Recept: Paella uit Belize

Geplaatst op 4 april 2014 by Bart

Paella is Spaans! Paella is wat Nederlanders eten in Spanje. De beste Paella die ik echter ooit gegeten heb (en voor Lia heb gemaakt) kwam niet uit Spanje maar uit een kustplaatsje in Belize met de nogal ‘verwarrende’ naam Placencia. Ondanks de bizarre hoeveelheden heb ik gesmuld en terug thuis heb ik een echt fantastische versie kunnen maken van die heerlijke Belize Paella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De truc zit ‘m in de verse peterselie, de saffraan en de paprikapoeder maar vooral in de versheid van de zeevruchten en vis. Ga naar je lokale markt, vraag het je visboer; wat is er vers en wat is er in de aanbieding. Laat je niet alleen leiden door wat hieronder weergegeven staat maar laat je creativiteit de vrije loop. De gegeven hoeveelheden hieronder zijn voor ongeveer 2/3 personen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingrediënten:

  •  1 Biologische kipdij-filet
  • Chorizoworst
  • Hand mossels
  • 1 Inktvis
  • Handvol niet gepelde garnalen
  • Ansjovis in blik
  • Knoflook
  • 1 Grote ui
  • Handvol erwten
  • 3 mooie zomerse tomaten
  • Saffraan
  • Paprikapoeder
  • Gemalen komijn
  • Kurkuma
  • Bouillon van kip
  • Verse peterselie
  • 2 kopjes Paellarijst
  • Citroen

Bak je kipfilet mooi bruin en (je kunt ook heerlijk gebraden kippenvleugeltjes gebruiken zoals in Belize) en voeg vervolgens de ui, de ansjovis en knoflook toe. Fruit dit en voeg dan de Chorizoworst toe. Wees niet bang voor een indringende ansjovis smaak, deze verdwijnen volledig.

Voeg dan eerst twee eetlepels paprikapoeder, zout en peper toe en vervolgens één lepel bouillon. Het lekkerste is natuurlijk een eigen getrokken kippenbouillon maar een goede biologische variant is ook prima. Gooi hier een eetlepel saffraanpoeder, een eetlepel Kurkuma in en een eetlepel komijn bij. Hierna doe je de erwten in de pan en blus dit eventueel af met een beetje witte wijn.

Voeg vervolgens de gewenste hoeveelheid Paellarijst toe. Roer en voeg al roerend steeds een beetje bouillon toe zoals je bij een risotto zou doen totdat de rijst gaar en smeuïg is. Vervolgens proef je! Zout, Peper? Ja of nee? Voeg dan de tomaten, grof gesneden, toe.

Voeg vervolgens je zeevruchten toe. Gesneden inktvis, mosseltjes en iets later de garnalen. Maar doe alsjeblieft lekker gek! Heb je zin in kip of heb je een lekkere verse vis, doe dat dan! Nog lekkerder is het om de garnalen eerst in een aparte pan of op de barbecue met wat olie en knoflook te garen. Doe een deksel op de pan en laat dit 10/15 minuutjes op een klein vuurtje sudderen. Voeg op het einde de verse peterselie toe en knijp een citroen uit boven de pan!

Fantaseer er nu een wit zandstrand, een strakke sterrenhemel en het geluid van de zee bij (doe je slippers aan!) en je hebt de ultieme Belize ervaring!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smakelijk weekend!

Wil je een lekker toetje maken? Probeer dit Aziatische recept eens!