Reiservaringen | Tempels in Azië bezoeken

Geplaatst op 5 mei 2017 by Lia

‘Ik vind eigenlijk alles prima, maar één ding wil ik heeeeel graag: Drie volle dagen naar Angkor Wat in Cambodja’ zei Bart tegen mij voor onze eerste reis. Op internet had ik al gelezen dat het complex prachtig was dus ik vond het prima. Ik had nog nooit een Aziatische tempel van binnen gezien dus die paar dagen zou ik wel handelen… Pfff, die derde dag duurde heel lang! Lees hier waarom.

Tempel op het Angkor Wat complex

Tempel op het Angkor Wat complex

Als je naar Azië gaat, kun je er niet omheen: Tempels. Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië, Hong Kong, China… In al deze landen hebben wij minstens één tempel gezocht. Maar waarom eigenlijk? Omdat het bij het land hoort, bij de cultuur, de mensen. Om het land te begrijpen, hoort tempelbezoek erbij.

Thailand
Bart en ik waren in 2008, toen nog als vrienden, voor het eerst samen op reis. De eerste tempel die we bezochten, was de superberoemde Wat Pho in Bangkok, Thailand. Ik had speciaal voor tempelbezoek een lange rok meegenomen uit Nederland, zodat ik die bij een eventueel tempelbezoek snel over m’n korte broek kon trekken.

Wat Pho in Bangkok

Wat Pho in Bangkok

Ook in Chiang Mai hebben we een tempel bezocht, de zeer bekende Doi Sutep. Na eerst vele treden op te zijn gegaan, heb je een fantastisch uitzicht over de stad en kun je de tempel met de vele klokken bezoeken.

Het vele goud in de Doi Sutep tempel

Het vele goud in de Doi Sutep tempel

In 2014 hebben we ook nog de tempels van Ayutthaya in Thailand bezocht. Dat waren de enige op die trip dus dat was ok.

Vietnam
Een week na Wat Pho in Bangkok volgde de Temple of Literature in Hué in Vietnam. Het rook er naar de Xenos-winkels, vond Bart: Veel wierook.

Wierook in de Temple of Literature

Wierook in de Temple of Literature

Angkor Thom - met de gezichten

Angkor Thom – met de gezichten

Cambodja
Ja hoor, daar gingen we: Drie dagen naar het complex van Angkor Wat. Samen met reisgenoten Jaap en Janneke uit Breda (Braboooo’s!) hadden we een tuktuk gehuurd voor die drie dagen die ons rond zou karren. Dat hele complex is namelijk net zo groot als de provincie Utrecht. We begonnen vol goede moed.

We hadden de avond ervoor de film Borat gekeken, waar vooral de heren veel inspiratie hadden opgedaan qua opmerkingen. De tempels waren dus een ‘Great success’ en de stemming zat er goed in. Het was wel warm, maar dat was het al weken.

De eerste dag was interessant, nieuw en bijzonder. De tweede dag begonnen de heren vol goede zin. Janneke en ik hadden op een schaal van 1 tot 10, ongeveer een 7 qua ‘zin in de dag hebben.’ Aan het einde van de dag konden wij, de dames dus, geen tempel meer zien. Maar de heren gingen onverstoord verder, pfff!

Op de een of andere manier leek het ons een goed idee om die avond de kroeg in te gaan. Op zich niet erg, als de wekker de volgende ochtend niet zo vroeg zou zijn gegaan. Jup, die ging om half 4 om voor de laatste keer naar de tempels gaan om daar de zonsopgang bij Angkor Wat te kijken. Bart voelde zich niet zo goed in die wiebelende tuktuk, ik was vooral heel moe. En toen was die zonsopgang ook nog lafjes door bewolking. Meevaller voor mij: Door Barts status gingen we niet nog meer tempels bekijken.

Laos
Inmiddels was ik wat tempelmoe, maar ik ging braaf met Bart mee naar de tempels in Luang Prabang. Zoals in nagenoeg alle tempels in Azië, is het de bedoeling dat je je gepast kleedt. Voor de vrouwen is dat een broek/rok die de knieën bedekt en een shirtje (niet te veel déco) met mouwtjes of desnoods een sjaal zoals ik hieronder heb.

Tempel in Luang Prabang

Tempel in Luang Prabang

Met m'n sjaal om m'n schouders

Met m’n sjaal om m’n schouders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hong Kong
We kwamen er toevallig langs, deze tempel in Hong Kong. Eerlijk gezegd weten we ook niet meer waar de tempel was. Natuurlijk zijn we ook hier even binnen gaan kijken. Gewoon. Om te zien of de tempel in HK verschilt van de andere tempels. Niet echt.

De tempel in Hong Kong

De tempel in Hong Kong

Overal ter wereld moet je gepast gekleed zijn om in een tempel of op tempelcomplex te mogen. Gepast gekleed is dus: Schouders en knieën bedekt (mannen ook) en schoenen uit als je de tempel ingaat.

Zie hier onze blogs over andere reiservaringen:
In een Japanse onsen
Slapen in de woestijn
Aziatisch streetfood