Recept: Thaise gestoomde viscurry in bananenblad (Haw Mok Pla)

Geplaatst op 9 december 2014 by Bart

haw mok pla 2

Een lekker pakketje!

Bangkok is één van mijn favoriete steden op de wereld en de kans om daar een paar dagen door te brengen, sla ik uiteraard nooit af. Voor velen is dit het Sodom en Gomorra van Azië, maar voor mij is het de stad van het eten. Het Thaise eten in Bangkok is met niets te vergelijken en telkens weer vind ik nieuwe dingen, nieuwe smaken en nieuwe ideeën. Zo ook dit geweldige gerechtje wat ik, samen met collega’s, at tijdens een prachtig vrijdagavondbanket. Haw Mok Pla is ook een ideaal voorgerechtje voor het kerstdiner dus lees verder als je met Kerstmis wilt verrassen!

Bananenbladeren kun je tegenwoordig bij iedere toko vinden en vaak ook in de wat grotere supermarkten. Je kunt dit gerecht echter ook in kleine ovenschaaltjes maken. Deze ragoutbakjes kun je al voor minder dan één euro kopen en gaan meerdere malen mee.

Ga bij dit recept voor verse vis! Het maakt eigenlijk niet zo veel uit wat voor visfilet je gebruikt als het maar vers is. Vraag je visboer om de meest verse, redelijk geprijsde vis en hij zal je zeker adviseren.

Ingrediënten

  • 300 gram (wit-) visfilet (koolvis een prima keuze!)
  • 1 blikje kokosmelk (ongezoete) à 150/200 ml
  • 4/5 bananenbladeren (of ragoutbakjes)
  • Rode curry pasta (die kun je natuurlijk zelf maken maar kijk hier voor goede alternatieven)
  • Maizena
  • Vissaus
  • Oestersaus
  • Rauwe bruine suiker
  • 1 vers, vrije-uitloop scharrelei
  • 2 limoentjes
  • Chilipepers
  • Bosui
  • Knoflook
  • Sjalotje
  • Thais basilicum
  • Verse koriander

Bereidingswijze

Dit recept is ongekend simpel, maar vergt vooraf een klein beetje voorbereiding. Het gaat daarbij vooral om de kokosmelk. Om dit recept namelijk echt authentiek te maken, moet je de dikke kokosmelk scheiden van de waterige substantie. Dat doe je door de kokosmelk 2 uur van tevoren in de koelkast te zetten. Haal het gekoelde blikje vervolgens uit de koeling, open ze, en schep de dikke melk in een schaaltje.

Neem vervolgens een keukenmachine, een blender of een staafmixer met hakmolen en voeg hier 2 teentjes knoflook, één sjalotje, een duimpje gember en één chilipeper aan toe. Hak dit grof en voeg vervolgens, de in stukjes gesneden, visfilet toe. Hak dit tot een grove puree ontstaat. Voeg nu één eetlepel vissaus en twee theelepels oestersaus toe en mix dit door de vis.

Haw Mok Pla

Als je geen bananenbladeren hebt, kun je het in een (ragout-) bakje doen.

Zet een klein pannetje op en voeg hier de dikke kokosmelk aan toe. Voeg één theelepel rode currypasta toe en breng dit langzaam aan de kook. Laat het ongeveer 5 minutjes zachtjes koken terwijl je het voorzichtig door blijft roeren. Het is de bedoeling dat de currypasta helemaal wordt opgenomen door de kokosmelk zodat een mooie gekleurde saus ontstaat. Voeg op het einde twee eetlepels bruine suiker toe en één eetlepel vissaus.

Zet het vismengsel en de currysaus in aparte bakjes in de koelkast en laat dit ongeveer één à twee uur koelen/marineren.

Voeg nu currysaus aan de vis toe en meng dit voorzichtig. Breek één ei en klop het in een bakje los en roer dit door het mengsel. voeg één theelepel maizena toe en roer ook dit voorzichtig door het mengsel. Hak een klein handje Thais basilicum fijn en voeg ook dit toe.

Lia en haar nieuwe Thaise vriend

Wanneer je met bananenbladeren werkt is het nu tijd om die tot kleine bakjes te vormen. Dit doe je door het bananenblad 30 seconden in een magnetron op vol vermogen te verwarmen. Hierdoor wordt het soepel en kun je het ‘vormen’. Neem een klein kommetje en gebruik dit als mal voor je bananenbakjes. Gebruik eventueel coctailprikkers om de randen bij elkaar te houden.

Schep nu je vismengsel in de bakjes en zet ze in een stoommandje. Plaats het stoommandje op een pan met kokend water en laat de stoom de pakketjes in ongeveer 15/20 minuten gaar. Heb je zo’n fancy stoomoven dan kun je die natuurlijk ook gebruiken. Aangezien het uiteindelijke garen slechts een kwartiertje in beslag neemt is dit een ideaal recept om van tevoren klaar te maken. Hierdoor hoef je ze, op het einde, alleen nog even te stomen.

Smakelijk!

Andere Thaise recepten vind je hier: