Recept: Risotto met gegrilde rode bietjes

Geplaatst op 21 november 2014 by Bart

Eén van de geweldige dingen in Australië is dat je overspoeld wordt met verschillende keukens, ingrediënten en bereidingswijzen. Doordat Australië eigenlijk één grote mix van verschillende culturen is en het allerlei verschillende klimaten herbergt, kun je er van alles tegenkomen qua eten. Dat maakt het land zo geweldig interessant voor mensen die van lekker eten houden. Je krijgt ook briljante combinaties zoals de enorm populaire, en lekkere, bietjes in een prachtige risotto. Het is meteen één van Lia’s favorieten geworden en dan moet je hem natuurlijk delen.

Het eindresultaat

Het eindresultaat

Bietjes (of krootjes in de regio Rijnmond) is een typisch Nederlandse groente en ze zijn erg goedkoop. Je kunt verse rode winterbietjes lang bewaren op een koele, donkere plek en ze zijn echt heel erg lekker. Veel mensen koken bietjes in water en daarmee verliest deze knolgroente een groot gedeelte van zijn natuurlijke zoete smaak. In dit recept garen we de rode biet in de oven en daardoor blijven alle smaken bewaard.

Ingrediënten:

 • 2 middelgrote rode bietjes
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 sjalotje (of kleine witte ui)
 • 1 stuk selderij
 • 175/200 gram risotto rijst (arborio rijst)
 • 1 liter groentenbouillon
 • Klein stuk peccorino kaas
 • Handje verse basilicum
 • Olijfolie
 • Klontje boter
 • Half glas witte wijn
 • Aluminiumfolie

Bereidingswijze

Allereerst is het belangrijk dat je een lekkere groentebouillon hebt voor je risotto en dat je oven aanstaat op 200 graden. Het makkelijkste is om overgebleven groenten, zoals wortels, selderij, uien, in een pan met ongeveer 1,5 liter water aan de kook te brengen. Laat dit vervolgens één à twee uur trekken en kook het vervolgens in tot je ongeveer één liter over hebt.

Terwijl je de bouillon maakt, pak je twee stukken aluminiumfolie en leg je deze op een bord. Was je bietjes grondig en leg ze in het midden van de folie. Voeg een theelepel zout toe en een eetlepel olijfolie. Pel twee tenen knoflook en leg er één op ieder bietje. Vouw de folie nu dicht tot een mooi pakketje. Leg de twee bietjes in de oven en gaar ze op 200 graden in ongeveer 45 minuten gaar. Dit kan langer duren als de bieten groter zijn. Prik dus altijd even in de bieten om te kijken of ze door en door gaar zijn.

Aus recept risotto bietjes 2

Als je bouillon klaar is en je bietjes gaar zijn, kun je beginnen met de risotto. Uiteraard kun je bovenstaande dingen ook eerder doen. Hak de overgebleven tenen knoflook, het sjalotje en de selderij fijn en fruit dit op een middelhoog vuur langzaam aan tot het heerlijk geurt en glazig begint te worden. Voeg nu wat extra olijfolie toe en voeg vervolgens de rijst toe.

Fruit de rijst goed aan en blus het af met een half glas (goede!) witte wijn. Blijf roeren en voeg nu een soeplepel bouillon toe. De kunst van het garen van risotto is om niet al het vocht meteen toe te voegen maar geleidelijk. Blijf roeren en voeg de bouillon lepel voor lepel toe. Wanneer de rijst droog dreigt te koken voeg je weer een lepel toe. Doe dit op een klein tot middelmatig vuur en blijf roeren! Na ongeveer 20 minuten is de rijst beetgaar. Proef! Proef om te kijken of de garing naar jouw smaak is. Voeg nu naar behoefte zout en peper toe.

Risotto moet volgens de Italianen langzaam ‘lopen’. Wanneer je risotto op een plat bord serveert als een bolletje moet de rijst langzaam naar de rand van het bord ‘lopen’. Als dat zo is, heb je een perfecte risotto.

Aus recept risotto bietjes 3

Snij ondertussen de, afgekoelde, rode bietjes in mooie blokjes van 1/2 centimer. Je kunt de bieten schillen maar ikzelf vind dat overbodig. Gooi de licht gegrilde knoflook niet weg maar hak het fijn! Voeg alles toe aan de risotto wanneer deze vrijwel gaar is. Roer het door de rijst en de kleur zal compleet veranderen! Wie vindt dat nou niet leuk?

Hak nu de basilicum grof en rasp de pecorino kaas. Je kunt uiteraard ook een andere harde schapenkaas gebruiken, maar de pecorino geeft een heerlijke smaak. Voeg nu eerst het klontje boter toe en roer dit door de risotto. Voeg daarna de kaas en de basilicum toe en serveer het meteen.

Smakelijk weekend!

 

Tip van Ellen:

Tip van Ellen“Rode bieten zijn heel erg gezond. Ze bevatten veel vezels, kalium, magnesium, vitamine B3, calcium en ijzer. Ze geven snel een vol gevoel zonder dat ze heel erg veel kalorieën bevatten. Ze bevatten daarnaast folaat wat de basis is voor de aanmaak van foliumzuur. Dit maakt bietjes tot een ideale groente voor zwangere vrouwen. Ze verlagen bovendien de bloeddruk en zouden volgens de oude Grieken en Romeinen zelfs het bloed reinigen. Dat laatste blijft misschien voor altijd een mythe maar zeker is dat met deze bereidingswijze al de vitaminen en mineralen optimaal behouden blijven.”

Andere vegetarische recepten: