Recept: Portugees geroosterde varkensbuik

Geplaatst op 21 mei 2015 by Bart

Portugal! We zijn er al een hele tijd niet geweest. Soms dromen we weleens weg van het strand bij Praia da Area Branca en de heuvels bij Abelheira. De beste manier om ‘terug te gaan’ is door heerlijk Portugees te koken. De keuken die Mediterraans, Noord-Afrikaans, Latijns-Amerikaans en al het goede uit de Atlantische oceaan zo geweldig combineert. Alle vis, schaal- en schelpdieren zijn een genot maar de vleesgerechten zijn ook fantastisch. Dit weekend gaan we voor Portugees geroosterd varkensvlees. Wauw! En volgende week de heerlijke Portugese bonen die je erbij kunt serveren.

Portugal recept varkensbuik

Het eindresultaat!

Alleen als je de afgelopen jaren in een grot geleefd hebt, kun je zeggen dat je niet bekend bent met varkensbuik. Het is in de hippe restaurants van tegenwoordig ongelooflijk populair en veel chefs verdringen zich om er allerlei heerlijkheden mee te bereiden. Maar de varkensbuik is in veel traditionele keukens nooit weggeweest. De huid, het vet en het malse vlees maken het een veelzijdig product dat geroosterd, gestoofd of gebakken kan worden. Of je nu in China, Zuid-Europa of Mexico bent…. geniet er gewoon van!

Ingrediënten

  • 400 gram varkensbuik met zwoerd
  • Knoflook
  • Roomboter
  • Grof zeezout
  • Cayenne peper
  • Paprikapoeder
  • Chilipeper
  • Citroen
  • Handje verse koriander

Bereidingswijze

Eigenlijk is dit niet eens een recept. Het is gewoon te simpel. Neem je varkensbuik en snij met een scherp mes licht in de zwoerd (het vet met een klein beetje huid). Doe dit een aantal maal zodat je een ruitjespatroon hebt. Zet je oven alvast aan op ongeveer 200 graden.

Neem nu een flinke klont boter en maak deze met je warme handen zacht. Neem een vijzel en voeg hier twee fijngesneden tenen knoflook en een eetlepel grof zeezout aan toe. Stamp dit nu tot een moes!

Portugal recept varkensbuik detail

Detail van de bonen

Neem een kleine koekenpan en zet deze op een klein vuur. Voeg hier een halve theelepel chilipoeder en een halve theelepel cayenne peper aan toe. Rooster de specerijen even tot ze heerlijk geuren. Zet het vuur uit, laat afkoelen en voeg toe aan de knoflookboter.

Besmeer de varkensbuik nu met het botermengsel maar laat een klein beetje over. Zet dat in de koelkast.

Plaats het stuk varkensbuik nu op een rooster met de zwoerd naar boven en schuif dit in de oven. Zet de gril aan gril de zwoerd totdat deze mooi bruin en krokant is. Zet de oven nu op 100 graden en laat de varkensbuik langzaam garen voor ongeveer 2 uur. Voeg na 1 uur de rest van de boter toe door deze simpelweg op het vlees te leggen. Het vlees is klaar als het heerlijk zacht is maar net niet uit elkaar valt.

Recept ingredient koriander citroen

Verse koriander en citroen

Ik zet de grill altijd nog even aan voordat ik het serveer. Gewoon om er zeker van te zijn dat het heerlijk krokant is.

Besprenkel het vlees met wat citroensap en een paar blaadjes verse koriander. Serveer met de Portugese bonen en tomaten en heerlijke frisse wortelsalade!

Smakelijk weekend!

Tip van Ellen

Tip van Ellen“Natuurlijk is varkensbuik niet de beste keuze. Het is erg vet en in dit geval wordt er ook vrij veel zout gebruikt. Uiteraard kun je iets minder zout toevoegen maar eigenlijk maakt het allemaal niet veel uit. Eet het gewoon niet te vaak en geniet ervan!”