Reiservaringen | Streetfood in Azië

Geplaatst op 8 januari 2016 by Lia

Je loopt er voorbij en denkt: ‘Dit ziet er zo shabby uit, dat kan niks zijn’. Het ziet er inderdaad ook niet uit: Rare plastic (kinder-) stoeltjes, krakkemikkige tafeltjes, provisorische keuken en laten we het maar niet over de hygiëne hebben. Van Bart leerde ik tijdens onze eerste reis, toen we nog geen stel waren, juist dat ik daar wél heen moest. En nu ben ik vaste klant bij al die gare eettentjes en probeer ik zelf anderen te overtuigen er toch heen te gaan. Oftewel, om de echte streetfood in Azië te proeven.

China Shanghai street food stal

’s Avonds laat snacken op straat in Shanghai

De eerste keer dat ik me aan streetfood waagde, was tijdens diezelfde reis met Bart in m’n kielzog: Een bordje verse Pad Thai voor 600 Baht (1,10 euro). Volgens Bart moest je altijd de drukke tentjes kiezen, zodat er genoeg omloop was. Een andere tip was dat het goed verhit moest worden: Wokken, bakken enzo was dus prima. In de Lonely Planet gaven ze een soortgelijke tip ‘Boil it, peel it or leave it’.

Streetfood in Cambodja

Streetfood in Phnom Penh, Cambodja

Terwijl ik van m’n bordje Pad Thai genoot, bedacht ik me ook: ‘Mmm, dit is lekker! Ga ik vaker doen’. En sindsdien was het hek van de dam. Bij de man hierboven kocht ik deze balletjes in Phnom Penh. Geen idee wat die balletjes waren en hij kon het me niet uitleggen, want hij sprak geen Engels. Maar het was een druk stalletje en het kostte praktisch niks. Dat was een andere tip van Bart: Als je het niet zeker weet, dan is het eten waarschijnlijk zo goedkoop dat het niet uitmaakt als je het niet op eet.

Bart eet kippenpootjes in Thailand

Bart eet kippenpootjes in Thailand

Inmiddels zijn we bijna 8 jaar verder en reis ik nagenoeg altijd met Bart. Van m’n ouders moest ik altijd alles proeven en dat doe ik nog steeds heel braaf. Bart ook, maar hij is nog een stuk avontuurlijker. Hij is namelijk van mening dat als het ergens op de wereld een delicatesse is, het dus wel lekker moet zijn. Dit heeft inmiddels geresulteerd in het eten van allerlei (orgaan-) vlees, gefrituurde sprinkhanen, een zwart ei dat in as in de grond heeft gelegen, schorpioenen en ja, ook vlees van een Chinese hond.

China restaurant Kunming streetfood

Geen plastic stoeltjes, maar toch ook niet erg comfortabel

Ik kijk altijd even de spreekwoordelijke kat uit de boom tot Bart het geproefd heeft. Als hij het lekker vindt, dan probeer ik het ook. Als hij het niet lekker vindt, wat zelden voorkomt trouwens, dan sla ik over. Ook de hersenen die Bart hierboven at, heb ik over geslagen. Ik heb al genoeg aan m’n eigen hersenen :D

Dit zijn zeepaardjes op een stokje

Dit zijn zeepaardjes op een stokje

Kortom, ben je in Azië, probeer dan van de lokale streetfood te genieten! We zijn zelf nooit ziek geworden na het eten van streetfood dus wees daar niet te bang voor. Met bovenstaande tips komt het echt wel goed als je vertrouwt op je eigen inschattingsvermogen.