Recept: Thaise lekkernijen (deel 3) – Krokant varkensvlees met groenten (Moo Krawp)

Geplaatst op 9 juni 2014 by Bart

P1000309

Een paar jaar geleden ging ik Thailand na een avond stappen altijd nog even langs de nachtkeuken in Pai. Hier kon je fantastische Moo Krawp krijgen, krokant varkensvlees geserveerd met een beetje sojasaus of oestersaus. Ik denk dat er weinig gerechten zijn die beter bij een koud biertje passen dan deze krokante stukjes vlees. Terug in Pai bleek dat het ultieme snackgerecht samen met wat Thais gewokte groenten een fantastische maaltijd is. Het is super populair en super simpel en daarom meer dan geschikt voor het derde deel in onze Thaise lekkernijen reeks.

 

Je maakt in principe eerst het krokante varkensvlees en voegt dat vervolgens toe aan het wok gerecht met groenten. Als je dus eens lekker wilt snacken dan maak je gewoon alleen het varkensvlees samen met een dipsausje ;). Voor de groenten kiezen we voor lokale, verse, Nederlandse groenten. Natuurlijk kun je ook Aziatische variaties nemen maar deze zijn vaak duur, slecht verkrijgbaar en minder vers.

Ingrediënten:

Voor het krokante varkensvlees.

  • 2 a 3 speklappen (liefst dik gesneden varkensbuik)
  • Rijstwijn azijn
  • Lichte sojasaus
  • Zout
  • Olie (in een wok of een frituur)

Voor de gewokte groenten.

  • 1 paprika
  • 1 wortel
  • 1 tomaat
  • ½ Komkommer.
  • 1 teen knoflook
  • 1 duim gember
  • Koriander
  • Lichte sojasaus
  • Zoete donkere sojasaus

Breng een pan met een kopje water aan de kook en voeg hier een kopje azijn en een kopje lichte sojasaus aan toe. Voeg daarna twee eetlepels zout toe. Kook de speklappen in het water tot ze helemaal gaar zijn (je zult zien dat ze lichter van kleur worden). Haal de speklappen uit het water en laat ze volledig afkoelen eventueel ingesmeerd met wat meer azijn en sojasaus (geloof me een waardevolle tip!).

crispy pork

Terwijl de speklappen in het water gaar koken kun je aan de slag met de groenten. Snijd alles in mooie stukken, niet te klein maar zeker niet te groot. Hak de knoflook en de gember fijn (en eventueel een paar lekkere chilipepers) en breng de wok op temperatuur. Voeg wat olie toe en zet de knoflook en gember aan. Voeg de groenten toe (behalve de komkommer) en wok tot alles een mooie textuur heeft in ongeveer 1,5 minuut. Voeg nu een mengsel toe van een eetlepel lichte sojasaus, twee eetlepels donkere sojasaus en een heel klein beetje water en zet het vuur uit.

Breng ondertussen de olie op temperatuur (ongeveer 160 graden) in een wok of zet je frituurpan aan. Frituur de uitgelekte varkensreepjes tot ze mooi bruin zijn maar vooral krokant!

Voeg op het laatst fijngehakte koriander, komkommer, een beetje limoensap en een klein beetje vissaus toe. Voeg nu het vlees bij de groenten toe en serveer met verse Pandan rijst.

Smullen geblazen!

Ellen 02Bij sommige gerechten is er de tip van Ellen. Met meer dan 25 jaar ervaring als diëtiste geeft Ellen bij sommige gerechten een tip om het gerecht een gezonde twist te geven zonder dat dit de smaak aantast.

“Je kunt dit prima een keer als avondeten bereiden maar kijk uit met dit soort gerechten want het bevat niet alleen vet varkensvlees maar is ook nog eens gefrituurd. Daarnaast bevat varkensbuik veel verzadigde vetten die een verhoogd risico geven op hart en vaatziekten. Het is absoluut lekker maar geniet met mate. Verwen jezelf er een keertje mee maar eet het niet elke dag.”

Nog meer Thais smullen kun je met deze recepten:

Recept: Thaise lekkernijen deel 1

Recept: Thaise lekkernijen deel 2

Recept: Thaise lekkernijen deel 4

Recept: zoete Aziatische pannenkoekjes