Recept: Portugese bonen in pittige tomatensaus

Geplaatst op 28 mei 2015 by Bart

Vorige week waren we al op de Portugese toer en dat gaat deze week door. Een lekker bijgerecht waar je je vingers bij af likt. Simpel, lekker en het doet je denken aan een warme zomerse avond in Portugal. Wij hebben van dit gerecht genoten met een lekker Australische rode wijn maar serveer er een lekkere koele witte wijn bij en je hebt het ideale lente-/zomergerecht.

Portugal recept varkensbuik detail

Detail van de bonen

Ingrediënten

  • 400 gram caneloni bonen (liefst vers en geweekt maar in blik kan ook)
  • 1 pittig chorizo worstje
  • Ansjovisfilets in olie
  • Potje zongedroogde tomaten
  • Blik hele, ontvelde tomaten
  • 1 grote rode paprika
  • 1 grote rode ui
  • 5 tenen knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • Handvol verse peterselie
  • Handvol verse koriander
  • 1 citroen

Bereidingswijze

Het is eigenlijk een klein stoofschoteltje dus begin met snijden. Hak de knoflook, Spaanse peper en ui fijn en zet een hoge, zware pan op het vuur. Snij je chorizoworstje in mooie stukjes en voeg deze, met een klein beetje olijfolie, aan de pan toe. Bak de chorizo op een vrij hoog vuur tot ze mooi krokant zijn en het rode vet eruit loopt.

Zet het vuur nu klein en voeg de ui, knoflook en Spaanse peper toe. Laat dit ongeveer vijf à tien minuutjes fruiten.

Snij nu de paprika in kleine blokjes en hak de zongedroogde tomaten en vier ansjovisfilets grof fijn. Voeg dit toe aan de pan en zet het vuur iets hoger. Bak het ongeveer drie tot vier minuten en blus het vervolgens af met een klein beetje witte wijn of water.

Portugal recept varkensbuik

Het eindresultaat!

Voeg nu het blik ontvelde tomaten toe (uiteraard mag je ook verse zomertomaten gebruiken! Graag zelfs!) en prak de tomaten grof fijn met een vork. Voeg een klein beetje water toe en zet de pan op het kleinste pitje op het allerkleinste vuur. Laat het minimaal een uurtje pruttelen en roer regelmatig. Haal na ongeveer een half uur de deksel van de pan.

Na een uur is alles heerlijk gaar en is er eigenlijk al een soort van saus ontstaan. Dit kun je nog wat versterken door met een pureestamper door de pan te gaan. Prak er lustig of los tot je een rustieke, dikke, tomatensaus hebt. Voeg nu zout toe en daarna de geweekte bonen (of de bonen uit het blik).

Zet de pan terug op het vuur en laat het opnieuw een uur rustig pruttelen.

Het enige wat je nu nog moet doen is de verse kruiden toevoegen en vlak voor het serveren besprenkelen met vers citroensap. Dat moet je echt doen want het geeft de saus een frisse kick die het echt nodig heeft.

Serveer het met de heerlijke geroosterde varkensbuik van vorige week!

Smakelijk weekend!

Andere Europese recepten: