Recept: Thaise lekkernijen (deel 1) – Pai Sateh

Geplaatst op 6 juni 2014 by Bart

SAM_0949

Oud-collega Kik, Bart, Mam en haar dochter Nam Kang

Als je fan bent van Thais eten, moet je naar Noord-Thailand gaan. Het noorden is een wonderbaarlijke mix van rijstvelden, bergen en levendige steden en dorpjes. Door het bergachtige landschap is er meer variatie in groenten en fruit en door de ligging dichtbij Laos, Burma, China en India is dit voor ons de culinaire hotspot van Thailand. De uitvalsbasis Chiang Mai is relatief bekend maar de geweldige gerechten met groene chili, garnalenpasta’s, kafir lime en al die andere prachtige, verse, ingredienten zie je vooral in de omringende omgeving. Voor ons is het bergdorpje en haar omgeving speciaal omdat ik (Bart) daar een aantal maanden heb mogen wonen. Dit keer zijn we teruggegaan en waren we compleet verrast door onze goede vriendin Mam Phaknoi. Mam is net zo´n foodie als wij en kent alle goede tentjes in de regio waar ze ons graag mee naartoe neemt. Het eten is zo goed dat één recept geen recht zou doen aan deze fantastische regio. De komende dagen zullen we meerdere recepten uit deze regio delen dus check de website goed. Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen.

Pai Sateh is een klassieker in het kleine dorpje. Kleine stukjes varkensvlees worden gemarineerd (en daardoor lekker mals) en vervolgens heerlijk gegrild. Daarbij wordt een heerlijke pindasaus geserveerd die je mening over Nederlandse pindasaus voor eens en voor altijd zal veranderen. Dit is simpel, lekker en supergeschikt voor het mooie barbecue weekend dat eraan komt. Ieder jaar weer wagen duizenden toeristen de lange, en soms onaangename rit, van 3 tot 4 uur van Chiang Mai naar Pai. Velen eten vervolgens die avond in het beste restaurant van het dorpje, Na’s kitchen waar je de beste curry’s en de meest heerlijke thaise gerechten kunt krijgen. Maar iedere dag staat er ook een marktje in Pai en daar worden de dagelijkse snacks verkocht. Sateh wordt in Pai zowel ´s middags (op de markt) als ´s avonds (in de goede restaurantjes) gegeten en dat moet je zelf ook doen!

Ingrediënten:

  • 500 gram varkenskarbonade
  • 200 ml Thaise kokosmelk
  • 4 eetlepels gestampte pinda’s of pindakaas
  • 1 eetlepel kurkuma
  • Knoflook
  • Bruine suiker
  • Tamarindepasta
  • Vissaus
  • Lichte sojasaus
  • Oestersaus
  • Klein beetje koriander

Neem de karbonades (of kipdijfiletjes!) en snij deze in zeer dunnen plakjes. Laat dit vervolgens een nacht marineren in een marinade van 50 ml kokosmelk, kurkuma, twee teentjes gestampte knoflook, één eetlepel pindapuree, een eetlepel vissaus, een eetlepel tamarindepasta en een eetlepel lichte sojasaus. Hoe langer je de tijd hebt om te marineren, hoe beter. Het vlees wordt er alleen maar malser en lekkerder van.

Pai Sateh

Spies het vlees vervolgens in kleine spiesjes en rooster het op een barbecue tot het mooi bruin is. Natuurlijk kun je ook een grilplaat of pan gebruiken maar ik geloof dat het met mooi weer toch veel leuker is om de barbecue te nemen.

SAM_0956 Terwijl de sateh op de barbecue ligt kun je de saus maken. Neem een steelpannetje (of je wok natuurlijk) en voeg hier één tot anderhalve eetlepel suiker aan toe en heel klein beetje water. Zet het op een middelhoog vuur en maak langzaam een lichte karamel. Zet vervolgens het vuur uit en voeg hier vervolgens één eetlepel tamarindepasta en de rest van de kokosmelk aan toe. Voeg nu twee eetlepels pindapuree (of pindakaas) toe en breng dat langzaam aan de kook totdat de karamel helemaal opgelost is. Nu kun je saus op smaak brengen met een klein beetje vissaus en één eetlepel oestersaus.

Serveer je Pai Sateh op een mooi bord en de saus in een kommetje. Haal je stokje door de saus en..

laat ons weten wat je er van vond!

Serveer de Pai Sateh met de gerechten die de komende dagen online komen.

(Alvast) Een smakelijk weekend!

 

Op zoek naar een ander Thais recept? Kijk hier eens:

Recept: Thaise lekkernijen deel 2

Recept: Thaise lekkernijen deel 3

Recept: Thaise lekkernijen deel 4

Recept: Thaise curry met inktvis

Wat heb je nodig als je Aziatisch gaat koken?