Recept: Supergezonde, funky rodekoolsoep

Geplaatst op 8 mei 2015 by Bart

Wat is er nu fijner dan een lekkere warme maaltijdsoep na een lange dag werken? Een warme kom in je handen, een stukje brood en een grote lepel. Soms hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. Bijkomend voordeel is dat je er geweldige gezonde dingen mee uit kunt halen. De afgelopen weken hadden wij veel bezoek uit Nederland en het was mijn moeder die het idee voor rodekoolsoep deponeerde. Dat had zij laatst gegeten en was superlekker. We moeten eerlijk zijn, er was wat scepsis in het begin maar dit is echt een nieuwe favoriet!

Aus recept rodekoolsoep 3

Mooi paars is niet lelijk :)

Dit is echt een supersimpel en vooral gezond gerecht. Maak gewoon wat meer bouillon in het weekend en vries deze in. Ik heb altijd zakjes bouillon van 500 milliliter in de vriezer liggen, zo kan ik altijd snel zo’n lekkere soep maken.

Rode kool is enorm gezond en zit vol vitaminen en mineralen. Probleem is vaak dat we het te lang koken, het water weggooien en zo veel voedingsstoffen verliezen. Daarbij vind ik gekookte rode kool gewoon niet zo geweldig. Rauw is het wel heerlijk. Dit is de beste tussenweg en je eet alles op! Dus ook al die supergezonde vitaminen en mineralen! Door de funky paarse kleur zullen kinderen het ook een top gerecht vinden.

Ingrediënten:

  • Halve rode kool
  • 350 gram soepkippenvlees
  • 4 stukken ontbijtspek (voor vegetarisch: deze weglaten!)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Selderij
  • Roomboter, ongezouten
  • Nootmuskaat
  • Kaneel
  • Cayenne peper
  • Gemalen fenegriek

Bereidingswijze

Zet een pan op het vuur en voeg een eetlepel olijfolie toe. Braad het soepkippenvlees kort aan en voeg ongeveer anderhalve liter water toe. Breng het aan de kook en laat het ongeveer een uur, op een laag vuur, koken. Neem vervolgens de deksel van de pan, zet het vuur hoog, en kook de bouillon in tot je ongeveer een liter over hebt.

Hak de knoflook, ui en één selderijstuk grof fijn en fruit dit aan in een ruime soeppan met wat olijfolie. Zet het vuur laag en snij nu de halve rode kool fijn. Dit is geen precies werkje dus let vooral niet op de details!

Aus recept rodekoolsoep

Klaar voor de pan

Voeg nu de rode kool toe samen met een klein klontje boter, zet het vuur hoger, en schep het een paar keer om. Voeg nu een halve theelepel nootmuskaat, een snuf kaneel, een snuf cayennepeper en een half theelepeltje fenegriek toe. Voeg vervolgens een liter kippenbouillon toe en twee laurierblaadjes. Je kunt uiteraard ook een groentebouillon gebruiken als je dit gerecht vegetarisch wil houden.

Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan, en laat het ongeveer 40 minuten rustig koken. Schep het geheel regelmatig om.

Na ongeveer 30 minuten zet je een klein koekenpannetje op het vuur en bak je het ontbijtspek tot het lekker knapperig is. Laat dit even afkoelen en snij het vervolgens in dunne reepjes.

Aus recept rodekoolsoep 2

Het eindresultaat

Haal de soep van het vuur en haal de laurierbladeren eruit. Pureer het voorzichtig met een staafmixer tot een mooie, gladde, dikke soep. Proef! Voeg zout en cayennepeper naar smaak toe en hak vervolgens wat verse peterselie fijn. Voeg een klontje boter toe aan de soep en roer deze voorzichtig er doorheen.

Schep de soep in een mooie kom, voeg wat peterselie en reepjes ontbijtspek toe en serveer het met vers getoast brood.

Smakelijk, en gezond, weekend!

Andere recepten voor soep:

Tip van Ellen

Tip van Ellen“Allereerst is het natuurlijk fantastisch dat mijn ideeën zo in de smaak vallen, maar dit is ook nog eens een erg gezond gerecht. Op deze manier eet je gemakkelijk meer dan 300/400 gram groente en dat is eigenlijk op geen enkele andere manier mogelijk. Rode kool is sowieso rijk aan vezels dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je niet vol genoeg zit.

Daarbij is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, foliumzuur bètacaroteen, calcium en kalium. Daarnaast hebben de antocyanen in rode kool een onstekensremmende en antioxiderende werking. Perfect dus als je je iets minder lekker voelt. Sommige mensen zweren bij rode kool als hulpmiddel bij maag- en darmklachten. Het zou afvalstoffen goed afvoeren en de werking bevorderen.”