Recept: Sushi salade met verse tonijn

Geplaatst op 13 november 2015 by Lia

Een paar weken geleden waren we in Brisbane voor een weekend. De stad met de kronkelende rivier heeft een aantal geweldige plekjes, aan het water, waar je heerlijk kunt eten. Wij kwamen terecht bij een leuk tentje en werden totaal verrast door dit geweldige gerecht. Een salade met verse, rauwe, tonijn. Lia noemde het meteen; de sushisalade. Lees hier hoe je deze salade zelf maakt!

Close-up van de salade in Brisbane

Close-up van de salade in Brisbane


Het allerbelangrijkste bij dit gerecht is de vis en dan vooral de versheid. Zorg ervoor dat je tonijn (of zalm) van absolute topkwaliteit koopt en vraag je visboer of deze daadwerkelijk dagvers is.

Ingrediënten

  • 300 gram verse tonijn (sushikwaliteit)
  • 100 gram zeewiersalade
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chilipeper
  • 1 kleine komkommer
  • 1 wortel
  • Handvol rucola
  • Handvol verse spinazieblaadjes
  • 20 gram sesamzaadjes
  • Verse bladpeterselie
  • Sesamolie
  • Donkere sojasaus
  • Limoen
  • Rauwe suiker (suganat)
  • Biologische mayonaise

Bereidingswijze

Voor deze salade is het belangrijk om alles klaar te hebben voordat je alles bij elkaar brengt. Begin daarom met de dressing en hak het teentje knoflook en de halve chilipeper fijn. Voeg het toe aan een vijzel en stamp het tot een moes. Voeg een theelepel rauwe suiker toe en het sap van een halve limoen. Roer goed tot de suiker min of meer is opgelost. Voeg nu anderhalve eetlepel sesamolie en anderhalve eetlepel sojasaus toe. Roer nogmaals, proef (uiteraard) en zet het apart.

Verse tonijn van sushikwaliteit

Verse tonijn van sushikwaliteit

 

Zet een klein koekenpannetje op een laag vuur en voeg hier de sesamzaadjes aan toe. Beweeg de zaadjes en rooster ze tot ze van kleur veranderen. Zet ze apart op een bordje.

Neem je komkommer en een kaasschaaf en (voorzichtig!) schaaf de komkommer in lange, dunne reepjes. Rasp de wortel en hussel het in een kom samen met het zeewier, de rucola en de spinazieblaadjes.

Yum!

Yum!

 

Neem nu je tonijn en een scherp! mes. Snij voorzichtig de tonijn in zo dun mogelijke plakjes. Zet hierbij je mes schuin op de tonijn zodat je een mooie brede reep krijgt.

Nu is het een kwestie van assemblage! Voeg de dressing toe aan de salade samen met een klein beetje zout. Hussel dit voorzichtig door elkaar en serveer het in een diepe kom. Leg hier nu de helft van de rauwe tonijn bovenop en besprenkel dat met de sesamzaadjes.

Dit is onze versie

Dit is onze versie

Voeg wat verse peterselie toe en een paar druppels mayonaise.

Smakelijk weekend!