je deze soep maakt, is even langs je visboer gaan. Vertel hem dat je een chowder gaat maken en dat je lekkere verse zeevruchten en vis nodig hebt maar zeker niet te duur. Vraag hem ook om een vissenkop! Wees niet bang, je krijgt hem waarschijnlijk gratis mee en je gaat hem niet opeten maar gebruiken voor de bouillon. Het mooie aan deze ‘stoofsoep’ is ook dat er eigenlijk alles in kan. Groenten die je nog hebt liggen of kleine beetjes kunnen allemaal zo de soep in.

Ingrediënten

  • 1 vissenkop (zalm bij voorkeur)
  • 200 gram visfilet
  • Handje vol mossels
  • Paar garnalen, gepeld
  • 2 loskokende aardappelen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Kwart bloemkool
  • Handje vol losse mais
  • Hand vol soepgroenten (wortel en selderij doen het altijd goed)
  • 1 dl verse melk
  • Scheutje room
  • Bloem
  • Peterselie

Bereidingswijze

Je moet allereerst je visbouillon opzetten. Snij één rode ui in grove stukken en zet vervolgens een pan met ongeveer 1 liter water op. Voeg de ui en de vissenkop toe en breng het aan de kook. Laat dit nu zachtjes koken voor ongeveer 30 tot 40 minuten. Verwijder vervolgens de ui en de vissenkop en zet het vuur hoger. Kook de bouillon in tot je ongeveer 0,5/0,75 liter over hebt.

Neem een grote pan met een dikke bodem en zet deze op het vuur. Snij vervolgens je ui en knoflook fijn en fruit deze aan in een klontje boter.  Als ze langzaam beginnen te kleuren, voeg je nogmaals dezelfde hoeveelheid boter toe. Zet het vuur laag en voeg anderhalve eetlepel bloem toe aan het geheel. Schep het goed om tot de bloem van kleur veranderd en voeg dan meteen het kopje melk toe. Roer dit voorzichtig door elkaar en je zult merken dat de melk in een dikke saus veranderd.

Met mijn chowder, eten maar!

Met mijn chowder, eten maar!

Voeg nu de visbouillon toe. Doe dit in stapjes en roer het voorzichtig door de melk. Je chowder moet een mooie dikte hebben dus als je niet alle bouillon nodig hebt hou dit dan apart (voor een lekkere pastasaus bijvoorbeeld!). Schil de aardappelen en snij deze in blokjes van 1 cm bij 1 cm. Snij (of klik) de ‘roosjes’ van de bloemkool en snij de rest van de groenten fijn. Voeg dit alles, samen met de mais, toe aan de soep. Laat het geheel nu een kwartiertje rustig koken.

Als je kruimige aardappels gebruikt, zul je zien dat de soep lekker dik wordt. Dat is de bedoeling! Je hebt nu twee mogelijkheden:

  1. Bij de eerste pak je een blender of een staafmixer en pureer je de soep tot een lekkere dikke egale soep.
  2. Wil je een meer rustieke soep, pak dan een pureestamper en pureer een gedeelte van de soep tot je een lekkere lompige soep hebt.

Ieder zijn voorkeur! Geloof me, ze zijn allebei even lekker!

Zet je chowder (het is nu eigenlijk geen soep meer) op een klein vuur en voeg vervolgens je zeevruchten en/of vis toe. Laat je leiden door de seizoenen. Wat wordt er gevangen, wat is goedkoop en vers? Laat dit ongeveer 7 minuten rustig koken. Roer het goed en voeg op het laatst een scheutje room en wat verse peterselie toe.

Serveer het met wat geroosterd brood of lekkere zoute crackers. Smakelijk weekend!

Op zoek naar een ander recept voor soep ? Bekijk ons recept voor Australische vissoep eens. Voor meer gerechten met zeevruchten kun je bij deze recepten terecht: