Recept: Zachtgegaard Mexicaans rundvlees in tortilla’s

Geplaatst op 9 april 2015 by Bart

Het leven kan soms zo mooi en simpel zijn. Een warme tortilla, gevuld met zachtgegaard rundvlees, verse salade en zure room. Meer is er niet nodig om ons intens gelukkig te maken. Het pittige rundvlees en het contrast met de knapperige salade en de koude zure room is echt subliem. Het gerecht is in vele vormen populair in Mexico (waar het ook vaak met varkensvlees of kip gemaakt wordt) en heeft veel verschillende namen (Carnitas bijvoorbeeld met varkensvlees) Het is ook een beetje een ode aan echt Mexicaans eten. Geen Tex-Mex, taco’s of andere verzonnen vettigheden. Simpel, eerlijk eten met ontzettend veel smaak en een rijke historie.

Mexico recept rundvlees

Smakelijk vlees voor in de tortilla’s

Ingrediënten

  • 500 gram runder-riblab
  • 4 tortilla’s
  • 6 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • 2 chilipepers
  • 1 sinaasappel
  • 2 limoenen
  • Wijnazijn
  • Roomboter
  • 1 dl runderbouillon (vraag om wat afvalstukken van de slager en trek daar bouillon van)
  • 1 blik hele tomaten
  • 1 blik mais
  • Witte kool
  • IJsbergsla
  • Wortel
  • Verse koriander
  • Gemalen komijnzaad
  • Annatto zaden
  • Gemalen paprikapoeder
  • Gemalen korianderpoeder
  • Gemalen cayennepeper

Bereidingswijze

Het belangrijkste voor dit gerecht is niet techniek, snelheid of smaak maar tijd. Neem de tijd en het kan absoluut niet mislukken. Begin met het marineren ongeveer een dag tot twee dagen van tevoren.

Marineer het vlees in een marinade van twee teentjes knoflook, het sap van een uitgeperste sinaasappel, twee eetlepels azijn, drie eetlepels olijfolie. Rooster in een droge pan een mespunt gemalen cayennepeper en een halve theelepel gemalen komijnzaad tot het heerlijk geurt en voeg ook dit toe aan de marinade. Zet het vlees in de koelkast en marineer voor 24 uur maar minimaal 4 uur.

Mexico recept rundvlees tortilla

De inhoud van de tortilla

Haal het vlees uit de marinade en laat het op een stuk keukenpapier goed uitlekken en op kamertemperatuur komen. Hak ondertussen de rest van de knoflook, één chilipeper en één ui in grove stukken. Voeg wat olijfolie toe aan een diepe pan en fruit het voor ongeveer 2 minuten. Zet het vuur laag en voeg een klein klontje boter toe.

Nu is het tijd voor de specerijen. Voeg een volle theelepel paprikapoeder, een theelepel gemalen annatto zaadjes en een theelepel gemalen koriander toe. Voeg nu de tomaten toe en prak deze met een vork in de pan fijn. Roer dit door elkaar en voeg wat bouillon toe. Roer dit goed door elkaar en breng het aan de kook. Laat dit ongeveer 10 tot 15 minuten rustig pruttelen totdat wat vocht verdampt is. Voeg nu naar smaak zout toe.

Haal de saus uit de pan en voeg opnieuw wat olie toe en zet het op een hoog vuur. Voeg het vlees toe en braad dit om en om mooi bruin. Als je een barbecue hebt of als je zin hebt om die eens lekker aan te steken dan is dit het moment. In plaats van de pan kun je het vlees nog beter op een barbecue kleur geven.

Mexico recept rundvlees tortilla

Klaar om op te rollen!

Als het vlees mooi bruin is voeg je de saus terug toe en breng je dit opnieuw aan de kook. Schep nu alles in een ovenschaal, bedek die met een deksel of aluminiumfolie en zet dit in een oven op ongeveer 80 graden. Zeker niet hoger! Gaar het vlees in ongeveer 4 tot 5 uur totdat het helemaal uit elkaar valt. Het moet echt boterzacht zijn en wanneer je het met een vork uit elkaar trekt moet het, samen met de nu dikke stroperige saus, één geheel worden. Voeg nu een handje mais toe en proef eens een beetje! Voeg wat zout toe en…. wauw!

Zet het vlees nu even terug in de oven en pak wat bakpapier. Maak het bakpapier nat, rol hier alle vier de tortilla’s in en leg deze ook in de oven. Ondertussen kun je een beetje witte kool, rode kool en één wortel fijn snijden of raspen. Voeg wat vers gesneden ijsbergsla toe samen met fijngesneden rode ui, koriander en chilipeper (die je uiteraard weg kunt laten als je niet van heel erg pittig eten houdt).

Mexico recept rundvlees tortilla 2

Smullen maar!

Haal nu de tortilla’s en het vlees uit de oven. Smeer een dikke klodder zure room over het midden van de tortilla’s en voeg hier wat vlees aan toe.  Voeg een genereuse hoeveelheid salade toe en besprenkel met vers limoensap!

Je weet echt niet wat je proeft, smakelijk weekend!

Andere recepten uit Midden-Amerika: