Recept: Vissenkop-curry uit Singapore

Geplaatst op 26 juni 2014 by Bart

1-fish-head_smlOh Singapore! Het is niet goedkoop, het is warm, het is druk…. maar de mensen zijn geweldig en het eten is adembenemend. Het fantastische aan deze multiculturele metropool is dat je op één eiland het beste van een continent kunt vinden. Van geweldige Chinese gerechten, tot de beste Indiase curry’s tot de meer lokale Maleisische cuisine. De Maleisische roots van veel inwoners zorgt voor de unieke vissenkop-curry. Waarschijnlijk denk je nu… nee dank je. Maar bedenk dat je de kop er altijd uit kunt halen en daarna visfilet toe kunt voegen. Zo heb je toch de unieke smaak maar hoef niet aan de ogen de knabbelen.

Voor zo’n verfijnd gerecht is het recept eigenlijk supersimpel. Met een beetje liefde, aandacht en tijd zet je echt iets bijzonders op tafel. De hoeveelheden hieronder zijn voor 3/4 personen wanneer je de curry serveert met rijst. De vraag die vaak gesteld wordt is; hoe kom ik, in hemelsnaam, aan vissenkoppen? Natuurlijk kun je een hele vis kopen en de kop bewaren maar je visboer heeft vaak genoeg koppen. Bij het fileren van de vis blijft de kop over die dan vaak wordt weggegooid. Vraag er gewoon eens naar!

Ingrediënten

  • 2 vissenkoppen (vermijd erg vette vis zoals makreel. Grote Mul of Dorade zijn geweldig)
  • 1,5 kopje kokosmelk
  • 3 tomaten
  • Komijnzaad
  • Gemalen chilipoeder
  • Gemalen korianderpoeder
  • Mosterzaadjes
  • Fenegriekzaadjes
  • Kaneel
  • Kurkuma
  • Verse chili
  • Knoflook
  • 1 ui
  • Lemongrass
  • Lenteui
  • Verse koriander

Bereidingswijze

Neem een stevige pan met een dikke bodem en warm deze boven een middelhoog vuur. Voeg nu 1/2 theelepel komijn, 1 theelepel mosterzaad, 1 theelepel fenegriekzaad, 1/4 theelepel kaneel (mespuntje) en 1,5 theelepel kurkuma toe en toast deze tot de geur vrij komt. Voeg nu één eetlepel olie en fruit een duim gember en 5/6 tenen knoflook licht bruin. Voeg dit bij de specerijen en maak hier, in een keukenmachine of blender, een mooie pasta van.

2-Fish-Heads-End-sml

Maak de pan schoon. Voeg opnieuw één eetlepel olie toe en voeg hier grofgesneden ui, tomaten en chili aan toe. Bak dit op een klein vuur totdat alles een mooie kleur krijgt en voeg vervolgens een half kopje water en de pasta toe. Breng dit aan de kook en leg er dan één lemongrass-stengel en een paar curryblaadjes in. Laat dit ongeveer 10 minuten rustig pruttelen.

Nu is het tijd om die mooie vissenkoppen toe te voegen. Was ze goed onder de kraan en besprenkel ze met wat zout. Voeg ze toe aan de curry en breng het aan de kook. Zet nu het vuur laag en laat dit opnieuw pruttelen.

Na ongeveer 20 minuten heeft de curry een geweldige smaak en kun je curryblaadjes en de lemongrass eruit vissen. Zij hebben hun werk gedaan. Als je vissenkop zelf niet wil eten is dit het moment om ook deze eruit te halen.

Voeg nu de kokosmelk toe en laat het opnieuw 5 minuutjes pruttelen. Als je koppen eruit hebt gehaald kun je nu verse visfilet toevoegen. Nu is het tijd om te proeven! Voeg een theelepeltje bruine suiker en twee eetlepels lichte sojasaus toe en proef opnieuw. Voeg eventueel nog wat zout, suiker of sojasaus toe en serveer met de vers gehakte koriander en heerlijk geurende Pandanrijst.

En als dit je eerste vissenkop is….. laat ons weten hoe je het vond!

Smakelijk weekend!

Kijk ook eens bij deze recepten:

Andere blogs over Singapore: